acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , ,

Legea in Romania obliga sterilizarea cainilor agresivi?

buna
ma numesc segiu si sint din sighetul-marmatiei
am un metis boxer-amstaff cu carnet international de sanatate
in urma cu un an Politia Sighetul Marmatiei m-a amendat pe motivul ca nu vreau sa sterilizez cainele deoarece dupa sustinerile lor face parte din categoria cainilor agresivi gen pit-bull .In prealabil eu am fost la medicul veterinar cu cainele si mi s-a spus ca exista risc major intra si post operator si nu a vrut sa faca operati de sterilizare,am dus adeverintza la politie la ofiterul responsabil si mi-a spus sec :dor nu mor eu
Dupa ce mi s-a dat amenda am facut contestatie la tribunalul sighetu maramatiei unde am avut cistig de cauza,insa domnul ofiter a facut recurs unde am cistigat din nou
Anul acesta mi-a dat termen 30 de zile sa sterilizez cainele.Povestea se repeta.e pur si simplu incredibil
Ce sa ma fac?
Multumesc anticipat

4 raspunsuri

da, e incredibil cum sfidezi tu niste legi! si cum tii caine necastrat din cat. A fara a avea habar de ordonanta 55! si cum ai luat acest caine care este probabil nascut in ilegalitate (caci toti cainii din cat A si B nascuti in Romania dupa 1997 sunt ilegali)!

Doamne nu pot sa cred…amstaff-ul si metishii lui sunt in categoria a2a de agresivitate…si nu trebuie CASTRAT…cauta pe internet ordonanta de urgenta nr 55/2004 si akolo vei si lamurit cu totul…e singura lege legata de cainii agresivi…

Ordonanta de urgenta nr. 55 din 30 aprilie 2002 privind regimul de detinere al câinilor periculosi sau agresivi.
In temeiul prevederilor art., 114 alin. (4) din Constitutia României, Guvernul României adopta prezenta ordonanta de urgenta.

CAPITOLUL l
Dispozitii generale
Art. 1. – În sensul prezentei ordonante de urgenta, prin câini periculosi se întelege câinii apartinând urmatoarelor rase, grupate în doua categorii, dupa cum urmeaza:
a) categoria l: câinii de lupta si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor;
b) categoria a ll-a: câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor.
Art. 2. – (1) Prin câini agresivi se întelege:
a) orice câine care, fara sa fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
(2) Nu intra în categoria câinilor agresivi definiti la alin. (1):
a) orice câine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, în orice mod, într-o proprietate privata sau publica protejata de acel câine;
b) orice câine folosit de unitatile de politie, jandarmerie, de alte unitati militare, de unitatile vamale sau de serviciile publice de securitate, protectie si paza, chiar daca, aflându-se în misiune, a atacat sau a muscat o persoana.

CAPITOLUL II
Obligatiile detinatorilor de câini si conditiile detinerii acestora
Art. 3. – (1) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 au urmatoarele obligatii:
a) sa aiba vârsta minima de 18 ani;
b) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;
c) sa nu fi fost condamnati pentru savârsirea unei infractiuni contra persoanei.
(2) Proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 si la art. 2 alin. (1) au obligatia sa înregistreze câinii la Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, si sa inscriptioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferenta imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, dupa caz, “Câine agresiv”, printr-o placuta având dimensiunile de cel putin 15 x 25 cm.
Art. 4. – (1) Proprietarii de câini prevazuti la art. 1 au obligatia sa depuna la sediul politiei în a carei raza este situat imobilul în care este detinut câinele o adeverinta în fotocopie, eliberata de Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala, din care sa rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevazute la art. 1, precum si o declaratie pe propria raspundere cuprinzând urmatoarele date:
a) numarul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
b) efectuarea vaccinarii antirabice si a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
c) efectuarea sterilizarii câinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
d) existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de câinii prevazuti la art. 1
lit. a).
2) în cazul schimbarii adresei imobilului mentionat la alin. (1) proprietarii de câini încadrati la art. 1 au obligatia sa depuna în termen de 48 de ore, la sediul politiei în a carei raza se afla noua adresa, documentele prevazute la alin. (1).
(3) Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum si înstrainarea câinilor încadrati la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul politiei în a carei raza se afla imobilul de detinere al câinelui.
Art. 5. – Prevederile art. 3 si 4 nu se aplica unitatilor de politie, jandarmerie, celorlalte unitati militare, vamilor si serviciilor publice de securitate, protectie si paza.
Art. 6. – (1) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum si în alte locuri publice, cu exceptia drumurilor publice si a cailor de acces catre acestea, este interzis.
(2) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor în care sunt detinuti, pe drumurile publice si pe caile de acces catre acestea este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în zgarda si lesa sau ham de catre proprietar ori de catre detinatorul temporar.
(3) Stationarea câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) în partile comune ale imobilelor prevazute la alin. (2) este interzisa,
(4) Accesul câinilor prevazuti la art. 1 lit. b), precum si al câinilor din rasele Ciobanesc Belgian Malinois, Ciobanesc German, Dobermann, Presa Canario, Ciobanesc de Asia Centrala Komondor, Kuvasz, Schnauzer Urias si metisii lor în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum si în partile comune ale imobilelor este permis numai daca acestia poarta botnita si sunt tinuti în lesa de catre o persoana care îndeplineste conditiile prevazute la art. 3 alin. (1). în locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevazuti în prezentul alineat este permis fara botnita si fara lesa.
Art. 7. – Dresajul si antrenamentul câinilor prevazuti la art. 1 sunt permise numai în centre speciale, stabilite prin hotarâre de catre consiliile comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti.
Art. 8. – Se interzice:
a) organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop si participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent carei rase îi apartin câinii;
b) importul sau comercializarea câinilor prevazuti la art. 1 lit. a);
c) reproductia câinilor prevazuti la art. 1 si la art. 6 alin. (4), care nu au acte de origine recunoscute de Asociatia Chinologica Româna, afiliata la Federatia Chinologica Internationala;
d) abandonarea câinilor prevazuti la art. 1, art. 2 alin. (1) si la art. 6 alin. (4).
Art. 9. – (1) Câinii prevazuti la art. 1 lit. a), indiferent de sex, vor fi obligatoriu sterilizati.
(2) Sterilizarea câinilor va fi confirmata în carnetul de sanatate de catre medicul veterinar care a efectuat interventia.
(3) în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei ordonante de urgenta proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 1 lit. a) sunt obligati sa îi sterilizeze, pe cheltuiala proprie.
Art. 10. – (1) în cazul câinilor prevazuti la art. 2 alin. (1), organele de politie, la sesizarea unei persoane sau a reprezentantului legal al acesteia ori din oficiu, avertizeaza proprietarul sau detinatorul temporar al câinelui sa ia toate masurile pentru prevenirea comportamentului canin agresiv.
(2) Daca proprietarii sau detinatorii temporari ai câinilor prevazuti la art. 2 alin. (1) nu iau masurile prevazute la alin. (1), politia poate dispune plasarea câinelui într-un adapost, potrivit dispozitiilor art. 15 alin. (2), în cazul în care pericolul avut în vedere se mentine.
(3) Cheltuielile generate de întretinerea câinelui aflat sub supraveghere se suporta de catre proprietar sau de detinatorul temporar al câinelui.

ti-am copiat aici ce te intereseaza…ca doamna maria sa nu mai sustina sus si tare peste tot ca trebuie sterilizat amstaff-ul si metisii lor

Mergi pana in panzele albe cu ei!
Niste nemernici. In loc sa aiba grija de alte chestii mai import face ambitii idioate!
Daca medical cainele nu poate fi castrat fara riscuri nu au ce sa-ti faca!