acum 15 ani

Iubiţi şi câinii vagabonzi..

Abandonaţi, snopiţi în bătaie, aruncaţi într-un stabiliment temporar şi, în cele din urmă, ucişi fără milă prin parcuri, străduţe dosnice, cartiere mărginaşe. Aceasta este soarta câinilor comunitari din Craiova, în lipsa unui adăpost canin care le-ar putea salva viaţa.

Abia mişcă. Stingheră pe un colţ de palet, amuşină aerul cald, duhnind a nespălat. O găleată cu apă – în care a fost, pe vremuri, lavabil – fierbe sub tabla încinsă. Nu se uită la ea. Priveşte în gol, cu ochii blânzi împăienjeniţi de tristeţe, dincolo de muştele bâzâind înnebunite în mirosul pestilenţial. Nu-i e nici foame, nici sete. Sau poate îi e, dar ceva îi spune că nu interesează pe nimeni. De ieri, de când au descărcat-o din camionetă, au sterilizat-o, i-au îngăurit urechea cu un plastic roz botezând-o „3.854″ şi au zăvorât-o în ţarcul de sârmă, a refuzat să mai simtă ceva. Cel puţin au lăsat-o singură în cuşcă, nu au îngrămădit-o cu alţi şapte, opt, doisprezece câini la fel de nenorociţi. Acum zace inertă, în urletele de foame şi sete ale animalelor din jur, aşteptând să i se decidă soarta: o va lua vreo inimă milostivă acasă sau va reveni pe străzi, unde va fi din nou hăituită, iarăşi şi iarăşi, până va sfârşi, eutanasiată, într-o groapă de la marginea oraşului?

Făcăi, ultima oprire
La stabilimentul de la Făcăi sunt, în prezent, 68 de câini comunitari cu vârste cuprinse între şase luni şi câţiva ani. Dintre aceştia, 39 sunt sterilizaţi şi gata pentru a fi adoptaţi de iubitorii de animale. Ultimul transport a fost adus luni după-amiază, după cum declară Cătălin Călugăru, responsabil cu activităţi de ecarisaj la Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Craiova. În urma sesizărilor scrise primite la sediu de la cetăţeni, lucrătorii stabilimentului au adunat luni, în camionete, opt maidanezi, din centru şi din cartierele Craioviţa Nouă, Sărari şi 1 Mai. Aduşi în adăpostul de la Făcăi, câinii vor fi deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi cazaţi timp de şapte zile, alături de ceilalţi 60. După care… Dumnezeu cu mila!

„Noi le asigurăm condiţiile minime prevăzute de lege – mai mult nu se poate”, se scuză Cătălin Călugăru. „12 cuşti comune şi 22 individuale, postoperator, asistenţă medicală la fiecare transport, sterilizări de trei ori pe săptămână şi hrană uscată – 250 de grame, porţie unică pe zi. Suntem un stabiliment, deci nu putem caza câinii la nesfârşit. Şapte zile este termenul maxim pe care ar trebui să-l acordăm, dar se întâmplă de nenumărate ori să îi ţinem chiar şi o lună, două. Problema este una singură: adopţia. Ne descurcăm cu capturarea, sterilizarea şi cu tot ceea ce presupune activitatea noastră. Dar cine îi ia de la noi? În scurt timp, ajung din nou în stradă”.

Campanie pentru un adăpost canin
Din cei 2.600 de câini comunitari care au ajuns anul trecut la Făcăi, doar pentru trei s-a tăiat chitanţă de adopţie. De la începutul lui 2009 şi până astăzi, alţi 700 au fost închişi în ţarcurile din sârmă albastră. Dintre aceştia, doar doi au reuşit să-şi găsească stăpâni. Restul au fost luaţi de asociaţiile pentru protecţia animalelor, care fie au reuşit să le găsească familii, fie au fost nevoite să îi ducă înapoi în zonele de unde au fost ridicaţi.

„Adevărata problemă a Craiovei este că nu are un adăpost pentru câinii comunitari, unde să li se asigure cazare pe termen nelimitat şi un trai decent, în conformitate cu normele europene”, a spus Roxana Chobriat, voluntar în cadrul Asociaţiei „Suflete nevinovate”. „Nu vreau să vorbesc despre condiţiile precare de la Făcăi, despre tratamentele incalificabile pe care le primesc câinii acolo – lucruri pe care le-am văzut cu ochii mei. Dacă acolo nu se poate schimba nimic, putem însă schimba mentalitatea oamenilor şi, cu ajutorul lor, putem încerca să construim un loc în care câinii să nu mai moară. De aceea, am iniţiat o campanie pentru strângerea de semnături, prin care să convingem autorităţile să ne ofere sprijinul în ridicarea unui adăpost pentru câinii comunitari la standarde europene, dotat cu sală de operaţii, cu spaţii decente în care să fie cazate animalele, cu serviciu medical şi hrană suficientă”, a declarat Roxana Chobriat.

Marş pe traseul primărie – Teatrul Naţional
Zeci de câini au fost găsiţi otrăviţi în zona Parcului „Nicolae Romanescu”, pe data de 1 mai, de către voluntarii Asociaţiei „Suflete nevinovate”. Nenumărate sesizări pe care le primesc asociaţiile pentru protecţia animalelor vorbesc despre acte de o cruzime înfricoşătoare, în care câinii fără stăpân sunt pur şi simplu decimaţi. Pentru evitarea acestor acte, s-ar găsi soluţii. Dacă ar exista, în primul rând, bunăvoinţă.„Campania pe care am demarat-o zilele acestea – «Săptămâna voluntariatului» – se va desfăşura pe parcursul mai multor luni”, a mai spus Roxana Chobriat. „Vom încerca în primul rând să învăţăm tinerii, şi pe cei din oraş, şi pe cei din mediul rural, să iubească animalele, să nu le abandoneze şi, mai ales, să nu le tortureze. Pentru miercuri (astăzi – n.r.) am organizat acţiunea «Învăţăm să fim voluntari implicându-ne», un marş între primărie şi Teatrul Naţional, în intervalul orar 13.00 – 16.00, în timpul căruia vom distribui afişe, fluturaşi şi vom strânge semnături de la craioveni pentru construirea unui adăpost canin. Spaţiul există, este în afara Craiovei. Nu mai este nevoie decât de autorizaţiile necesare şi de sprijin financiar. De asemenea, vom trimite o petiţie Primăriei Craiova, vom încerca să luăm legătura cu ONG-urile care doresc să ni se alăture. În acelaşi timp, asociaţia noastră încearcă să propună realizarea unei baze de date – asemenea celei din Franţa şi alte ţări europene – în care să fie înregistraţi toţi câinii care au stăpân. În felul acesta, ar scădea numărul abandonurilor… În concluzie, iubitori de animale suntem mulţi. Trebuie să şi acţionăm cumva”, a încheiat Roxana Chobriat.

Adopţii gratuite toată săptămâna

La sugestia Asociaţiei „Suflete nevinovate“, stabilimentul canin de la Făcăi va face săptămâna aceasta o excepţie: în fiecare zi, până duminică, între orele 16.00-19.00, maidanezii vor putea fi adoptaţi gratuit de către iubitorii de animale.