acum 14 ani

Komondor

Komondor-ul este una dintre cele mai mari rase de caini cunoascute in lume

Komondor-ul este una dintre cele mai mari rase de caini cunoascute in lume

Originar din Ungaria, Komodorul este un caine ciobanesc de paza, de talie mare, cu un aspect deosebit, conferit de balana lui bogata, asemanatoare unui mop si intotdeauna alba. Are o structura osoasa masiva, astfel incat femelele au inaltimea de minimum 69 cm la maturitate, iar masculii aproximativ 74-75 de cm, fiind una dintre cele mai mari specii de caini cunoascute in lume. Greutatea acestora fiind de 59 kg la masculi si de 53 kg la femele.

Blana alba, lunga si deasa se prezinta sub forma de corzi sau suvite cu lungimea cuprinsa intre 20 si 27 cm, cea mai mare cantitate de blana din lumea canina. Parul puiutilor este ciufulit si moale, iar la maturitate acesta are tendinta de a se ondula, devenind unduitor si strangandu-se in suvite, aspectul de “mop” capatandu-l dupa aproximativ 2 ani de zile, iar lungimea dorita cam dupa aproximativ 5 ani de zile. Odata formate suvitele, cainii nu au nici o problema cu naparlirea.

Cainele Komondor nu trebuie pieptanat sau periat niciodata!

Ca toti cainii de paza, Komondorul are un temperament calm si echilibrat in situatiile normale. Atunci cand el sau cei apropiati sunt amenintati acesta reactioneaza fara frica, aparandu-si teritoriul. Este educat si dresat in scopul de a gandi, de a lua decizii si de a reactiona independent. Aceasta rasa este vigilenta, foarte afectuosa si protectiva cu membrii familiei, dar rezervata cu strainii. Este recomandat ca dresajul sa inceapa la o varsta frageda pentru ca adultii au o personalitate puternica, greu de schimbat. Acestia invata repede, dar instinctual au tendinta de a fi independenti si de a actiona dupa bunul plac. Ei trebuie educati constant intreaga viata. De asemenea, socializarea constituie un aspect foarte important; astfel ca este bine sa il introduceti in grupuri de oameni sau caini inca de mic si sa il obisnuiti cu diverse situatii, pentru a evita dezvoltarea unui comportament agresiv. Dar trebuie retinut ca nu este un caine indicat pentru familiile foarte sociabile care au frecvent musafiri.

Cainele din specia Komondor trebuie tinut la curte, pentru a face zilnic exercitii, dar poate sta si in apartament atata timp cat i se asigura zilnic plimbari lungi.

Torsiunea (dilatatia) gastrica este o afectiune brusca ce pune in pericol viata cainelui, asociata umplerii stomacului cu aer si torsionarii acestuia. Displazia de sold este o malformatie a articulatiei coxofemurale ce are ca rezultat durerea, schiopatura si artrita consecutiva.

Entropionul este o afectiune a pleopelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Durata medie de viata a Komondorului este de 12 ani.

Poze cu caini rasa Komondor