29 Ian 2010

Interacţiunile dintre catelusi şi viitorii stapani

Pui de terrier

Crescatorii ar trebui să cunoasca fiecare căţel şi sa aiba o idee despre ce fel de camin este cel mai bun pentru el. Când oamenii se uita la catelusi trebuie sa-i ghideze catre puii care au temperamente adecvate pentru fiecare dintre viitorii stapani. În cazul în care viitorii stapani locuiesc mai aproape, acestia pot dori să viziteze catelusii de mai multe ori înainte de a se decide pe care sa-l ia.

Puii ar trebui să fie gata pentru a merge la noile lor case la varsta de 7-8 săptămâni.

În cazul în care potenţialii proprietari vin să viziteze catelusii, asiguraţi-vă că vine întreaga familie. Crescatorul ar trebui să vada cum interacţionează copiii intre ei si cu părinţii lor. În cazul în care copiii sunt indisciplinati, sunt sanse ca un catel crescut într-o astfel de gospodărie sa fie la fel. Acest lucru creşte riscul ca acest catelus sa devina prea greu de ingrijit si sa fie dat afara sau abandonat.

Întrebări pentru potenţialii proprietari

Întrebările pentru potenţialii proprietari includ următoarele, dar nu se limitează la acestea:

– Aţi mai avut animale de casă? Când? Ce specii şi ce rase? Ce s-a întâmplat cu animalul(le) de companie?

– Ce aveţi de gând să faceti cu catelul? Show? Dresaje, experimente de teren, agilitate? Animal de casa? Sa-l luati in vacante?

– Cate ore ar fi cineva acasă cu catelul? O familie în care toată lumea este plecata 12 ore pe zi nu poate avea timp pentru dresaj, exerciţii, etc

– Unde va sta catelul?

– Au curtea împrejmuită? Ce fel de gard? Cât de mare este terenul?

– Este potenţialul proprietar de acord cu termenii contractului, inclusiv cu clauza privind calitatea cateilor ca animale de companie?

– Întrebaţi potentialul proprietar ce ştie despre rasa? Inălţimea şi greutatea adultului?
Temperament? Boli? Costul mancarii? Dresaj?

Pretul nu ar trebui să fie una dintre primele întrebări pe care le pune. Acesta ar trebui să fie luat în considerare in functie de calitatile catelusului şi ingrijirea pe care a primit-o.

Cu mici excepţii, nici un catel nu ar trebui să fie văzut, cumpărat, şi luat acasă in timpul aceleiaşi vizite. Crescătorul şi potenţialii stapani au nevoie de timp pentru a se cunoste reciproc. Acest lucru poate fi realizat prin telefon, dar întrebările trebuie puse pentru a avea siguranta ca totul este in regula si ca s-a gasit o casa iubitoare pentru fiecare catelus. Unii cumparatori se gandesc rareori la ce ar putea avea nevoie un catel în următorii 12-15 ani. Oamenii trebuie să fie conştienţi de timpul, energia şi cheltuielile care vor fi necesare la aducerea unui animal in casă.

Întrebări pentru crescator

– Au fost parintii la concursuri? La ce tip de evenimente? Ce titluri au câştigat (conformaţie, obedienta, agilitate, teren)?

– Există imagini cu stramosii lor, daca acestia nu sunt prezenti?

– Care este temperamentul mamei catelusilor? Cunoasteti-o si interactionati cu ea. Dacă este timida şi nervoasa sau, mai rău, agresiva cu oamenii din jurul ei, puii au mari şanse sa fie la fel. Priviti cum interactioneaza cateaua cu puii ei.

– În cazul în care sunt si alţi câini prin preajma, trebuie vazut daca acestia sunt prietenosi sau sunt tinuti intr-un loc mai indepartat din cauza comportamentului agresiv sau inadecvat?

– Care sunt performantele pe care le-au avut părinţii şi bunicii catelusilor dar si generatiile anterioare de pui? Performantele variază de la rasa la rasa. Discutati cu medicul veterinar înainte de a alege o rasa şi crescatorul.

– Au fost eliminati pintenii? Dacă nu, de ce nu? Amintiţi-vă ca unele rase sunt obligate să aibă pinteni.

– Care a(u) fost motivul (motivele) pentru inmultirea acestui pui? Pentru crescator este preferabil să vrea să îmbunătăţească rasa şi să păstreze un catel pentru prezentare / vânătoare.

– Au fost puii supusi unui examen medical de catre medicul veterinar sau când vor fi supusi unui asemenea control? Au fost gasite probleme de sănătate? Ce fel de tratament este necesar pentru orice problema de sănătate?
– Ce fel de garanţii aveţi pentru catelus? În cazul în care soldurile sunt garantate, înseamnă ca va luati banii înapoi si crescatorul ia catelul inapoi (unele afecţiuni medicale nu sunt afişate decat dupa 2 ani)? Veti primi un alt catel din urmatoarea serie de pui şi cum veti sti ca este totul in regula cu el?

– Care este pretul? Variaza in functie de conformatie, calitatea de a face spectacol, de a asculta etc.

– A fost testat temperamentul catelusului? Are dorinta de a se feri atunci cand este testat? Care au fost rezultatele pentru catelus?

– Crescatorul nu poate spune modul în care se va maturiza fiecare catelus. Catelusii vanduti pentru a participa la spectacole pot sa nu se simta bine in ring, în timp ce un un catel vândut ca animal de companie se va simti minunat. Sunt crescători care vor avea de dat mai multi catelusi dintr-un singur rand de pui. In acest caz, viitorul proprietar poate fi pe o listă de aşteptare pentu cateva luni sau chiar un an pentru a obţine un catelus.

Contractul

Contractul ar trebui să cuprinda informatiile legate de catelul pe care ati fost de acord să-l achiziţionati (pot fi utilizate aici semne de identificare), data naşterii, preţ, înregistrarea cu numele ambilor părinţi, data vânzării, numele crescatorului, adresa şi numărul de telefon, dar şi numele, adresa si numarul de telefon al cumpărătorului.

Acestea ar trebui stabilite în cazul în care cererea de înregistrare va fi trimisa la dvs. Data in care animalul de companie trebuie sterilizat ar trebui să fie mentionata în contract.

În cazul în care catelul este un animal de companie de calitate, înregistrarea ar trebui să se faca intr-un registru cu numere fixe, în sensul că nu orice catel poate fi înregistrat.

În cazul în care catelul este achizitionat pentru dresaj, inregistrarea ar putea fi mai limitata, dar odată ce catelul obtine titluri, dupa ce a castigat premii la show-uri, crescatorul poate schimba aceasta înregistrare intr-una deschisa, care va permite descendentilor sa fie înregistrati. Inregistrarea deschisa este necesara pentru a prezenta rezultatele (capacitatile) rasei.

Uneori crescatorul isi va păstra numele pe documentele de înregistrare în calitate de co-proprietar până cand termenii contractului sunt îndepliniti. Dupa aceasta, crescatorul are posibilitatea de a elimina numele său, acordand cumpărătorului proprietate deplină. Co-proprietatea sau inregistrarea limitata evita ca noul proprietar sa inmulteasca şi sa vânda puii fără ca crescătorul să ştie. Acest lucru asigura crescatorul original ca va avea descendenţi de calitate ai cainilor sai. Crescătorii foarte buni pot solicita, de asemenea, ca autorizaţiile să fie obţinute înainte ca documentele de înregistrare sa fie schimbate.

Orice garanţii ar trebui să fie mentionate în scris. Ce se intampla in cazul în care o afecţiune apare în 6 luni sau 2 ani? Este preţul de cumpărare rambursat pentru a contribui la compensarea costurilor de operatie? Este catelul inapoiat crescatorului? Ii este dat proprietarului un alt catelus şi ei pastreaza primul catel? Trebuie sa stiti ce înseamnă garantia, precum şi termenul-limita mentionat in aceasta garantie.

Catelusii ar trebui să fie examinati de către medicul veterinar în termen de 48-72 de ore de la achizitionarea de catre proprietar. Acest lucru ofera garantia că este un catel sănătos. Contractul ar trebui să precizeze data programata a acestui control pentru a vedea starea de sanatate a catelului.

Contractul trebuie să precizeze, de asemenea, că, în cazul în care proprietarul catelului, în orice moment, din orice motiv, nu este în măsură să păstreze acest catel, crescatorul are posibilitatea de a lua catelul inapoi. Preţul de cumpărare poate sau nu poate fi rambursat, in functie de contract. Crescătorul este la fel de responsabil ca noul proprietar pentru intreaga durata de viata a fiecarui catel. Apoi, crescătorul va vedea dacă acest catel poate fi plasat într-o alta casă şi daca i se poate găsi un nou camin.

Contractul sau registrul de sănătate ar trebui sa precizeze planificarea pe care crescatorul o foloseste pentru vaccinari, deparazitare si alte examene medicale. Fiecare medic veterinar poate avea un program diferit, dar cumpărătorul trebuie să fie conştient de faptul că la această vârstă este nevoie de o îngrijire medicală mai amanuntita. Cheltuielile alimentare curente ar trebui să fie, de asemenea, mentionate. Produsele alimentare necesare pentru hrana catelului timp de 2-3 zile ar trebui să fie trimise, de asemenea acasă. O jucarie sau un prosop impregnat cu mirosul unui catel poate ajuta  catelul sa nu se mai simta singur.

Contractul trebuie semnat de ambele parti si trebuie mentionata data.

La o zi sau două după ce catelusii ajung in noua lor casa, crescatorul trebuie sa sune proprietarul pentru a verifica daca sunt probleme. De multe ori, problemele care apar sunt usor de rezolvat, fara a mai fi nevoie sa se ajunga la un control mai amanuntit.Publicat de: Luiza Stefanescu
 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.