22 Ian 2010

Ionel Vişinescu, doctorul animalelor şi fost olimpic

Deşi, îniţial a studiat medicina umană la liceul sanitar, un om deosebit l-a făcut să se orinteze spre medicina veterinară. Animalele le.a iubit dintotdeauna aşa că nu i-a trebuit decât un imbold pentru a deveni specialist în problemele lor de sănătate.

De-a lungul carierei a salvat de la moare o iguană, o căprioară cu picioarele rupte, a adoptat mai multe animale. A ales acest domeniu pentru că ia plăcut şi a vrut să se ghideze în carieră după ideea că nu poţi face performanţă, dacă nu faci cu plăcere munca respectivă.

Selectat în lotul preolimpic de caiac canoe

Ionel Vişinescu a făcut sport de performanţă, mai exact caiac canoe. Aparţinea Clubului Sportiv Municipal din Piteşti şi a fost selectat pentru lotul naţional de juniori. A ocupat locul cinci pe ţară la acest sport şi a fost selectat pentru lotul preolimpic pentru Olipmpiada de la Moscova. Nu s-a calificat însă la Olimpiadă şi, de atunci, a luat decizia de a face şi altecva în viaţă în afară de sport.

„Am realizat că este posibil ca sportul să nu-mi ofere un viitor strălucit şi că este necesar să mă reorientez.”, spune medicul. S-a apucat să înveţe pentru a intra la facultatea de medicină umană, însă, între timp, a urmat sfatul colonelului Emil Uluitu  şi a schimbat direcţia spre medicină veterinară pentru că „este o meserie uşoară şi e nevoie de un fizic anume pentru a o putea face2, spune Ionel Vişinescu. Fizicul îl ajuta fiind sportiv de performanţă, iar cunoştinţele de medicină umană i-au făcut sarcina mai uţoară.

„Cunoşteam deja mulţi termeni medicali, eram familiarizat cu multe deja şi am învăţat serios aşa că am intrat la facultate al şaptelea, la o concurenţă de 13 pe un loc”, îşi aminteşte acesta. În timpul facultăţii nu a plătit căminul şi nici mâncarea pentru că, fiind calificat ca asistent medical, era interniste pentru studenţii din cămin.

„Bursa erau banii mei de buzunar, nu plăteam cazare şi masă pentru că mă ocupam de problemele de sănătate ale studenţilor din cămin.”, spune Ionel Vişinescu.
De student visa la propriul cabinet veterinar
Visul lui Ionel Vişinescu era acela de a avea propriul cabinet veterinar. Şi l-a îndeplinit aşa cum şi.-a îndeplinit multe alte aspiraţii. Copilul Ionel Vişinescu a fost olimpic la română şi matematică în şcoala generală. De aceea a fost selectat, în clasa a VIII-a să participe la o tabără în Suedia, unde veneau copii din 20 de ţări, toate capitaliste.

„La început, noi, cei cinci copii din România, eram excluşi din grupul lor, chiar şi profesorii lor însoţitori stăteau departe de noi. Când au văzut însă ce capacitate avem şi cât de repede rezolvăm problemele de logică şi matematică, s-au apropiat de noi”, îşi aminteşte medicul. A corespondat mult timp cu elevii din alte ţări, însă, la un moment dat, i s-a sugerat să înceteze să le mai scrie şi aşa a pierdut legătura.

„Primeam scrisorile lor desfăcute de fiecare dată şi, lunar, doi domni veneau şi mă întrebau despre ce mi-au mai scris copii şi dacă aş vrea să plec cândva din ţară”, îşi aminteşte Ionel Vişinescu. La terminarea facultăţii, Ionel Vişinescu a fost întrebat, în faţa unei săli pline, ce vrea să facă mai departe.

„Am răspuns că-mi doresc să am cabinetul meu. Era o chestiune gravă, mai ales pe vremea comunismului. Am spus-o tare, în faţa decanului şi în faşa colegilor”, spune medicul veterinar.
Şi-a reîntâlnit cu mentorul său după 20 de ani
Odată intrat la facultate la Timişoara, Ionel a pierdut legătura cu omul care îl făcuse să iubească această meserie. Colonelul medic veterinal Emil Uluitu rămăsese undeva la Bucureşti şi, deşi a făcut eforturi aproape 20 de ani să-l găsească, tot întâmplarea a jucat rorul important. „L-am căutat 20 de ani şi nu l-am găsit, ca mai apoi, să aflu despre el de la un coleg de facultate. Am plâns ca nişte copii când ne-am reîntâlnit”, spune Ionel Vişinescu.

Profil
Născut: 01 aprilie 1961, sat Cornăţel, judeţul Argeş
Studii: Facultatea de Medicină veterinară din Timişoara
Experienţă: Din 1989 pânp acum este medic veterinar, 1990-1997 inspector igienă şi sănătate publică, şef al acestui serviciu, ofiţer cu grad de maior în cdrul Ministerului Justiţiei(1998)
Stare civilă: căsătorit cu Anca, trei copii, Andrei, Mihai şi Ana-Maria
Ce-i place:
Munca. Trăiesc pentru muncă, pentru că iubesc ceea ce fac. Din 1990 şi până ai îmi iau maxim şapte zile de concediu pe an. De copil am fost obişnuit cu munca. Iubesc animalele, desigur.
Ce nu-i place:
Nu-mi plac oamenii care nu-şi ţin cuvântul, care promit şi apoi uită. Nu-i agreez pe cei care nu sunt serioşi în tot ceea ce spun şi fac. Urăsc făţărnicia şi linguşitorii.
Întrebări şi răspunsuri:
De ce aţi ales medicina veterinară?
Iniţial am studsiat medicină umană, pentru că am terminat liceul sanitar din Piteşti. Cel care m-a făcut să mă îndrept spre acest domeniu a fost colonelul medic veterinar Emil Uluitu. La unitatea unde mi-am făcut stagiul militar se făceau castrări la purcei şi el a zis să-l ajut pentru că mă ajuta şi fizicul.
Cam câte castrări aţi făcut de-a lungul carierei?
„Dacă aş avea câte un de păr în cap pentru fiecare operaţie de acest gen pe care am făcut-o, aş fi ca o trestie pletoasă”, spune medicul zâmbind.

Sursa: Adoptiicaini.ro


 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.