acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Labrador cu probleme grave de comportament.

Parintii mei au un labrador de 5 ani ,care in ulimul timp are un comportament extrem de ciudat,chiar agresiv.Toti suntem extrem de socati ,pt. ca stiam ca aceasta rasa nu este nicidecum asa.Isi schimba starea de dispozitie brusc,nu mai permite sa fie sters pe labe sau burta(locuind la bloc nu putem sa il lasam sa intre cu noroi in casa)incepesa maraie si chiar se repede.Am mers cu el la un dresor pt. o evaluare dar acolo desi domnul respectiv l-a provocat nu a schitat nimic,ajuns insa acasa,a inceput acelas obicei.Parintii mei locuiesc in Medgidia,mama mea fiind in relatii foarte bune cu doamna doctor Alina Vasile de la Gaia animali ambienti Medgidia,la care a apelat pt un sfat.Dansa vazand comportamentul a decis sa il ia la adapost si sa ii urmareasca anumite reactii.Se pare ca si acolo ia socat pe toti care il stiau prin comportamentul agresiv.Nu stim ce sa mai facem,ce sa mai credem despre starea lui.Nu a fost niciodata batut sau chinuit,toata lumea il iubeste foarte mult si nu stiu ce motive ar putea avea.D-na doctor crede ca pot fi si de ordin medical.O tumoare la creier sau altceva.
Va rog din suflet,daca cineva are o solutie un sfat!!!Suntem disperati.

Un raspuns
Marius Munteanu 10 martie 2011 la 2:32 am

Te inseli daca crezi ca toti cainii labrador sunt blanzi. Nicio rasa nu este agresiva din fire, la fel cum nicio rasa nu este total inocenta. Depinde de la caine la caine.
Evident, schimbarea comportamentului este o problema care poate avea o cauza medicala si trebuie evaluata medical. Castrarea cainelui ar fi o solutie, deoarece scade nivelul de testosteron. Pe de alta parte, daca se dovedeste ca nu exista o asemenea problema (medicala), atunci schimbarea comportamentului este rezultatul unei erori legate de atitudinea voastra fata de el. Multi stapani nu reusesc sa isi dea seama din timp cand cainele incepe sa dea semne de agresivitate (pazeste jucariile, mancarea, refuza sa asculte etc.)
Daca in fata dresorului nu a schitat niciun fel de agresivitate, inseamna ca a inceput sa va scape de sub control.
Ultimul lucru pe care trebuie sa il faceti, este sa cedati in fata acestei forme de “santaj”.
Labradorii sunt caini foarte isteti si se prind imediat cand stapanii incep sa nu mai aiba incredere in ei insisi.
Solutia consta mai intai in a nu-i mai permite cainelui un statut de privilegiat. Altfel spus, trebuie sa ii interziceti sa stea fara sa i se permita in locuri care ii confera putere. De regula, acestea sunt: sub masa, in patul stapanilor, la locul lui etc. Toate aceste locuri trebuie sa fie revendicate de stapani. Cu alte cuvinte, cainele trebuie sa cedeze spatiul si obiectele pe care le considera proprietatea lui.
In al doilea rand, trebuie sa nu ii mai acordati niciun privilegiu (afectiune, recompense, hrana etc.) decat cand se comporta bine. Mai bine astepti putin cu castronul in mana si ii dai cateva comenzi, decat sa ii pui pur si simplu sa manance, iar apoi sa te trezesti ca te maraie.
Cand devine capricios, va fi tratat cu indiferenta. Hrana ii va fi administrata numai dupa ce executa cateva comenzi. La fel se procedeaza cu plimbarea, cu recompensele, cu afectiunea, cu joaca.
Cu alte cuvinte, NIMIC NU ESTE GRATIS. E o modalitate de a pune cainele in ordinea ierarhica normala. Este un membru al familiei, dar este ultimul pe lista, si el trebuie sa inteleaga asta.
Este nevoie de mult tact, de rabdare si de un bun autocontrol. Nu uitati ca nu aveti un adversar in fata, ci doar un caine pe care il iubiti si care are ceva probleme de comportament. Frica si reactia agresiva la agresivitatea cainelui sunt inutile. Folosirea botnitei s-ar putea sa fie necesara pentru a evita accidentele nedorite, atunci cand este spalat pe labe sau cand i se fac controale. Daca se comporta frumos, va fi incurajat, laudat, recompensat.
As zice sa mai mergi cu cainele la dresor, eventual sa vina acasa sa vada ce se intampla cu cainele atunci cand este la el acasa. Adesea, comportamentul de acasa difera radical de cel din casa. Din nefericire, multi dresori nu sunt si specialisti in comportament canin. E usor sa inveti un caine sa faca sezi sau culcat, dar mult mai greu sa controlezi o problema de comportament, atunci cand ea s-a produs.
As avea mai multe de spus, dar din pacate nu imi pot da seama de la distanta ce factori declanseaza acest comportament. Sper ca macar cateva dintre ideile expuse aici sa te ajute. Succes.