25 Oct 2010

La Protan, in poarta, zace un contract cadaveric

Consorţiul Protan-Atev, cei care asigură neutralizarea deşeurilor de origine animală la nivel naţional, trebuie să plătească la stat, conform contractului, o redevenţă lunară de 6.200 de euro, însă primesc, tot lunar, circa un milion de euro de pe urma subvenţiilor pe care le acordă statul pentru susţinerea activităţii pe care o desfăşoară. Conform contractului încheiat în 2006 pe o durată de 10 ani, Protan era reprezentată de Dumitru Saitoc, iar, în momentul de faţă, printre acţionarii societăţii se regăsesc Verestoy Attyla sau SC Phoenix Farm, o societatea controlată de omul de afaceri Cristian Burci. Cei de la Protan sunt implicaţi în peste 100 de procese unele dintre ele fiind cu Agenţia Domeniilor Statului, instituţia guvernamentală care a semnat, în urmă cu patru ani, afacerea monopol cu Protan-Atev.

În urmă cu patru ani, când ADS a parafat afacerea cu Protan ATEV, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a derulat un control la Protan Dej în urma căruia s-a dispus încetarea activităţii pentru neregulile găsite. “În decursul anului 2006, inspectori din cadrul Direcţiei de Inspecţie au efectuat 10 controale la unităţi de tip Protan, au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale în valoare de 21600 RON şi s-a dispus emiterea unei ordonanţe de interzicere a activităţii pentru neutralizarea MRS-ului la SC Protan Sucursala Dej şi a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 20000 RON”, arată un raport al ANSVSA. Până acum, în cei patru ani, diferite instituţii clujene care se ocupă de protecţia mediului au amendat şi sancţionat SC Protan ATEV pentru neregulile depistate, dar până acum nici o autoritate nu a atacat contractul pentru a se face o altă licitaţie în urma căreia să se aleagă o nouă firmă care să se ocupe de neutralizarea deşeurilor de origine animală. Mai mult, “meciul” dintre Protan şi instituţiile statului a culminat în urmă cu doi ani, când reprezentanţii Protan au declarat că vor închide incineratoarele dacă statul nu continuuă să vireze bani în conturile firmei, iar în toamna lui 2008 punctele de lucru ale Protan din Dej, Suceava şi Bucureşti au fost închise pentru o scurtă perioadă de timp. După ce statul a reluat administrarea de fonduri către Protan, centrele de neutralizare au fost redeschise. În momentul de faţă, Protan a dat în judecată Agenţia Domeniilor Statului şi cere rezilierea contractului de concesiune încheiat şi obligarea ADS la o serie de despăgubiri. Pe de altă parte, ADS a acţionat în instanţă Protan-ul cerând despăgubiri de aproape sase milioane de lei pentru că Protan nu a realizat investiţiile asumate prin contractul de concesiune.

Afacerea cu cadavre nu are culoare politică

Însă, conform contractului încheiat în 2006, una dintre clauze prevede clar că dacă investiţiile asumate nu vor fi realizate, concesiunea acestei activităţi de importanţă naţională devine nulă.
“Concesionarul se obligă să efectueze investiţiile necesare îndeplinirii condiţiilor tehnice prevăzute în Ordinul MAPAM nr 723/2003, conform ofertei tehnico-financiare anexate Contractului, cu respectarea obiectivelor, valorilor şi termenelor, aşa cum se regăsesc în oferta tehnico-financiară. Investiţiile prevăzute vor fi finalizate în termen de 6 luni de la semnarea  Contractului, dar nu mai târziu de 31.12.2006, astfel încât la această dată să se asigure funcţionalitatea sistemului de neutralizare a deşeurilor de origine animală la nivelul zonei câştigătoare, cu respectarea prevederilor Ordinului MAPAM nr 723/2003 şi ale legislaţiei în vigoare. În situaţia în care investiţiile prevăzute în Contract, nu sunt realizate cu respectarea termenului din Contract, Concedentul acordă Concesionarului un termen pentru realizarea investiţiilor respective de până la 31.03.2007, cu obligaţia Concesionarului de a plăti penalităţi de 1% pe fiecare zi de întârziere din valoarea investiţiei nerealizate. Daca nici până la această dată (31.03.2007) Concesionarul nu realizează investiţiile, Contractul se consideră încetat de drept, fără să mai fie necesară sesizarea instanţei judecătoreşti”, se arată la capitolul Investiţii din contract. La încheierea acestui contract, din comisia de negociere a celor de la ADS au făcut parte Marian Ioan, Ramona Mărăcine şi Constantin Tomoioagă, iar, în 2006, preşedintele ADS era Barna Tanczos. În momentul de faţă, el este secretar de stat la Ministerul Transporturilor. Pe lângă faptul că este bugetar, Barna mai este şi unul dintre apropriaţii lui Verestoy Attila, senator UDMR şi, adiacent, acţionar la SC Protan. În 2006, la data semnării contractului, SC Protan a fost reprezentată de omul de afaceri Dumitru Saitoc, unul dintre personajele care „gravitează” în jurul controversatului afacerist Cristian Burci. Acesta din urmă, fiind adevăratul artizat al afacerii Protan, prin intermediul SC Phoenix Farm, acţionarul majoritar al Protan.

Jonglerii cu puncte tari

În 2005, cu un an înainte de apariţia contractului dintre ADS şi Protan, Dumitru Saitoc a fost consilierul fostului Ministru al Economiei, Codruţ Seres. Dacă Seres este anchetat de DNA în legătură cu privatizarea SC Hidroelectrica, Saitoc a făcut parte din Consiliul de Administraţie al SC Hidroelectrica. Mai departe, printre cei care au fost remuneraţi de pe urma activităţii Protan se numără şi fratele lui Miron Mitrea, Sorin. Iniţial, Sorin Mitrea a fost şeful Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, dar, după aceea el a devenit manager în cadrul Protan. Însă, cel care conduce afacerea Protan prin intermediul celor menţionaţi mai sus este Cristian Burci. El deţine şi Grupul International Railway Systems, înregistrat în Luxemburg, care produce vagoane, boghiuri si piese forjate pentru industria feroviara. În domeniul transporturilor feroviare, Burci mai deţine şi Servtrans Invest SA. În 2007, conducerea CFR Marfă a decis înfiinţarea unor societăţi mixte cu ajutorul cărora să repare/modernizeze vagoanele învechite pentru ca ulterior acestea să poata fi închiriate. Astfel, a apărut Rolling Stock Company SA care, potrivit Registrului Comertului, actionarii sunt CFR MARFA şi Grup Feroviar Român. În urma unui anunţ de asociere emis de CFR Marfa, societăţile controlate de Burci, SC Servtrans Invest si International Railway Systems, au reuşit să obţină un contract cu Republica Sârba în valoare de 54 de milioane de euro. Prin IRS, Burci a preluat afacerile pe Europa a concernului american “American Trinity Industries”, unul dintre cei mai mari producatori de vagoane de marfă din  Statele Unite. Grupul lui Burci, IRS deţine fabricile de vagoane de marfă Astra Arad, Meva Turnu-Severin şi Romvag Caracal.

În spatele SC Phoenix Farm, acţionarul majoritar al SC Protan, se află off-shore-ul BENETRIT ENTERPRISES LTD, iar societatea este administrată de IONESCU ADRIAN, MIU MARIANA CRISTINA şi BORDEIANU NICOLAE SORIN, unul dintre oamenii de încredere ai lui Cristi Burci. Anul trecut, SC Phoenix Farm a mers pe minus, cu un profit de -152.638 de lei şi datorii de aproape trei milioane de lei.

Fabrica SC Protan SA Dej este situată la trei kilometri de municipiul Dej, în vecinatatea râului Somes. Societatea a făcut parte dintr-o reţea de fabrici care prelucra deşeurile de abator şi cadavre de animale. Reţeaua Protan a fost înfiinţată în anii ‘70, în scopul igienizării şi ecologizării mediului. Printr-o incinerare specială, Protan a produs făinuri proteice folosite în zootehnie. După 1990, fabricile Protan au fost implicate în mai multe scandaluri ecologice. Fabricile Protan din Chiajna, Codlea sau Glina au fost închise pentru încălcarea normelor igienico-sanitare.

Răzvan Robu

Sursa: Gazeta de Bistrita


Un comentariu

va intreb oare nu ar trebui trasi la raspundere sefi conduceri cu cea ce se intampla acum la protan dej? multumesc

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.