1 Iun 2013

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice care nu-şi înregistrează câinii riscă o amendă de 3.000 de lei

Persoanele fizice vor fi obligate să sterilizeze câinii deţinuţi şi să-i înregistreze la Asociaţia pentru Protecţia Animalelor (ASPA) din subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti, în caz contrar ei vor trebui să achite o taxă anuală de 150 de lei, potrivit unei hotărâri privind controlul reproducţiei câinilor în municipiul Bucureşti, adoptată vineri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Fac excepţie câinii utilitari, de vânătoare, cu drept de montă înregistraţi la asociaţia de profil şi cei de serviciu ai MApN şi MAI, precum şi câinii a căror stare de sănătate nu este compatibilă cu procedura de sterilizare.

Câinii vor putea fi sterilizaţi gratuit la cabinetele veterinare care au parteneriat cu ASPA, instituţie care va acoperi aceste costuri.

„S-a stabilit o amendă de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu declară câinii mai mari de patru luni, în termen de şase luni de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Totodată, există o taxă de 150 de lei pe an, care se aplică fiecărui deţinător de câini dacă aceştia nu sunt sterilizaţi şi există nişte excepţii cu câinii care nu trebuie sterilizaţi”, a declarat Cristinel Diaconescu, consilier general PDL.

Totodată, ONG-urile care nu-şi declară câinii pe care îi au în posesie vor fi amendate cu 3.000 de lei. Aceeaşi amendă vor plăti persoanele juridice, instituţiile şi ONG-urile care desfăşoară activităţi de capturare, adăpostire, transport, sterilizare, identificare şi adopţie şi care nu comunică către ASPA toate informaţiile aferente acestor activităţi până pe data de 15 ale lunii în curs pentru luna anterioară.

„Pentru a creşte adresabilitatea acestor adopţii, organizaţiile neguvernamentale pot adopta 100 de câini pe an, iar persoanele fizice pot adopta de la ASPA, gratuit, un singur câine pe an. Pentru adopţiile suplimentare se percepe 150 de lei pe câine. Taxa se achită către ASPA în momentul adopţiei, iar abandonul câinilor se constată de către ASPA, în momentul adopţiei”, a spus Răzvan Băncescu, director de proiect la ASPA.

De asemenea, ASPA are obligaţia sa realizeze o bază de date unică unde să înregistreze toate datele de identificare acestor câini.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor stabilite în hotărâre sunt atribuite primarului general şi împuterniciţilor acestuia. Hotărârea va fi pusă în aplicare în termen de 30 de zile.

Un alt proiect adoptat de consilierii generali a vizat încheierea de contracte de către Primăria Capitalei, pentru prinderea şi transportul câinilor în vederea sterilizării lor, precum si reteritorializarea lor. „Sperăm să sterilizăm 20000 de câini, asta înseamnă o medie zilnică la peste 110-120 de câini, faţă de 30 în prezent”, a susţinut Băncescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că adoptarea acestei hotărâri reprezintă un pas important.

„Este al cincilea an când mă confrunt cu această chestiune. Am petrecut nenumărate ore în discuţii cu organizaţiile pentru protecţia animalelor. Majoritatea sunt oameni normali care doresc binele. Întotdeauna a existat însă implicaţia politică, cu cât se apropiau de alegeri, erau polarizate două tabere, unii încercând să devină simpatici. Este pentru prima dată când ne aflăm într-o înţelegere normală cu consilierii generali si bucureşteni. Aş vrea să înţelegeţi că câinii nu i-au adus în Bucureşti nici Băsescu şi nici Oprescu. Vin de pe vremea fanarioţilor. 95 la sută dintre oameni nu-i vor pe stradă. Oamenilor le este frică să meargă la cumpărături, să-şi ducă copilul la şcoală, să alerge. Nu am pledat niciodată pentru eutanasie. Faptul ca vrem să-i omorâm sunt prostii. Vrem să oferim bucureştenilor un oraş liniştit, fără câini”, a declarat edilul şef.

Potrivit lui Sorin Oprescu, în Bucureşti sunt aproximativ 60.000 de câini comunitari, în baza unor statistici cu câinii capturaţi şi sterilizaţi. „A induce senzaţii de-astea că câinii dispar în Triunghiul Bermudelor, într-o gaură neagră, pierdem timpul, nu facem altceva decât să ne furăm căciula, iar cetăţenii să fie nemulţumiţi”, a spus Oprescu.

Sursa: Agerpres


7 comentarii

nu v-ar fi rusine!!!!nu mai stiti din ce sa scoateti bani!in loc sa ajutati aceste fiinte nevinovate,sa ajutati la sterilizarea lor si la adoptie,faceti contrariul!mai aveti sa cereti bani posesorilor de caini comunitari,care in loc saa ii ajutati cumva,ca au facut un bine comunitatii si i-au adunat dupa strada,mai aveti sa le cereti vreo taxa anuala,pt.ca detin caini!!!!!ca sa va umpleti voi buzunarele,ca nu mai stiti cu ce sa ne ardeti,sa ne furati si sa ne taxati,ca sa va imbogatiti voi!zdrente de oameni!!!!ca nu va mai saturati sa va imbogatiti pe seama noastra,a oamenilor de rand!!!

Cea mai buna initiativa de pana acum. Ar fi extraordinar de bine daca ar fi aplicata.
Diana Andreea, madam, mai citeste o data articolul. Si de data asta casca bine ochii, poate si intelegi ce vrea sa spuna.

ai de capul vostru nu stiti de unde sa mai scoateti bani sunt niste suflete nevinovate si voi le ingreunati situatia daca ar fii ca in America gen daca prinde vreun caine pe strada primeste amenta.De ce tot comentati ca vae frica de ei?Va e frica de prstia voastra,daca nu ar mai fii abandonati nu sar mai ajunge la o astfel de situatie.Mai cereti si o taxa pentru al 2lea caine daca adopti.Ai drq de nesuferiti

.Aplicati legea cu cipurile si cainii care au stapan si suntabandonati amenda fratilor si de ce sa sterilizezi cainii de rasa?cum mai ai un caine de rasa(astfel de lege e in America)

Daca fiecare ar fi constient de utilitatea sterilizarii cainilor pe care-i tin in curte si mai ales nu ar abandona puii pe strazi ar fi o masura foarte buna sa fie amendati cei ce nu vor sa-si sterilizeze cainii din curte. Dar sunt si acum destui dobitoci care nu-si sterilizeaza cainii chiar daca este gratuit si chiar daca nu sunt caini de rasa ,din prostie sau din nepasare. Si atunci , daca pe acesti cretini i-ar amenda (si bine ar face) , ei, de oftica , nu ar face atlceva decit sa arunce cainii din curte in alte zone ca sa scape de sursa amenzilor si in felul acesta , ma tem ca aceasta masura ar avea efectul invers decit cel preconizat , adica ar fi mai multi caini abandonati decit acum. In toamna trecuta m-am tinut de capul unei familii ,care statea prin zona mea ,o luna intreaga, sa mearga cu o catelusa (metis de tekel) pe care o aveau de ani de zile in curte la doua strazi de casele noastre sa o sterilizeze si nu au vrut , desi erau in familie 3 persoane adulte si aveau si masina .Catelusa facea an de an puiuti si dobitocii duceau puii cind se faceau mai maricei (evident noaptea ca sa nu-i vada cineva ca altfel nu imi explic cum de dispareau toti dintr-o data) pe alte strazi sau in parcuri cu gindul ca erau frumusei si-i lua lumea , dar bietii de ei nu toti aveau acest noroc in mod sigur. Intr-un final au admis sa-mi dea buletinul batrinei din familie , am luat catelusa in brate si am dus-o la cabinet , am sterilizat-o si le-am adus-o acasa .Acum catelusa e bine , a scapat de facut pui si are numai grija ei , nu si a celor 5-6 pui pe care-i facea de obicei .

Si la PITESTI se va aplica acest regulament facut fara pic de gandire. Totul FARA FONDURI si FARA DOTARI MEDICALE. Trebuie sa punem si binele si raul inainte.
Pornim de la UN STAPAN DE BUNA CREDINTA : De unde au oamenii atatia bani sa sterilizeze cainele / cateaua, sa acorde tratament circa 5 zile, concediu de la munca pentru ingrijire animal, plus microcip – toate costa.
Suntem de acord cu sterilizarea, dar nu la ORICE CABINET fara dotari. In oras nu este nici un spital, ci numai doua micute pentru vaccine si mici interventii. Restul doar cabinete care nu au competenta de chirurgie.
Orice proprietar care isi iubeste animalul nu il lasa pe strada de capul lui, are grija de sanatatea lui !
Intai sa se adune cainii fara stapan de pe strazi, sa fie ingrijiti acestia si nicidecum adusi inapoi in teritoriu si atunci sa trecem la sterilizarea tuturor animalelor.
Politia a prins toti hotii si criminalii si acum alearga dupa caini si stapani.
POPUNERE : Proprietarul isi cip-eaza cainele, apoi da o declaratie ca il pazeste si nu-l da la monta. Veterinarul observa o catea care a fatat. Atunci cand se vand puiii sa se ceara acte de vanzare cu datele viitorilor stapani. Fiind cip-ati si puii, daca se gasesc abandonati pe strada, amenda stapanului.
ATENTIE : Consiliile locale baga in aceeasi oala si cainii maidanezi si cei cu stapan. SCOATETI TAXA DE ADOPTIE !
Nimeni nu accepta

Eu de mult timp spuneam ca asta e solutia. Ma mananca cainii de la bloc si babele alea afurisite care ii strang pe acolo fara sa-si asume responsabilitate tot de mine se iau. Eu am caine, rottweiler. Si o sterilizez. Sunt avantaje imense in chestia asta pentru sanatatea cainelui. Trebuie controlata inmultirea. Sunt perfect e acord. Daca nu ajungem sa avem rase instabile, caini care isi musca stapanii si alte prostii.
Si pana la urma de ce sa nu se puna taxa pe adoptie? Nu e taxa mare. Nu ai 100 de lei sa dai pe caine? Nu-ti lua daca nu ai bani sa-l intretii. Pana la urma e si asta o metoda ca persoana sa demonstreze ca are posibilitatea platirii unui eventual tratament, a mancarii. Pretul cainelui e o nimica toata comparativ cu ce urmeaza.

 
Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor

Comisia Europeana NU SUSTINE INCINERAREA deseurilor
Comisia Europeana a publicat in 26 ianuarie o comunicare cu privire la rolul energiei din deseuri in economia circulara. Textul ofera clarificari cu privire la implementarea ierarhiei deseurilor si ghidare pentru statele membre in scopul evitarii unor probleme precum supracapacitatea de incinerare si reducerea ratelor de reciclare cu care se confrunta in prezent, in special, statele […]

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.