acum 14 ani

Insulina la câini: depozitare si administrare

Insulina este disponibilă în concentraţii de 40, 100  şi 500 de unităţi/ml. Există seringi corespunzătoare pentru cele trei concentraţii de insulină. În cazul în care utilizaţi insulina de 40 U/ml, aceasta trebuie măsurată şi administrată cu o seringă de U-40; folosindu-se o seringă de U-100 sau U-500 se administreaza o cantitate greşita de insulină ceea ce poate duce la un rezultat fatal. Exista mai multe tipuri de seringi U-40 disponibile, fabricate pentru a furniza doze mici sau mari. Măsurătorile marcate pe aceste seringi sunt adesea uşor de citit. Aflaţi de la medicul dumneavoatră veterinar (sau farmacistul) ce seringi sunt potrivite pentru cantitatea de insulină de care are nevoie câinele dumneavoatră.

Insulina la câini: depozitare si administrare

Insulina vine într-un flacon de sticlă cu dop de cauciuc, şi acesta trebuie depozitat în frigider. Nu utilizaţi insulina după ce aceasta a expirat.

Masurarea dozei de insulina

Concentraţia de insulină este măsurată în unităţi. Seringile pentru insulină sunt marcate în unităţi, şi pot fi, de asemenea, marcate în milimetri. Asiguraţi-vă că folosiţi scara unităţilor. De asemenea, asiguraţi-vă că folosiţi seringa adecvată pentru concentraţia de insulină pe care o utilizaţi.

O seringă pentru insulină are 4 componente de bază: baril, piston, ac, capacul acului. Multe mărci de seringi au acul ataşat permanent la corpul seringii, astfel că nu poate fi îndepărtat de acesta.

1. 1. Înainte de a scoate o doză de insulină din flacon, amestecaţi şi încălziţi conţinutul din flacon, rotindu-l uşor între palme. NU AGITAŢI INSULINA deoarece această acţiune va duce la apariţia unor bule de aer, şi va fi mult mai dificil să se obţină o măsurare corectă.

2. 2. Ţineţi flaconul cu dopul în jos, scoateţi capacul acului de la seringă şi introduceţi acul seringii în flacon prin intermediul dopului de cauciuc.

3. 3. Trageţi înapoi de pistonul seringii pentru a trage insulina în seringă odată, apoi injectaţi-o înapoi în flacon. Retrageţi doza corespunzătoare înapoi în seringă. Acest lucru este util în dozarea cu precizie a insulinei, deoarece în interiorul seringii poate ramâne fie o mică cantitate de insulină, fie pot exista bule de aer. Dacă intră în seringă o cantitate cît de mică de aer, aveţi posibilitatea să îl eliberaţi înapoi în flacon prin menţinerea acestuia cu susul în jos, iar acul de la seringa cu vârful în sus.

4. 4. Verificaţi din nou că aţi retras cantitatea corectă de insulină.

5. 5. Scoateţi seringa din flaconului şi puneţi capacul acului.

6. 6. Puneţi insulina în frigider.

7. 7. Acum sunteţi gata să administraţi insulina.

Injectia cu insulina

Pentru a vă obişnui cu senzaţiile unei injecţii cu insulină, deseori este recomandat să se injecteze apă într-o portocală.

Pentru a vă asigura că  animalul dumneavoastră primeşte doza necesară de insulină şi nu primeşte doze suplimentare (de la alţi membri ai familiei  care nu ştiu dacă i-a fost sau nu administrată doza), înregistrează într-un calendar fiecare doză.

  1. Când veţi administra pentru prima dată o injecţie cu insulină câinelui, veţi dori, la început, ca cineva fie să ţină câinele, fie să îi distragă atenţia în timp ce dumneavoastră faceţi injecţia. Mângâierea câinelui pe cap  sau plasarea unei recompense (bucată mică de pui fiert)  aproape de nasul lui poate ajuta la focalizarea atenţiei sale departe de injecţie. Acul este extrem de subţire, iar injecţia aproape nedureroasa.
  1. Îndepărtaţi capacul acului de la seringă umplută cu doza corespunzătoare de insulină.
  1. Daca sunteţi dreptaci, ţineţi seringa în mâna dreaptă. Cu mâna stângă, alegeţi sus o bucată de piele de-a lungul spatelui câinelui sau a umerilor (utilizaţi un loc diferit de fiecare dată). Unii medici veterinari recomandă ca injecţiile să fie făcute sub piele, pe părţile laterale ale pieptului şi abdomenului, deoarece pot fi mai bine absorbite în aceste locuri.
  1. Împingeţi acul prin piele, la aproximativ de 45 º. Aveţi grijă să nu împingeţi acul prin întreaga bucată de piele şi să iasă pe partea cealaltă, sau accidental în degetul dumneavoastră.
  1. Trageţi uşor de pistonul seringii pentru a fi sigur că acul nu este într-un vas de sânge (în cazul în care acesta a lovit un vas de sânge, sângele va intra in seringă atunci cand trageţi de piston), şi apoi administraţi insulina prin împingerea pistonului cu degetul mare.
  1. Retrageţi acul din pielea câinelui  şi puneţi capacul acului.
  1. Recompensaţi câinele cu mângâieri pe cap (daca-i place!), oferindu-i bucăţi de pui fiert şi vorbind cu el. (Odată ce vă simţiţi mai confortabil oferindu-i preparatele injectabile şi nu vă mai concentraţi pe ceea ce faceţi, să vorbiţi cu el pe parcursul întregii proceduri.)
  1. Însemnaţi data la care doza de insulină a fost administrată într-un calendar specific.
  1. Puneţi acul şi seringa într-un recipient rezistent. Acestea sunt disponibile, uneori gratuit, de la medicul dumneavoastră veterinar sau de la farmacist. Urmaţi reglementările privind eliminarea deşeurilor.

În cazul în care câinele nu primeşte întreaga doză de insulină (de exemplu, unele scurgeri prin locul de injectare, acul a trecut prin piele şi doza a fost injectată în aer, etc), NU administraţi mai multă insulină. Aşteptaţi să admininstraţi  insulina  la următoarea doză programată. Pierderile ocazionale sunt usor de tolerat, pe când supradozajul poate fi fatal.

Un comentariu
bratila adriana 28 iulie 2011 la 7:26 pm

am o catelusa de 12 ani depistata recent cu dia bet 416 mg glicemia. trebuie sa-i fac Humulin R. sunt speriata. nu reusesc sa-i determin glicemia cu glucotestul. ce se intimpla daca ma nanca inainte de administrarea insulinei? vreau sa stiu mai multe despre comportamentul cainelui si evolutie