acum 14 ani

Ingrijirea ochilor la caini

Câinele dumneavoastră nu dispune de un mod sigur şi eficient de menţinere a unor ochi curaţi. Frecatul de mochetă sau mobilă sau încercarea de a îndepărta acumulările cu labele care au unghii, reprezintă metode ineficiente şi periculoase de a-şi păstra curată regiunea critică. Trebuie să îi asiguraţi această parte importantă a îngrijirii sănătăţii. In timpul verificării săptămânale de curăţare, aşezaţi-vă într-o lumină bună şi priviţi cu atenţie ochii câinelui dumneavoastră.

Ochii sănătoşi la câini sunt umezi şi limpezi. Dacă prezintă roşeaţă sau inflamare, sau câinele dumneavoastră are privirea anormala sau observaţi  secreţii, atunci acesta poate avea o infecţie. Observaţi în mod regulat ochii câinelui dumneavoastră şi nu ezitaţi să contactaţi veterinarul dacă vi se pare că ceva este în neregula. Ochii câinelui dumneavoastră contează prea mult pentru a vă asuma orice fel de riscuri.

Dacă stăpâniţi un câine mai în vârstă şi ochii lui par puţin înceţoşaţi sau opaci, acest lucru poate fi normal. Aceasta ar putea fi doar o schimbare datorată vârstei. Veterinarul îşi va da seama dacă această înceţoşare se datorează vârstei şi ar fi ceea ce numim „scleroză nucleară” sau dacă s-a produs din cauza cataractei.

Pentru a îngriji în mod corespunzător ochii câinelui, asiguraţi-vă că:

* Nu lăsaţi părul să intre în ochii câinelui deoarece zgârieturile de pe suprafaţa corneei (membrana transparentă de la suprafaţa ochiului) pot fi produse în urma contactului cu firele de păr. Tundeţi firele numai cu ajutorul unei foarfece cu vârful bont, tăind paralel cu marginea pleoapei. Acest lucru este important, în special când pielea se pliază în apropierea ochilor la rase precum Pechinez, Lhasa Apso şi Maltez.
* Curăţaţi întotdeauna ochii de secretii. Infecţiile sunt adesea produse de bacterii care se dezvoltă în aceste secreţii. Puteti folosi ser fiziologic şi/sau şerveţele pentru ochi pentru a menţine curată această zonă.
* Aplicaţi un unguent oftalmic protector sub pleoapa superioară pentru a proteja ochii înainte de baie, curăţarea feţei sau tratament antiparazitar. Chiar şi şampoanele „fără lacrimi” pot produce iritaţii dacă o cantitate prea mare intră în ochi sau daca nu este clătit la timp.
* Petele produse de lacrimi sunt o problemă des întâlnită la anumite rase de câini (ex. Pudel şi Cocker Spaniel) şi pot deveni inestetice dacă nu sunt tratate. Lacrimile sunt antibacteriene însemnând că acestea omoară bacteriile care pot cauza infecţii ale ochilor. În mod normal, lacrimile se preling pe suprafaţa ochiului şi se scurg rapid prin canalul lacrimal. Această colorare la colţurile ochilor este cauzată de lacrimile normale care se raspandesc şi rămân pe blana din jurul ochilor. Pentru rasele care tind să aibă pete produse de lacrimi sau de salivă, puteţi curăţa blana afectată cel puţin o dată pe săptămână cu un produs special de curăţare a petelor cauzate de lacrimi.