acum 14 ani

Intelegerea comportamentului canin

Ati simtit vreodata ca parca uneori cainele vostru reuseste sa va citeasca gandurile si sentimentele mai bine decat oricine altcineva ? Cainii nostri nu numai ca sunt foarte draguti, dar par si sa vada direct in sufletele noastre. Ei ne cunosc pe noi, insa cat de bine ii cunoastem noi pe ei ?

Acest articol ne va lamuri cu privire la acele comportamente ale cainilor pe care oamenii tind adesea sa le interpreteze gresit. De ce le place cainilor sa ne roada sosetele ? De ce mananca iarba ? Ce vor  sa ne spuna atunci cand dau din coada ?

Descoperiti raspunsurile la aceste intrebari, si nu numai, in acest articol :

Cozi vorbitoare: Din moment ce rar se intampla sa dea din coada cand sunt singuri, cainii  folosesc cu siguranta de acest gest pentru a comunica. De exemplu, daca un caine da din coada atunci cand primeste mancare e pentru a-si exprima placerea fata de stapanul sau. Cand mananca sau se joaca singuri, rar se intampla sa dea din coada pentru ca nu e nimeni care sa-i vada.

Cand da din coada, muschii folositi activeaza glande care secreta feromoni. Acestia semnaleaza varsta, genul si statutul social al cainelui. Se intampla ca un caine supus sa nu dea deloc din coada atunci cand este speriat, pentru a nu atrage atentia asupra sa.

Cand un caine tine coada in sus si da repede din ea este adesea semn ca are chef de joaca si ca e foarte bucuros, dar poate insemna si ca avem de-a face cu un caine agresiv. Cand da usor din coada si o tine orizontal, foarte probabil analizeaza ceva indeaproape. Cand isi baga coada intre picioare e semn ca ii este teama si incearca sa transmita ca e supus si ca nu prezinta nicio amenintare.

De ce linge: Obiceiul de a linge e foarte natural pentru caini. Puii se ling intre ei pentru a se spala unul pe altul si pentru a intari legaturile de familie. In salbaticie, catelusii isi ling cateodata si mamele ca sa le dea mancare partial digerata de ea. Cainii adulti se ling pe fata intre ei pentru a arata supunere, dar si afectiune si prietenie. Cand un caine te linge poate fi pentru ca vrea sa-ti arate ca te recunoaste ca fiind dominant, pentru a-si arata afectiunea, pentru a cere mancare si, desigur, poate fi si pentru a te spala.

Consumatori de iarba : Unii cred ca motivul pentru care cainii mananca iarba este acela ca ii face sa vomite. Daca le este greata sau au mancat ceva care  nu le-a cazut bine, isi pot calma stomacul mancand iarba.

Alti cercetatori sunt de parere ca, la fel ca in cazul lupilor si vulpilor, iarba face parte din regimul alimentar natural al cainilor… Poate ca, pur si simplu, le place gustul ?

Stop, culcat, rostogolire : Cercetatorii cred ca animalele pradatoare se tavalesc in diverse lucruri puternic mirositoare (inclusiv excremente sau cadavre de animale) pentru ca le confera un mare avantaj : vanatul nu mai simte mirosul lor care este mascat. Chiar daca majoritatea cainilor domestici nu sunt nevoiti sa vaneze pentru a-si asigura masa, vechile lor instincte au ramas, iar ei se tavalesc cu drag in chestii mirositoare, indiferent de ce crede stapanul lor.

Ridicarea piciorului : Ati observat vreodata cum cainii masculi prefera sa urineze pe obiecte verticale, cum ar fi un copac sau un gard ? Ei fac asta pentru ca asa isi lasa urma la nivelul nasului, astfel incat alti caini sa o poata simti si vantul sa o poata raspandi mai usor decat daca s-ar afla pe sol. Pentru a reusi sa-si lase urma la nivelul nasului, cainii de talie mica sunt nevoiti sa-si ridice piciorul cam  sus. Cainii mari nu trebuie sa se straduiasca asa de mult si rar se intampla sa-si ridice piciorul atat de sus ca semenii lor mai mici.

Caini visatori: Ati vazut vreodata un caine tresarind, miscandu-si picioarele sau facand zgomote in timp ce dormea ? Acestea sunt semnele tipice pentru un caine care viseaza !

Cainii viseaza mai putin decat oamenii, dar tind sa se miste mai mult in timpul visului. Adesea mesteca, ling, isi misca picioarele ca si cand ar fugi sau chiar latra in timpul somnului REM.

Pofta de sosete: Contrar parerii generale, cainii nu sunt capabili de emotii complexe ca ciuda si razbunarea. In schimb, cand suntem plecati de acasa, cainii se joaca probabil cu lucrurile noastre preferate pentru ca-si amintesc ca ne-au vazut cu ele si pentru ca miros ca noi. Daca unui caine ii e dor de stapanul sau va face lucruri care ii amintesc de el… cum ar fi sa roada perechea preferata de adidasi sau perna pentru ca acestea sunt obiecte pe care le asociaza cu posesorul lor.

Cititori de ganduri : In urma mai multor experimente cercetatorii au descoperit ca in cazul cainilor capacitatea de a intelege gesturile si sunetele umane este mult mai dezvoltata decat la cimpanzei si la lupi. Chiar si puii de caine au aceasta insusire, ceea ce dovedeste ca abilitatile sociale ale cainilor sunt  ereditare, nu invatate. Cercetatorii sunt de parere ca aceste abilitati sociale s-au dezvoltat pe masura ce cainii au fost domesticiti. De-a lungul timpului, cainii crescuti de oameni au devenit cei mai capabili de a intelege indicatii si de a-si exprima nevoile fizice.