acum 14 ani

Instalarea juvenila a diabetul zaharat la caini si catelusi

Dieta nu este singura masura ce trebuie luata pentru tratamentul diabetului

Situat in apropierea stomacului si a intestinului subtire, pancreasul este o glanda mica ce ofera doua functii importante. Ea produce enzime digestive, ce sunt necesare pentru o digestie corespunzatoare a mancarii in intestinul subtire; si, totodata, produce hormoni, ce ajuta la reglarea nivelurilor de zahar din sange (glucoza).

Cand se consuma amidon si carbohidrati, acestia sunt transformati in glucoza. Glucoza este absorbita prin peretele tubului digestiv, apoi trece in sange. Insulina permite glucozei sa paraseasca sangele si trece in tesuturile organismului. Glucoza poate fi utilizata ca energie pentru celule. Atunci cand nivelurile de glucoza sunt ridicate, glucagonl face ca aceasta sa fie stocata in ficat si muschi sub forma de glicogen.

Diabetes mellitus este in general cunoscut ca diabet sau diabet zaharat . Simplu spus, diabetul zaharat este un rezultat al pancreasului ce produce cantitati insuficiente ale hormonului insulina.

In cazul in care pancreasul a produs cantitati normale de insulina, apoi s-a dereglat in timpul maturitatii (dupa un an de viata), apare instalarea diabetului zaharat in perioada adulta. Cand pancreasul nu se dezvolta normal la catei (de obicei inainte de varsta de un an), rezultatul fiind producerea necorescunzatoare de insulina, isi face aparitia debutul diabetului zaharat la caini tineri. Indiferent de cauzele sau varsta de debut, rezultatul este ca pancreasul nu produce suficiente cantitati de insulina.

Insulina este necesara pentru a muta glucoza din sange in celule. Cele mai multe celule ale creierului, precum si cele intestinale si cele rosii din sange, nu au nevoie de niveluri ridicate de insulina pentru transportul glucozei peste peretii lor. Sunt tesuturi ale organismului, cum ar fi ficatul sau muschii, ce au nevoie de insulina pentru a muta glucoza in celulele lor si sa ofere energie.

Oricum, in diabet, glucoza pur si simplu creste in sange si produce un nivel ridicat de zahar in sange.

Nu se cunoaste motivul debutului diabetului zaharat la caini tineri. In unele cazuri poate fi rezultatul unor tulburari autoimunitare si/sau o deteriorare a pancreasului data de bolile tineretii ale catelusului, cum ar fi infectia parvovirozei canine. Genetica de asemena, joaca si ea un rol,iar debutul diabetului tanar este considerat a fi o trasatura mostenita la cainii din rasa Golden Retriever.

Care sunt simptomele ?

Diabetul zaharat juvenil are de obicei ca rezultat o crestere necorespunzatoare a puiului. Cainele este de obicei mai mic decat normal. Cainii afectati nu numai ca nu reusesc sa creasca corespunzator, dar si pierd in greutate in ciuda faptului ca le este foame si mananca hamesiti. Scaderea in greutate este un simptom obisnuit deoarece corpul arde energia din muschi pentru a compensa incapacitatea corpului de a utiliza glucoza. Unii pui pot deveni slabi ( fara putere) sau paralizati, in special la membrele din spate.

Zaharul crescut in sange (glucoza) poate afecta multe sisteme ale corpului. Excesul de zahar din sange se va pierde prin rinichi, cauzand urinari sporite si sete. Zaharul crescut in sange modifica si cristalinul ducand la cataracte diabetice. O pierdere a masei musculare, combinata cu nivelurile inadecvate de energie din cadrul celulelor, duce la slabiciune generalizata. Semnele cele mai frecvente in diabet sunt slabiciunea, pierderea in greutate, setea excesiva si urinatul.

Care sunt riscurile ?

Zaharul crescut in sange este toxic pentru multe organe si sisteme ale organismului, inclusiv a vaselor de sange, sistemului nervos (creier), ficat etc. Un caine cu un diabet necontrolat nu va avea o durata de viata normala.La primele semne de diabet, ar trebui efectuat un test de sange de catre un medic veterinar, pentru a determina nivelul de zahar din sange. Cu cat tratamentul este initiat mai devreme, cu atat mai bine.

Ce se poate face ?

Spre deosebire de oameni, simplul control al dietei este rareori benefic pentru caine. Similar, tabletele orale de insulina sunt in mod obisnuit eficiente la caini. Tratamentul pentru un caine diabetic presupune zilnic injectii cu insulina. Cainii trebuiesc atent monitorizati, prin teste ale zaharului din sange si urina pentru a ajuta la determinarea cantitatii corespunzatoare de insulina. Hranirea zilnica trebuie sa se faca dupa un program precis pentru a furniza o provizie consistenta de zahar, astfel incat insulina ramane la nivelul cerut.

Cu o ingrijire adecvata, unii caini cu diabet zaharat pot avea o viata normala. Ingrijirea animalelor cu diabet necesita dedicare din partea proprietarului. Multi dintre proprietarii animalelor considera aceasta experienta ca pe una ce le ofera satisfactii.