acum 14 ani

La ce sa va asteptati in primele 8 saptamani de viata ale unui catel

Relatia unui catel cu mama si cu fratii sai in primele 8 saptamani de viata are o puternica influenta asupra personalitatii sale de mai tarziu si ne ajuta sa ne dam seama ce fel de companie va fi ulterior.

El si cu fratii sai se vor testa reciproc pentru a stabili care este  dominant si care mai docil. Aproape toata aceasta perioada mama le asigura nevoile de baza, dar ii invata de asemenea disciplina si cum sa se joace frumos. Natura le-a inzestrat pe catele  cu o abilitate foarte mare de ingrijire.

Desigur, mama in sine trebuie sa fie sanatoasa, disciplinata si sa traiasca intr-un mediu sigur. Daca este stresata sau are prea multe nasteri, abilitatile ei materne sunt sever compromise.

Un stapan adevarat trebuie sa ii asigure catelei un mediu cald si linistit. Daca o catea gestanta sau cateii nou nascuti sunt adusi la un adapost, personalul de acolo trebuie sa preia rolul mamei daca este necesar.

Puii se dezvolta rapid. La nastere sunt orbi si surzi, nu-si pot face nevoile singuri si nu isi pot regla temperatura corpului. Dar se dezvolta  atat de rapid incat progresele le pot fi urmarite de la o zi la alta.

Mai jos gasiti un ghid de baza pentru primele cateva saptamani de viata ale unui catel.

Saptamanile 1 si 2

In timp ce noii nascuti isi petrec 90% din timp dormind, instinctele materne ale catelei ii spun sa ii tina ingramaditi pentru a le fi cald, deorece un mediu rece ii poate ucide.

Desi catetii nu pot vedea sau auzi la inceput, se ghideaza spre “mancare” ajutandu-se de celelalte simturi. In primele zile, laptele matern le va furniza anticorpi care ii vor ajuta pana la 10 saptamani de acum in colo in lupta cu microbii.

Mama ii linge in zona genitala si in jurul anusului pentru a-i ajuta sa isi elimine excretiile. Piciorusele unui catel nou-nascut sunt atat de fragile incat cu greu se poate deplasa  pentru a ajunge sa suga laptele matern sau sa isi faca loc in confortul si siguranta  pe care le gaseste fiind ingramadit intre fratii sai.

Desigur ca mama lor ii ajuta, dar  si miscarile oarecum convulsive ale membrelor lor din timpul somnului sunt foarte bune pentru intarirea musculaturii acestora.

Daca mama permite, stapanul sau alta persoana care ii ingrijeste,  poate lua fiecare pui de cateva ori pe zi. Acest contact bland de  inceput il va ajuta pe caine sa se ataseze de oameni ulterior.

Saptamana 3

In timpul celei de-a treia saptamani de viata, simturile catelului devin complet functionale. In acest moment, el poate detecta lumina, intunericul si miscarea, si incepe sa raspunda la diverse sunete bruste sau de intensitate mare. Jucandu-se  si muscandu-se cu fratii sai, isi dezvolta abilitatile sociale si isi intareste increderea in sine.

Desi nu este gata pentru intarcare, i se poate introduce incet  hrana umeda, fiarta, prescrisa de veterinar. La sfarsitul acestei saptamani, catelul ar trebui sa inceapa sa umble si sa dea din coada.

Saptamanile 4 si 5

Prinzand rapid puteri si devenind din ce in ce mai coordonat, catelul incepe sa raspunda stimulilor din mediul inconjurator. Acum poate latra, sta in picioare, alerga si chiar se poate repezi. De asemenea, mama sa il invata sa nu isi faca nevoile acolo unde doarme.

Joaca si luptele cu fratii sai ii arata diferenta dintre a musca tare sau incet si de asemenea ii dezvolta instinctele de vanator si urmaritor. Este o perioada in care cateii isi testeaza in continuu limitele si se muta cu randul ori la baza ori in varful gramezii de sugari patrupezi. Acum este un bun moment sa incepeti sa ii obisnuiti cu jucariile.

Cateaua arbitreaza atunci cand joaca dintre ei devine prea dura. Ea ii poate inghionti sau impinge sau poate marai la ei, invatandu-i astfel disciplina si bazele unui dresaj ulterior. Daca nu socializeaza cum trebuie, cateilor orfani de mama si fara frati le va fi foarte greu sa relationeze atat cu viitorii stapani cat si cu alti caini.

Spre sfarsitul acestei perioade, este timpul pentru familia adoptiva sa se implice mai mult in viata tanarului catel. Asta il va obisnui cu mirosurile zilnice, cu diversele zgomote dintr-o  locuinta moderna, care includ electrocasnicele, copiii si adultii.

Din momentul in care i-a dat primul dinte, mama incepe procesul de intarcare. Astfel, de multe ori  mananca pentru ca apoi sa regurgiteze hrana, iar cei mici sa invete sa o manance.

Saptamanile 6 si 7

In aceasta perioada, botul catelului se lungeste,  iar el incepe sa semene din ce in ce mai mult cu un adult. Va incepe sa isi  exprime emotiile: va scanci de frica, va scheuna cand se raneste si va latra cand e agitat sau doreste atentie.

Rolul mamei se transforma in acela de conducator de grup, pe masura ce puiul se mareste. Cateii sunt intarcati acum, de moment ce au dinti si pot manca hrana solida. E afectuoasa si jucausa cu ei, invatandu-i  cand sa muste si cand nu. Le arata ca ea este cainele dominant si ii corecteaza cu asprime daca nu stiu sa se poarte.

Capacitatea catelului de a explora mediul in care traieste, si de a invata lucruri noi, va creste foarte mult daca i se dau mai multe jucarii simple cu care sa se joace atat singur cat si cu fratii sai cu care e posibil sa se joace si  mai dur, sa se rostogoleasca, sa isi fure jucariile unul altuia.

De acum incolo ar trebui sa petreaca putin timp zilnic cu viitorul stapan, invatand prin joaca sa aiba incredere unul in celalalt.

Saptamana 8

La aceasta varsta catelul isi poate aminti ce are voie sa faca,  unde ii este mancarea si cand poate manca. Poate de asemenea incepe un dresajul prin casa si incepe sa se obisnuiasca cu periajul.

Acum este gata sa isi paraseasca mama si fratii si poate merge acasa cu viitorul stapan, complet capabil de a ocupa un loc in familie.

Un comentariu

Buna ziua,

Eu am adoptat un pui de bichon de la varsta de 4 saptamani, pentru ca statea in frig cu mama si fratiorii ei. Nu aveau mancare suficienta si nu avea loc sa se miste, de aceea avea si articulatile inflamate si nu prea se misca. Dar dupa cateva zile dupa ce am adus-o in noua ei casa a inceput sa se miste si sa alege. In prezent nu se mai vad probleme de locomotie.

Am facut tot ce a fost mai bun pentru puiut, dar acum in majoritatea timpului ea ma musca si cand o cert sare sa ma muste si mai tare. Am aplicat si metoda ziarului, dar degeaba. Am incercat si o palmuta la fund si tot sare la mine.

Contrat acestui comportament cand vine vorba de masa este foarte cuminte. Pot sa ii iau mancare din gura. Chiar am reusit datorita recompenselor sa o invat cateva comenzi: Sezi, pune labuta pe pumn si stai in 2 picioare.

Ma inspaimanta acest muscat de care nu reusim sa scapam. Imi doresc sa fac ceva ca ea sa nu devina agresiva cand va fii mare.

Ajutati-ma cu cateva sfaturi utile.
Va multumesc,
Mona