29 Ian 2010

Interacţiunile dintre catelusi şi viitorii stapani

Pui de terrier

Crescatorii ar trebui să cunoasca fiecare căţel şi sa aiba o idee despre ce fel de camin este cel mai bun pentru el. Când oamenii se uita la catelusi trebuie sa-i ghideze catre puii care au temperamente adecvate pentru fiecare dintre viitorii stapani. În cazul în care viitorii stapani locuiesc mai aproape, acestia pot dori să viziteze catelusii de mai multe ori înainte de a se decide pe care sa-l ia.

Puii ar trebui să fie gata pentru a merge la noile lor case la varsta de 7-8 săptămâni.

În cazul în care potenţialii proprietari vin să viziteze catelusii, asiguraţi-vă că vine întreaga familie. Crescatorul ar trebui să vada cum interacţionează copiii intre ei si cu părinţii lor. În cazul în care copiii sunt indisciplinati, sunt sanse ca un catel crescut într-o astfel de gospodărie sa fie la fel. Acest lucru creşte riscul ca acest catelus sa devina prea greu de ingrijit si sa fie dat afara sau abandonat.

Întrebări pentru potenţialii proprietari

Întrebările pentru potenţialii proprietari includ următoarele, dar nu se limitează la acestea:

– Aţi mai avut animale de casă? Când? Ce specii şi ce rase? Ce s-a întâmplat cu animalul(le) de companie?

– Ce aveţi de gând să faceti cu catelul? Show? Dresaje, experimente de teren, agilitate? Animal de casa? Sa-l luati in vacante?

– Cate ore ar fi cineva acasă cu catelul? O familie în care toată lumea este plecata 12 ore pe zi nu poate avea timp pentru dresaj, exerciţii, etc

– Unde va sta catelul?

– Au curtea împrejmuită? Ce fel de gard? Cât de mare este terenul?

– Este potenţialul proprietar de acord cu termenii contractului, inclusiv cu clauza privind calitatea cateilor ca animale de companie?

– Întrebaţi potentialul proprietar ce ştie despre rasa? Inălţimea şi greutatea adultului?
Temperament? Boli? Costul mancarii? Dresaj?

Pretul nu ar trebui să fie una dintre primele întrebări pe care le pune. Acesta ar trebui să fie luat în considerare in functie de calitatile catelusului şi ingrijirea pe care a primit-o.

Cu mici excepţii, nici un catel nu ar trebui să fie văzut, cumpărat, şi luat acasă in timpul aceleiaşi vizite. Crescătorul şi potenţialii stapani au nevoie de timp pentru a se cunoste reciproc. Acest lucru poate fi realizat prin telefon, dar întrebările trebuie puse pentru a avea siguranta ca totul este in regula si ca s-a gasit o casa iubitoare pentru fiecare catelus. Unii cumparatori se gandesc rareori la ce ar putea avea nevoie un catel în următorii 12-15 ani. Oamenii trebuie să fie conştienţi de timpul, energia şi cheltuielile care vor fi necesare la aducerea unui animal in casă.

Întrebări pentru crescator

– Au fost parintii la concursuri? La ce tip de evenimente? Ce titluri au câştigat (conformaţie, obedienta, agilitate, teren)?

– Există imagini cu stramosii lor, daca acestia nu sunt prezenti?

– Care este temperamentul mamei catelusilor? Cunoasteti-o si interactionati cu ea. Dacă este timida şi nervoasa sau, mai rău, agresiva cu oamenii din jurul ei, puii au mari şanse sa fie la fel. Priviti cum interactioneaza cateaua cu puii ei.

– În cazul în care sunt si alţi câini prin preajma, trebuie vazut daca acestia sunt prietenosi sau sunt tinuti intr-un loc mai indepartat din cauza comportamentului agresiv sau inadecvat?

– Care sunt performantele pe care le-au avut părinţii şi bunicii catelusilor dar si generatiile anterioare de pui? Performantele variază de la rasa la rasa. Discutati cu medicul veterinar înainte de a alege o rasa şi crescatorul.

– Au fost eliminati pintenii? Dacă nu, de ce nu? Amintiţi-vă ca unele rase sunt obligate să aibă pinteni.

– Care a(u) fost motivul (motivele) pentru inmultirea acestui pui? Pentru crescator este preferabil să vrea să îmbunătăţească rasa şi să păstreze un catel pentru prezentare / vânătoare.

– Au fost puii supusi unui examen medical de catre medicul veterinar sau când vor fi supusi unui asemenea control? Au fost gasite probleme de sănătate? Ce fel de tratament este necesar pentru orice problema de sănătate?
– Ce fel de garanţii aveţi pentru catelus? În cazul în care soldurile sunt garantate, înseamnă ca va luati banii înapoi si crescatorul ia catelul inapoi (unele afecţiuni medicale nu sunt afişate decat dupa 2 ani)? Veti primi un alt catel din urmatoarea serie de pui şi cum veti sti ca este totul in regula cu el?

– Care este pretul? Variaza in functie de conformatie, calitatea de a face spectacol, de a asculta etc.

– A fost testat temperamentul catelusului? Are dorinta de a se feri atunci cand este testat? Care au fost rezultatele pentru catelus?

– Crescatorul nu poate spune modul în care se va maturiza fiecare catelus. Catelusii vanduti pentru a participa la spectacole pot sa nu se simta bine in ring, în timp ce un un catel vândut ca animal de companie se va simti minunat. Sunt crescători care vor avea de dat mai multi catelusi dintr-un singur rand de pui. In acest caz, viitorul proprietar poate fi pe o listă de aşteptare pentu cateva luni sau chiar un an pentru a obţine un catelus.

Contractul

Contractul ar trebui să cuprinda informatiile legate de catelul pe care ati fost de acord să-l achiziţionati (pot fi utilizate aici semne de identificare), data naşterii, preţ, înregistrarea cu numele ambilor părinţi, data vânzării, numele crescatorului, adresa şi numărul de telefon, dar şi numele, adresa si numarul de telefon al cumpărătorului.

Acestea ar trebui stabilite în cazul în care cererea de înregistrare va fi trimisa la dvs. Data in care animalul de companie trebuie sterilizat ar trebui să fie mentionata în contract.

În cazul în care catelul este un animal de companie de calitate, înregistrarea ar trebui să se faca intr-un registru cu numere fixe, în sensul că nu orice catel poate fi înregistrat.

În cazul în care catelul este achizitionat pentru dresaj, inregistrarea ar putea fi mai limitata, dar odată ce catelul obtine titluri, dupa ce a castigat premii la show-uri, crescatorul poate schimba aceasta înregistrare intr-una deschisa, care va permite descendentilor sa fie înregistrati. Inregistrarea deschisa este necesara pentru a prezenta rezultatele (capacitatile) rasei.

Uneori crescatorul isi va păstra numele pe documentele de înregistrare în calitate de co-proprietar până cand termenii contractului sunt îndepliniti. Dupa aceasta, crescatorul are posibilitatea de a elimina numele său, acordand cumpărătorului proprietate deplină. Co-proprietatea sau inregistrarea limitata evita ca noul proprietar sa inmulteasca şi sa vânda puii fără ca crescătorul să ştie. Acest lucru asigura crescatorul original ca va avea descendenţi de calitate ai cainilor sai. Crescătorii foarte buni pot solicita, de asemenea, ca autorizaţiile să fie obţinute înainte ca documentele de înregistrare sa fie schimbate.

Orice garanţii ar trebui să fie mentionate în scris. Ce se intampla in cazul în care o afecţiune apare în 6 luni sau 2 ani? Este preţul de cumpărare rambursat pentru a contribui la compensarea costurilor de operatie? Este catelul inapoiat crescatorului? Ii este dat proprietarului un alt catelus şi ei pastreaza primul catel? Trebuie sa stiti ce înseamnă garantia, precum şi termenul-limita mentionat in aceasta garantie.

Catelusii ar trebui să fie examinati de către medicul veterinar în termen de 48-72 de ore de la achizitionarea de catre proprietar. Acest lucru ofera garantia că este un catel sănătos. Contractul ar trebui să precizeze data programata a acestui control pentru a vedea starea de sanatate a catelului.

Contractul trebuie să precizeze, de asemenea, că, în cazul în care proprietarul catelului, în orice moment, din orice motiv, nu este în măsură să păstreze acest catel, crescatorul are posibilitatea de a lua catelul inapoi. Preţul de cumpărare poate sau nu poate fi rambursat, in functie de contract. Crescătorul este la fel de responsabil ca noul proprietar pentru intreaga durata de viata a fiecarui catel. Apoi, crescătorul va vedea dacă acest catel poate fi plasat într-o alta casă şi daca i se poate găsi un nou camin.

Contractul sau registrul de sănătate ar trebui sa precizeze planificarea pe care crescatorul o foloseste pentru vaccinari, deparazitare si alte examene medicale. Fiecare medic veterinar poate avea un program diferit, dar cumpărătorul trebuie să fie conştient de faptul că la această vârstă este nevoie de o îngrijire medicală mai amanuntita. Cheltuielile alimentare curente ar trebui să fie, de asemenea, mentionate. Produsele alimentare necesare pentru hrana catelului timp de 2-3 zile ar trebui să fie trimise, de asemenea acasă. O jucarie sau un prosop impregnat cu mirosul unui catel poate ajuta  catelul sa nu se mai simta singur.

Contractul trebuie semnat de ambele parti si trebuie mentionata data.

La o zi sau două după ce catelusii ajung in noua lor casa, crescatorul trebuie sa sune proprietarul pentru a verifica daca sunt probleme. De multe ori, problemele care apar sunt usor de rezolvat, fara a mai fi nevoie sa se ajunga la un control mai amanuntit.Publicat de: Luiza Stefanescu
 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.