acum 14 ani

Leonberger (cainele leu)

Leonberger-ii se pot transforma instantaneu in paznici feroce

Leonberger-ii se pot transforma instantaneu in paznici feroce

Cunoscut si sub denumirile: Chien de Leonberger- Lion Dog- Cainele Leu, cainele din rasa Leonberger a aparut in jurul anului 1800, in oraselul Leonberg (lion=leu, berg=munte), din incrucisarea Bernardinului, Terra Nova si Cainele de Pirinei. Totusi, se presupune ca originea lui este mai veche. Profesorul Schulneuth din Viena a gasit in documentele Principelui Metternich dovada ca acesta a avut, in anul 1625, o crescatorie de caini din rasa Leonberger, care semanau intocmai cu cei de astazi.
Standardul oficial a fost stabilit insa in 1949.

Descriere

Aspect: musculos, masiv, cu o expresie blanda
Culoare: bej, maro-roscat cu negru
Blana: de lungime medie, deasa
Coada: asezata jos, lunga, puternica si pe jumatate ridicata
Urechile: asezate sus, rotunjite la varfuri si usor intoarse
Corpul: pieptul este adanc, oval, iar spatele musculos si puternic

Inaltime: aprox. 76 cm

Greutate: aprox. 40 kg

Temperament

Cainele din rasa Leonberger si-a castigat reputatia in intreaga lume ca si caine de companie. Adora sa fie considerat membru ai familiei sale. Leonberger sunt caini loiali si isi iubesc membrii familiilor lor fara a face vreo exceptie. Acesti caini se poarta ireprosabil cu copiii. Sunt tandrii si relaxati, fiind usor de convins sa participe la jocurile care implica alergatul.
Leonberger-ii sunt caini de paza buni, latrand numai cand este necesar, se pot transforma instantaneu in paznici feroce, atunci cand este vorba de a-i protejeze pe cei slabi care le sunt lasati in grija, fie ca acestia sunt stapanii, copiii – fata de care manifesta o rabdare fara margini – ori animalele mai mici. In asemenea situatii, atuurile acestor sunt forta, curajul si aspectul care impune respect.
Leonbergerul nu este, in mod natural, agresiv si nici nu trebuie incurajat sa devina astfel. Cazurile de agresivitate fata de caini, sau fata de oameni, sunt exclusiv rezultatul lipsei de socializare si al greselilor de educatie. Deoarece relatia pe care o are cu stapanul conteaza foarte mult pentru el, un Leonberger care este certat sau pedepsit prea des devine un caine trist.

Hrana, ingrijirea  si durata de viata

Speranta medie de viata a Leonberger-ului este de 8-10 ani. Acesti caini au nevoie de perieri periodice, cu o perie cu par tare, pentru ca blana sa nu se incalceasca, avand o sporita atentie la partile de dupa urechi si de pe burta. Urechile trebuie bine curatate pentru a fi evitate infectiile. Cainii cresc repede si au nevoie de o dieta echilibrata, mult calciu si suplimente alimentare pentru incheieturi in perioada de crestere, pentru a se dezvolta corect. Important de retinut! Medicul veterinar va stabili ce suplimente alimentare si in ce cantitati trebuie sa le administrati cainelui dumneavoastra.
.

Boli

Leonberger-ul este un caine robust si rezistent, cu putine sensibilitati de ordin medical cunoscute. Dintre bolile intalnite: torsiunea de stomac , displazia de sold, maladia cotului.

Dresaj

Dresarea Leonberger-ului este ca o joaca, mai ales ca lui nu-i face nimic mai multa placere decat sa-si multumeasca stapanul. Rasa Leonberger are nevoie de mult exercitiu fizic si de aceea este de preferat sa fie tinuti intr-o curte mare. Locul ideal pentru ei este undeva la munte sau, oricum, in afara orasului.

NU trebuie antrenat pentru paza şi atac!

Leonberger-ul are nevoie de mult exercitiu fizic, de aceea au nevoie de o curte mare

Leonberger-ul are nevoie de mult exercitiu fizic, de aceea au nevoie de o curte mare

Poze cu caini rasa Leonberger (cainele leu)