acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , ,

La Oradea, viața patrupedelor de apartament este roz, în ciuda crizei economice

Patrupedele crescute în apartament nu simt criza, aşa cum o arată clientela numeroasă a saloanelor dedicate căţeilor. Orădenii nu se dau în lături de la cheltuială când vine vorba de animalul favorit, spre bucuria patronilor de saloane canine.

Stăpânii câinilor de rasă îşi răsfaţă patrupedele în saloanele specializate, chiar şi pe timp de criză. Tunsul, spălatul, periatul blăniţei şi fundiţele pompoase sunt nelipsite din viaţa unui câine care se respectă, cum este, de exemplu, Ali, bichonul Andreei Magui, din Oradea. Deşi abia a împlinit un anişor, bichonul este client fidel al saloanelor canine.

„Ali are nevoie de o atenţie specială. Are blana deasă şi se încâlceşte uşor. Prefer să o las în grija specialiştilor. Ei îi curăţă urechile, îi taie gheruţele şi îi aranjează blăniţa. Acasă nu aş reuşi să mă descurc”, spune Andreea. Orădeanca mărturiseşte că o duce pe Ali la salon o dată la şase săptămâni şi nu i se pare costisitor. „Plătesc 48 de lei, la o lună şi jumătate. Dar am un câine îngrijit”, explică Andreea.

Îngrijire specială

Câinii de rasă sunt trataţi regeşte de stilişti şi medici. „Este important să ai veterinari în echipă, ei ştiu ce să facă. E greu să convingi un câine răsfăţat să aibă răbdare”, a spus Cristi Ţenţ, managerul salonului Skipper. „Un tratament complet, cu igienizare şi aranjat, poate dura şi 60 de minute. Dacă nu ştii să te porţi, câinele îşi pierde răbdarea”, explică Ţenţ. „Cea mai dificilă rasă e cockerul. Sunt foarte energici şi au blana dificil de întreţinut”, a explicat şi Kristina Csack, patroana salonului Kristina.

Stiliştii recunosc că există orădeni care au încercat să îngrijească animalul acasă şi abia apoi au apelat la ei. „Stăpânii nu ştiu zonele care nu trebuie atinse cu şampon, sau cum se taie ghearele. Se produc accidente şi apoi vin cu animalul rănit”, a povestit medicul veterinar Szucks Anita.

Afacere profitabilă pe vremuri negre

Deşi 2009 a fost an de criză, două saloane de îngrijire canină au fost deschise la Oradea. În doar câteva luni, patronii şi-au câştigat clienţi fideli, deşi în oraş există peste 10 saloane de profil. În medie, 60 de orădeni trec pragul unui salon canin lunar, iar preţul unui tratament este între 48 de lei şi 60 de lei, în funcţie de talia câinelui.