acum 12 ani

Intrebari si raspunsuri »

Intrebare catre Marius Munteanu (si catre oricine stie sa-mi raspunda)

Ai afirmat ca ai dresat multi caini pana acum. Invata-ma, te rog, cum sa procedez in urmatorul caz:
Am un metis de lup (sau husky, dupa blana) pe care il plimb zilnic, chiar daca stau la curte si are destul loc de miscare afara. Cand se apropie ora de plimbare, cainele devine agitat, sare si zgarie usile, scanceste, latra. Cand intru la el sa-i pun lesa ca sa iesim, sare pe mine, topaie, se invarte, iar sare. Imi este foarte greu chiar sa-i prind lesa. Si face asa pana la poarta. Dupa ce am iesit in strada, se potoleste, dar pana acolo e un chin. Eu sunt femeie, iar cainele asta are jumatate din greutatea mea! Si ma loveste cu labele si chiar ma apuca de brat (nu strange, dar tot ma loveste cu coltii). Cum fac sa-i corectez comportamentul?

Picture-043.jpg (1018 KB)

Picture-006.jpg (793 KB)

11 raspunsuri
cristian mihai 17 mai 2012 la 9:25 pm

waw doamna…nici pana acum n-ati strans zapada…este un caz tipic de caine care domina stapanul.va domina!din pacate,lucrurile nu se rezolva usor doar din sfaturi pt ca sunt sigur ca sunt mult mai multe,dar pe care dumneavoastra inca nu le-ati sesizat ori le-ati trecut cu vederea.aici era nevoie de cesar millan cu a lui pricepere si rabdare…sau de mine binenteles,ca avem si initialele numelor la fel…multa bafta!

Da, e un caz tipic de caine care domina stapanul. Stiu. Si mai sunt si altele. Pe acest caine l-am adoptat acum un an. Avea pe atunci 4 ani. La inceput am incercat sa-i “explic” cine e seful punandu-l la punct cand ma maraia (cand vroiam sa-i iau osul din bot sau sa umblu la asternutul lui cand era asezat in cos). Cu timpul insa am renuntat (din lipsa de timp sau de chef) sa exersez cu el. Si se vede. Situatia nu e chiar grava, dar nu avem pozitiile bine definite. Spre exemplu: la mancare, pot sa-i umblu la castron in timp ce mananca, si chiar sa i-l iau din fata, dar daca incerc sa-i iau osul din bot ma maraie si da sa ma muste. Iese primul pe usa si sare pe mine, cum v-am spus, dar pe strada am reusit sa-l fac sa mearga la picior (il mai las si sa miroasa si sa marcheze balariile de pe marginea strazii, dar cand il strunesc merge frumos). La asternut pot sa umblu atata timp cat nu sta pe el. Iar daca incerc sa-l doftoricesc (picaturi in ureche pt. otita sau un simplu Frontline) trebuie sa-i pun botnita, altfel ma musca. La inceput nu puteam nici sa-l perii sau sa-i sterg labele de noroi fara maraieli si colti. Acum s-a obisnuit si ma lasa (chiar ii place periatul).
Cum dl. Marius Munteanu a afirmat ca C. Millan e un dobitoc care maltrateaza cainii, il rog sa-mi spuna dumnealui cum sa procedez in acest caz. Astept un sfat concret. Multumesc.

Nu este vorba de dominatie, ci de un comportament care a fost in trecut recompensat si astfel i-a fost incurajata repetarea (dupa ce se agita, sare, latra si zgarie obtine o recompensa: iese la plimbare). Va recomand sa il dezobisnuiti folosind metode non-violente, si nu prin intimidare, asa cum s-a sugerat mai sus.

Cainii sunt foarte receptivi la limbajul non-verbal si la micile schimbari din comportamentul Dvs. Cand va imbracati, va luati cheile si lesa inseamna ca urmeaza plimbare.
Scenariul ideal ar fi ca blanosul sa va astepte langa poarta in sezi. Ca sa ajungeti de la haos la pace si liniste, trebuie sa realizati doua obiective:

1.) trebuie sa il desensibilizati fata de lesa si de evenimentele care preced plimbarea.
Problema cu multi dintre stapanii de caini cu care am lucrat in trecut este ca s-au dat batuti foarte repede si nu au avut rabdare suficienta. Trebuie sa intelegeti ca un comportament care a fost incurajat in trecut (uneori chiar ani de zile) nu se va schimba instantaneu, ci dupa multa munca si repetitie. La prima sedinta, in functie de caine, va puteti astepta la rezultate bune care sa apara abia dupa 30-40 minute (cel mai dificil caz la care am lucrat a fost un Cocker Spaniel, care a incetat sa latre la vederea lesei abia dupa 50 minute de lucru; dupa 2 luni, stapanul lui mi-a raportat ca a reusit in sfarsit sa-l dezobisnuiasca total :) )
– pregatiti-va de plimbare, luati lesa. Daca incepe sa se agite, intrati inapoi in casa, lasati cheile, lasati lesa.
– asteptati sa inceteze comportamentul nedorit (inca o data va avertizez, poate dura mult timp la prima sedinta de dresaj, dar trebuie sa aveti rabdare si sa ramaneti calma)
– cand este din nou calm cainele, incercati din nou
– repetati pana cand puteti iesi pe poarta fara circ
Care este logica pasilor de mai sus? Logica este ca el nu va mai asocia comportamentul sau agitat, saritul pe Dvs., latratul si zgariatul cu mersul la plimbare (care este recompensa pe care si-o doreste si o asteapta) ci va asocia aceasta agitatie cu un efect nedorit (Dvs. va intoarceti in casa si el ramane singur).

2.) trebuie sa il invatati un comportament alternativ (cand vede lesa, sa fie calm, sa astepte langa dumneavoastra fara sa latre sau sa sara).
– oferiti recompensa (iesitul la plimbare) numai cand este calm si sta linistit langa poarta (eventual si de dorit, in sezi).

Unele probleme pe care le-am avut in trecut cu diversi caini:
– stapanii nu au timp sa astepte pana cand cainele e calm; au o ora pe zi timp liber si nu pot sa astepte 20-30 minute pana cand se linisteste animalul.
SOLUTIE: incepeti dresajul in weekend. Primele 2-3 zile sunt cele mai grele, dupa care timpul de reactie al cainilor va fi mult mai mic (se calmeaza dupa 5-10 minute).

– dupa 2-3 zile dureaza tot 20-30 minute pana cand se calmeaza cainele.
SOLUTIE: nu va enervati, unii caini invata mai greu; si tineti minte, Dvs. incercati sa il dezobisnuiti in 2-3 zile de un comportament pe care l-a invatat in luni, poate chiar ani de zile. Aveti rabdare, fiti consecventa si rezultatele o sa apara.

– unii stapani doresc un ritm mai accelerat de invatare ( dupa 2-3 saptamani sa aiba catelul ideal, care sa ii astepte in sezi langa poarta)
SOLUTIE: incercati sa il invatati si alte comenzi ( sezi, asteapta ) si lucracti cu aceste comenzi in curte. Aceasta solutie necesita totusi mai mult timp; pe de alta parte, lucrand cu cainele Dvs. veti crea o legatura mult mai puternica, si o sa aveti si cu ce sa ii impresionati pe vecini si rude cand vin in vizita :)

– unii stapani doresc sa vada un video sau o demonstratie live
SOLUTIE: daca aveti cunostiinte de limba engleza, puteti sa va uitati la filmuletele de pe youtube ale userilor kikopup, tab289, pamelamarxsen
De exemplu, acesta este un tutorial despre cum sa iti inveti cainele sa intampine musafiri fara sa ii latre sau sa sara pe ei. Principiul este acelasi cu ceea ce incercati Dvs. sa obtineti, un caine calm:
http://www.youtube.com/watch?v=SrbA7cyp6K4&feature=relmfu
Puteti de asemenea sa cereti sfatul unui dresor, dar aveti grija ca acesta sa foloseasca metode non-violente de dresaj, bazate pe recompensa si nu pe intimidare.

Sper ca va vor fi de folos aceste informatii, va doresc mult succes!

Multumesc, Shocks. Voi incerca. Beleaua este ca el nu devine agitat cand ma vede ca iau haina si cheile, ci cand ma vede (punct). Agitatia incepe cu mult inainte ca eu sa ma pregatesc de iesire, si este declansata de ora si nu de ce fac eu. Eu stau linistita la televizor, iar el, din vestibul, se uita la mine prin usa cu geam si scanceste, si sare pe usa, si zgarie. Mai asteapta putin, apoi o ia de la capat. Iar cand intru la el in vestibul, tasneste pe mine. …. Ufff…

cristian mihai 18 mai 2012 la 4:55 pm

De unde sunte-ti doamna Nicolae?

Din Branesti (langa Bucuresti).

Problema ar putea fi pur si simplu faptul ca nu isi consuma energia. Citez:
“il plimb zilnic, chiar daca stau la curte si are destul loc de miscare afara”
Ciobanescul german, chiar daca este metis, este o rasa de lucru cu multa energie. O plimbare scurta de 10-15 min in jurul cartierului o data pe zi s-ar putea sa nu fie de ajuns. Incercati sa-l exersati 45-60 minute pe zi, nu neaparat intr-o singura repriza.
Spre exemplu, il puteti scoate la o plimbare scurta in ritm alert de 10 minute de dimineata, inainte de serviciu. Cand va intoarceti acasa, jucati-va cu mingea in curte 20-30 minute (aport, prinselea, disc, orice activitate care ii place), dupa care faceti 5 minute de dresaj de disciplina****.
Cand vine “ceasul negru” va garantez ca nu va mai avea acelasi comportament neplacut, si va veti bucura impreuna de plimbarea de seara.
Ce e drept, e greu sa mentii un astfel de program zilnic, dar incercati macar de 4 ori pe saptamana si vedeti cum merge! :)

****In ceea ce priveste agresivitate la ora mesei si faptul ca este foarte posesiv cu jucariile, culcusul:
Fiind adoptat, nu aveti cum sa aveti 100% certitudine ca nu a fost un caine batut sau abuzat. E posibil sa fi fost temator cu oamenii de la inceput.
Atunci cand ii aplici unui caine neincrezator, agresiv, sau fricos, o corectie fizica (o palma peste bot sau fund, un “NU” pe un ton amenintator, smucesti lesa si strange de zgarda de forta sau strangulanta) el face urmatorul rationament: “omul este o fiinta imprevizibila. Uneori ma hraneste si imi da jucarii, alteori ma loveste si zbiara. Am sa ma comport temator fata de acest ciudat biped, cu comportament haotic.”
Folosind dresajul non-violent, vei avea un caine cu incredere in tine si in el, care va stii ca in preajma ta, nimic rau nu i se poate intampla.
Ca sa nu ai probleme de posesivitate, invatati-l comanda “lasa”!
In primul rand trebuie sa va dati seama daca blanosului ii place mai mult mancarea, sau jucariile.

Situatia 1: agresiv cu mancarea
In prima zi, lucrati cu un tip de mancare, de exemplu bobite de mancare uscata pentru caini.
Ii oferiti bobite in palma, spuneti comanda “lasa / gata” si inchideti pumnul. Cainele va linge mana, va da cu labuta si in final se da batut. In acest moment, spuneti-i “bravo” ii oferiti din nou.
A doua zi, incercati un tip de mancare mai “tentant”. Pentru cei mai multi dintre cainii cu care am lucrat, ierarhia este: morcovi si alte legume < bobite ptr caini < cascaval/branza < recompense speciale de caini < carne de pui < oase

Situatia 2: agresiv cu obiectele, jucarii etc
Incepeti cu cea mai putin interesanta jucarie. Cainele meu spre exemplu era tare nemultumit cand incercam sa recuperez o chitaitoare de cauciuc de la el. Jucati-va cu obiectul, spuneti comanda "lasa / gata" si suspendati joaca. Cand cainele isi pierde interesul in jucarie, laudati-l cu un "bravo!" si reluati joaca. E acelasi principiu ca si in cazul mancarii. Lucrati cu cainele in fiecare zi 5 minute pe zi si in curand o sa aveti un blanos educat, care lasa din gura orice la comanda.
http://www.youtube.com/watch?v=zNAOe1djDyc

Daca va blocati la o anumita jucarie/tip de mancare, reveniti la pasul anterior. Se datoreaza faptului ca treceti prea rapid de la o recompensa de valoare mica (o mancare mai putin gustoasa/ o jucarie mai putin interesanta) la o recompensa de valoare mult mai mare (mancare superapetisanta, jucarii mult mai interesante).

In incheiere, imi permit si un sfat in legatura cu oasele in alimentatia cainelui. Acestea sunt foarte sanatoase pentru dinti si gingii. Totusi, nu oferiti mai mult de 2-3 oase crude pe saptamana unui caine, pentru ca pot provoca constipatie. Oasele trebuie sa fie intotdeauna crude (oasele fierte isi modifica structura chimica si se sparg in aschii, care pot perfora organele interne) si trebuie sa fie suficient de mari ca sa nu fie inghitite intregi.

Mult succes si multa sanatate "celui mic"! :)

“Situatia 1: agresiv cu mancarea” – cu castronul de mancare nu am probleme. Pot sa i-l iau din fata in timp ce mananca fara sa protesteze. La fel si cu boabele. Doar cu oasele e posesiv. Deci doar cu un os pot exersa cu el…
Jucariile nu-i plac. Avem cateva jucarii de cauciuc si am incercat sa ma joc cu el, dar nu-l intereseaza. Cel mult daca alearga o data dupa mingie, dar dupa ce se intoarce cu ea o abandoneaza.
Cu culcusul, nu stiu ce sa zic… inaintea “blanosului” am avut un alt caine, un brac crescut la noi de mic. Lui ii scoteam din bot orice fara sa-mi fie teama, inclusiv oase sau alte bunatati, ii luam cuvertura de sub el (protesta ca il deranjez, dar pana la urma se ridica si-mi ceda locul). Puteam sa-i fac orice. Cu asta situatia e diferita- nu are deplina incredere in mine si o arata maraind si muscandu-ma.
Iar ca sa-i consum energia, ar trebui sa-mi iau o bicicleta (si ma cam bate gandul asta). Altfel, imi consuma el mie energia.
Eu am doi caini, si fac dupa-masa doua ture de plimbare pentru ca trebuie sa-i plimb separat (nu se inteleg cei doi). Asta inseamna aproape o ora de mers rapid, dupa o ora si jumatate drumul de la servici acasa… daca la asta mai adaug si fugaritul blanosului prin curte (si al celuilalt caine, cu randul), pai peste juma’ de an ma vedeti concurand la maraton! :)
Da, imi dau seama ca ar trebui sa ma ocup mai mult de ei, dar nu am cum. Ma depaseste situatia.

cristian mihai 18 mai 2012 la 8:35 pm

cum pot sa iau legatura cu dumneavoastra,sa rezolvam problema?

Multumesc, dar deocamdata o sa incerc sa aplic sfaturile primite.

Shocks, imi plac foarte mult sfaturile tale. Nu am probleme cu schimbatul asternutului, nu as deranja un caine pentru asa ceva :) Ma intereseaza sa mai citesc postari, articole, mesaje scrise de tine. Pe ce alte forumuri, grupuri de discutii mai activezi? Poti sa imi raspunzi in privat pe facebook, Doro Tim :)
I Train Without Pain