acum 14 ani

Ingrijiri paleative – incheierea vietii cu compasiune

Ingrijirile paleative se focalizeaza in principal pe asigurarea unei sfarsit calm, intim, intr-un mediu sigur si protector reprezentat de mediul familiar

Poate sa vina momentul in care animalul se confrunta cu o boala in faza terminala, atunci cand costul tratamentului devine mai mare decat beneficile pe care le poate aduce. In stadiile avansate ale diferitelor boli, cum ar fi cancerul sau tulburari neurologice, tratamentul ii poate provoaca animalului durere sau sa il faca sa se simta rau, fara a avea speranta ca boala se va vindeca.

In acest punct stapanii trebuie sa ia o decizie referitor la ceea ce este mai important pt animalul lor: calitatea vietii sau cantitatea vietii. Stapanii de animale au posibilitatea de a opri tratametele agresive si sa le permita animalelor lor sa isi sfarseasca viata in mediul familiar, intim al propriei case prin conceptul de ingrijiri paleative.

Ingrijirile paleative pentru animale este un concept relativ nou, adapatat dupa modelul medicinei umane care a inceput in 1960. Termenul de ingrijire paleativa nu reprezinta un loc specific, ci mai degraba o filosofie ce promoveaza o alternativa la viata clinica, impersonala a unui mediu de spital. Functioneaza pe principiul ca moartea este parte din viata si ca bolile terminale si moartea pot fi primite cu demnitate, ca de exemplu atunci cand un animal ramane acasa impreuna cu familia lui.

Obiectivul conceptului de ingrijire paleativa

Ingrijirile paleative se focalizeaza in principal pe asigurarea unei sfarsit calm, intim, intr-un mediu sigur si protector reprezentat de mediul familiar. Astfel, nu este vorba de mobilizarea fortelor in lupta cu boala animalului, ci mai degraba impiedicarea acestei boli de a provoca disconfort in viata acestuia.

Ingrijirea paleativa se concentreaza in special pe controlul asupra durerii si oferirea de confort psihic si emotional animalului. Pentru a preveni disconfortul cauzat de vizitele la spital si pentru a permite atat stapanului cat si animalului sa se bucure de cat mai mult timp petrecut impreuna, stapanul animalului ofera in cadrul locuintei sale o ingrijire cat mai adecvata posibil.

Proprietarii de animale sunt invatati sa acorde atentie nevoilor fizice si emotionale ale animalului, si adeseori acestia descopera ca prin apropierea fizica se simt mai apropiati fata de animal la finalul vietii lui. Stapanii invata pas cu pas sa se lupte cu boala si sa isi ia adio in propriul fel. Ingrijirea paleativa ofera atat stapanului cat si animalului posibilitatea unei experiente intime si mai confortabile in fata mortii.

Ce solicita ingrijirea paleativa din partea stapanilor de animale

Desi poate fi extrem de recompesator , ingrijirea paleativa necesita pregatire si multa munca din partea stapanului. In primul rand acesta trebuie sa caute un veterinar care sa fie de acord cu aceasta filosofie. Conform Dr. Eric Clough, membru DVM, AAHA si a Dr. Janice E. Clough, sustinatori ai filosofiei ingrijirilor paleative, multi medici veterinari au practicat conceptele ingrijirii paleative fara a sti ce inseamna aceasta. Ar putea dura o perioada pana cand stapanul va reusi sa gaseasca un veterinar care sa fi studiat acest concept sau care este dornic sa stie mai multe despre acest subiect.

Odata ce un astfel de medic veterinar a fost gasit, stapanuii vor trebui sa invete cum sa isi ingrijeasca animalutul. Medicii veterinari si asistentele acestora pot invata cum sa fie administrata medicamentatia, cum sa fie hranit si curatat animalul, cat si cum sa mentina documentatia si evolutia bolii in carnetele de sanatate. Lucrand impreuna, medicul veterinar si stapanul pot face un plan pentru tratament astfel incat acesta sa fie in permanenta adaptat la nevoile stapanului si ale animalului.

Dupa instruirea si trainingul facut de medicul veterinar, familia isi asuma raspunderea pentru ingrijirea zilnica a animalului sau. Una dintre cele mai mari responsabilitati o reprezinta medicamentatia. Este mult mai usor sa previi durerea decat sa o tratezi atunci cand ea este deja prezenta. In ingrijirea paleativa, medicamentia are rolul de a preintampina durerea inainte ca acesta sa apara.

Medicamentul este administrat zilnic in general, in locul administrarii sporadice doar in momentul aparitiei durerii, astfel incat animalul sa fie cat mai confortabil cu putinta. Astfel devine responsabilitatea celui care are grija de animal sa sesizeze orice urma de durere, cum ar fi agitatia sau vocalizarea. Acestea sunt semne ca medicametul nu isi face efectul si un nou plan de tratament trebuie discutat impreuna cu medicul veterinar.

Cel care ingrijeste animalul trebuie de asemeni sa fie atent la comportamentul animalului si la starea lui psihica. El devine ochii si urechile medicului veterinar, inregistrand orice semn de schimbare a greutatii, temperaturii, comportamentului alimentar, mobilitate si alte caracteristici. Dr Clough subliniaza faptul ca este foarte important sa iti pastrezi flexibilitatea.

3waqQIngrijirea paleativa este un proces care poate include erori. Uneori medicamentatia, alimentatia si alte tratamente nu sunt eficiente si atunci acestea trebuie schimbate de catre medicul veterinar si familie pana in momentul in care animalul se simte din nou confortabil.

Avand drept scop vizitarea spitalului cat mai putin posibil, stapanul animalului s-ar putea sa trebuiasca sa faca anumite indatoriri care i-ar putea cauza disconfort. Uneori persoana care se ocupa de ingrijirea animalului devine nervoasa atunci cand trebuia sa faca injectii, perfuzii, sa vada sange sau fecale.

In acest caz, Dr Clugh sugereaza ca stapanul sa lucreze impreuna cu medicul veterinar astfel incat sa se stabileasca un nivel confortabil de responsabilitati. In anumite cazuri medicamentatia poate fi administrata si pe cale orala sau anala in locul celei intravenoase, iar vederea sangelui poate fi minimizata prin bandajare.

Dr Clough sugereaza ca medicul veterinar sa explice in detaliu reactiile fizice ale animalului si ale bolii, astfel incat stapanii sa devina mai putin tematori. Adeseori, stapanul animalului devenit acum ingrijitorul acestuia, descopera ca poate sa faca mai mult decat ar fi crezut vreodata si chiar ca aceasta intimitate fizica il apropie de animalutul sau. In cazul in care boala evolueaza mult prea mult pentru ca stapanul sa mai poata face fata, medicul veterinar poate intotdeauna sa ajute.

Eutanasierea-sfarsitul ingrijirii paleative

Desi reprezinta o alternativa foarte buna pentru ingrijirea spitalizata, ingrijirea paleativa nu este un subsitut al eutanasierii. Desi animalele se simt mai bine sa moara in medul familiar, adesesori ingrijirea paleativa nu este decat o etapa intre tratament si moarte.

Poate fi o decizie grea pentru stapanul animalului. Dupa luni de ingrijire, poate fi dificil pentru acesta sa decida un punct final. Dr. Robin Downing recomanda in cartea “Animale Bolnave de cancer: ghidul proprietarilor de animale” ca stapanul animalului sa stabileasca o limita finala asupra calitatii vietii animalutului sau, inainte sa se ajunga sa se discute despre eutanasiere.

In ce punct calitatea vietii animalui nu mai este acceptabila, atunci cand animalul nu isi mai controleaza nevoile, atunci cand nu mai poate sta in picioare, cand devine dezorientat si nu mai stie unde se afla, sau atunci cand durerea este in afara posibilitatii de a fi controlata? Cu aceste limite stabilite din timp atunci cand se va ajunge la ultima zi in viata a animalutului sau, stapanul va sti ce trebuie sa faca.

Eutanasierea poate reprezenta darul final pentru un animal aflat in durere. Pentru a continua actul ingrijirii alternative, medicul veterinar ar trebui sa accepte sa eutanasieze animalul acasa pentru a asigura acestuia si stapanilor o experienta intr-un mediu protector si sigur.

Ingrijirea paleativa poate reprezenta o modalitate umana si sensibila pentru un animal bolnav. Totusi, stapanii de animale trebuie sa retina ca ingrijirea paleativa nu este potrivita pentru toata lumea. Unii proprietari de animale ar putea sa nu fie pregatiti sau sa nu poata sa ofere ingrijirea zilnica animalului lor aflat in suferinta. Ingrijirea paleativa nu este indicata persoanelor care locuiesc singure, au un program incarcat sau nu se afla intr-o stare de sanatate foarte buna. Stapanii de animale ar trebui sa se gandeasca bine daca au resursele necesare pentru acest tip de ingrijire si sa discute cu medicul veterinar despre ceea ce este indicat sa faca.

Orice decizie ar lua stapanul animalului, este bine sa stim ca ingrijirea paleativa exista ca si optiune. Ingrijirea paleativa permite animalului sa moara simtindu-se in siguranta si simtindu-se iubit si ofera de asemeni posibilitatea stapanului de a-si lua la revedere in propriul sau fel. Poate transforma circumstantele infricosatoare ale unei boli incurabile si pierderea unui prieten drag intr-o oportunitate de auto-afirmare. Moartea nu inseamna sa pierzi lupta. Moartea nu poate fi evitata, este parte din viata. Daca reusesti sa faci moartea sa fie o experienta confortabila, sigura si iubitoare atunci ai castigat lupta.