1 Iun 2013

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice vor fi obligate să sterilizeze câinii deţinuţi şi să-i înregistreze la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor (ASPA) din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, în caz contrar ei vor trebui să achite o taxă anuală de 150 de lei, potrivit unei hotărâri privind controlul reproducţiei câinilor în municipiul Bucureşti, adoptată vineri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Fac excepţie câinii utilitari, de vânătoare, cu drept de montă înregistraţi la asociaţia de profil şi cei de serviciu ai MApN şi MAI, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare.

Câinii vor putea fi sterilizaţi gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, instituţie care va acoperi aceste costuri.

„S-a stabilit o amendă de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Totodată, există o taxă de 150 de lei pe an, care se aplică fiecărui deţinător de câini dacă aceştia nu sunt sterilizaţi şi există nişte excepţii cu câinii care nu trebuie sterilizaţi”, a declarat Cristinel Diaconescu, consilier general PDL.

Totodată, ONG-urile care nu-şi declară câinii pe care îi au în posesie vor fi amendate cu 3.000 de lei. Aceeaşi amendă vor plăti persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care desfăşoară activităţi de capturare, adăpostire, transport, sterilizare, identificare şi adopţie şi care nu comunică către ASPA toate informaţiile aferente acestor activităţi până pe data de 15 ale lunii în curs pentru luna anterioară.

„Pentru a creşte adresabilitatea acestor adopţii, organizaţiile neguvernamentale pot adopta 100 de câini pe an, iar persoanele fizice pot adopta de la ASPA, gratuit, un singur câine pe an. Pentru adopţiile suplimentare se percepe 150 de lei pe câine. Taxa se achită către ASPA în momentul adopţiei, iar abandonul câinilor se constată de către ASPA, în momentul adopţiei”, a spus Răzvan Băncescu, director de proiect la ASPA.

De asemenea, ASPA are obligaţia sa realizeze o bază de date unică unde să înregistreze toate datele de identificare acestor câini.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor stabilite în hotărâre sunt atribuite primarului general şi împuterniciţilor acestuia. Hotărârea va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile.

Un alt proiect adoptat de consilierii generali a vizat încheierea de contracte de către Primăria Capitalei, pentru prinderea şi transportul câinilor în vederea sterilizării lor, precum si reteritorializarea lor. „Sperăm să sterilizăm 20000 de câini, asta înseamnă o medie zilnică la peste 110-120 de câini, faţă de 30 în prezent”, a susţinut Băncescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că adoptarea acestei hotărâri reprezintă un pas important.

„Este al cincilea an când mă confrunt cu această chestiune. Am petrecut nenumărate ore în discuţii cu organizaţiile pentru protecţia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Întotdeauna a existat însă implicaţia politică, cu cât se apropiau de alegeri, erau polarizate două tabere, unii încercând să devină simpatici. Este pentru prima dată când ne aflăm într-o înţelegere normală cu consilierii generali si bucureşteni. Aş vrea să înţelegeţi că câinii nu i-au adus în Bucureşti nici Băsescu şi nici Oprescu. Vin de pe vremea fanarioţilor. 95 la sută dintre oameni nu-i vor pe stradă. Oamenilor le este frică să meargă la cumpărături, să-şi ducă copilul la şcoală, să alerge. Nu am pledat niciodată pentru eutanasie. Faptul ca vrem să-i omorâm sunt prostii. Vrem să oferim bucureştenilor un oraş liniştit, fără câini”, a declarat edilul şef.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în Bucureşti sunt aproximativ 60.000 de câini comunitari, în baza unor statistici cu câinii capturaţi şi sterilizaţi. „A induce senzaţii de-astea că câinii dispar în Triunghiul Bermudelor, într-o gaură neagră, pierdem timpul, nu facem altceva decât să ne furăm căciula, iar cetăţenii să fie nemulţumiţi”, a spus Oprescu.

Sursa: Agerpres


7 comentarii

nu v-ar fi rusine!!!!nu mai stiti din ce sa scoateti bani!in loc sa ajutati aceste fiinte nevinovate,sa ajutati la sterilizarea lor si la adoptie,faceti contrariul!mai aveti sa cereti bani posesorilor de caini comunitari,care in loc saa ii ajutati cumva,ca au facut un bine comunitatii si i-au adunat dupa strada,mai aveti sa le cereti vreo taxa anuala,pt.ca detin caini!!!!!ca sa va umpleti voi buzunarele,ca nu mai stiti cu ce sa ne ardeti,sa ne furati si sa ne taxati,ca sa va imbogatiti voi!zdrente de oameni!!!!ca nu va mai saturati sa va imbogatiti pe seama noastra,a oamenilor de rand!!!

Cea mai buna initiativa de pana acum. Ar fi extraordinar de bine daca ar fi aplicata.
Diana Andreea, madam, mai citeste o data articolul. Si de data asta casca bine ochii, poate si intelegi ce vrea sa spuna.

ai de capul vostru nu stiti de unde sa mai scoateti bani sunt niste suflete nevinovate si voi le ingreunati situatia daca ar fii ca in America gen daca prinde vreun caine pe strada primeste amenta.De ce tot comentati ca vae frica de ei?Va e frica de prstia voastra,daca nu ar mai fii abandonati nu sar mai ajunge la o astfel de situatie.Mai cereti si o taxa pentru al 2lea caine daca adopti.Ai drq de nesuferiti

.Aplicati legea cu cipurile si cainii care au stapan si suntabandonati amenda fratilor si de ce sa sterilizezi cainii de rasa?cum mai ai un caine de rasa(astfel de lege e in America)

Daca fiecare ar fi constient de utilitatea sterilizarii cainilor pe care-i tin in curte si mai ales nu ar abandona puii pe strazi ar fi o masura foarte buna sa fie amendati cei ce nu vor sa-si sterilizeze cainii din curte. Dar sunt si acum destui dobitoci care nu-si sterilizeaza cainii chiar daca este gratuit si chiar daca nu sunt caini de rasa ,din prostie sau din nepasare. Si atunci , daca pe acesti cretini i-ar amenda (si bine ar face) , ei, de oftica , nu ar face atlceva decit sa arunce cainii din curte in alte zone ca sa scape de sursa amenzilor si in felul acesta , ma tem ca aceasta masura ar avea efectul invers decit cel preconizat , adica ar fi mai multi caini abandonati decit acum. In toamna trecuta m-am tinut de capul unei familii ,care statea prin zona mea ,o luna intreaga, sa mearga cu o catelusa (metis de tekel) pe care o aveau de ani de zile in curte la doua strazi de casele noastre sa o sterilizeze si nu au vrut , desi erau in familie 3 persoane adulte si aveau si masina .Catelusa facea an de an puiuti si dobitocii duceau puii cind se faceau mai maricei (evident noaptea ca sa nu-i vada cineva ca altfel nu imi explic cum de dispareau toti dintr-o data) pe alte strazi sau in parcuri cu gindul ca erau frumusei si-i lua lumea , dar bietii de ei nu toti aveau acest noroc in mod sigur. Intr-un final au admis sa-mi dea buletinul batrinei din familie , am luat catelusa in brate si am dus-o la cabinet , am sterilizat-o si le-am adus-o acasa .Acum catelusa e bine , a scapat de facut pui si are numai grija ei , nu si a celor 5-6 pui pe care-i facea de obicei .

Si la PITESTI se va aplica acest regulament facut fara pic de gandire. Totul FARA FONDURI si FARA DOTARI MEDICALE. Trebuie sa punem si binele si raul inainte.
Pornim de la UN STAPAN DE BUNA CREDINTA : De unde au oamenii atatia bani sa sterilizeze cainele / cateaua, sa acorde tratament circa 5 zile, concediu de la munca pentru ingrijire animal, plus microcip – toate costa.
Suntem de acord cu sterilizarea, dar nu la ORICE CABINET fara dotari. In oras nu este nici un spital, ci numai doua micute pentru vaccine si mici interventii. Restul doar cabinete care nu au competenta de chirurgie.
Orice proprietar care isi iubeste animalul nu il lasa pe strada de capul lui, are grija de sanatatea lui !
Intai sa se adune cainii fara stapan de pe strazi, sa fie ingrijiti acestia si nicidecum adusi inapoi in teritoriu si atunci sa trecem la sterilizarea tuturor animalelor.
Politia a prins toti hotii si criminalii si acum alearga dupa caini si stapani.
POPUNERE : Proprietarul isi cip-eaza cainele, apoi da o declaratie ca il pazeste si nu-l da la monta. Veterinarul observa o catea care a fatat. Atunci cand se vand puiii sa se ceara acte de vanzare cu datele viitorilor stapani. Fiind cip-ati si puii, daca se gasesc abandonati pe strada, amenda stapanului.
ATENTIE : Consiliile locale baga in aceeasi oala si cainii maidanezi si cei cu stapan. SCOATETI TAXA DE ADOPTIE !
Nimeni nu accepta

Eu de mult timp spuneam ca asta e solutia. Ma mananca cainii de la bloc si babele alea afurisite care ii strang pe acolo fara sa-si asume responsabilitate tot de mine se iau. Eu am caine, rottweiler. Si o sterilizez. Sunt avantaje imense in chestia asta pentru sanatatea cainelui. Trebuie controlata inmultirea. Sunt perfect e acord. Daca nu ajungem sa avem rase instabile, caini care isi musca stapanii si alte prostii.
Si pana la urma de ce sa nu se puna taxa pe adoptie? Nu e taxa mare. Nu ai 100 de lei sa dai pe caine? Nu-ti lua daca nu ai bani sa-l intretii. Pana la urma e si asta o metoda ca persoana sa demonstreze ca are posibilitatea platirii unui eventual tratament, a mancarii. Pretul cainelui e o nimica toata comparativ cu ce urmeaza.

 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.