acum 14 ani

Maidanezii, mai tari decât ecarisajul

După capturarea vulpii turbate depistată în plin centrul municipiului Satu Mare la sfârşitul săptămânii trecute, primarul Iuliu Ilyes a anunţat că una dintre măsurile prevăzute în planul comun al Primăriei şi Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) va consta în intensificarea acţiunii de capturare a câinilor vagabonzi. Însă, administratorul SC Mixt Service SRL, Balog Iosif, susţine că acţionează cu doar patru persoane. În plus, din cauza unor aspecte de natură legislativă, firma din Dej nu poate prelua deocamdată cadavrele maidanezilor eutanasiaţi după ce stau o perioadă în adăpostul pentru câini amenajat la ieşirea din oraş.
Aproape 600 de câini vagabonzi capturaţi
De anul trecut din luna decembrie, după înfiinţarea adăpostului pentru câini, amenajat la 12 km de Satu Mare, între localităţile Dorolţ şi Dara, de pe raza municipiului au fost capturaţi 590 câini vagabonzi – afirmă Balog Iosif, administratorul SC Mixt Service SRL, firma cu care Primăria are încheiat contract pentru serviciul de ecarisaj. Capturarea câinilor fără stăpân se desfăşoară deocamdată cu dificultate, deoarece se acţionează cu doar patru persoane. Balog Iosif afirmă că pentru a putea face faţă solicitării conducerii Primăriei referitoare la intensificarea acţiunii de capturare a câinilor vagabonzi, va fi necesară suplimentarea numărului de angajaţi. De altfel, foarte mulţi sătmăreni se plâng justificat că a crescut aproape necontrolat numărul maidanezilor, în timp ce alţii, care se declară iubitori de animale, nu sunt de acord cu acţiunile hingherilor şi cer conducerii Primăriei să găsească alte soluţii pentru a împiedica înmulţirea patrupezilor vagabonzi.
Mai puţin de 50 de animale revendicate şi adoptate
Pe de altă parte, Balog Iosif afirmă că, deşi mulţi dintre sătmăreni nu sunt de acord cu capturarea, iar apoi eutanasierea câinilor fără stăpân, după perioada prevăzută pentru menţinerea în adăpost, numărul celor care doresc să adopte un câine este foarte mic. De la sfârşitul anului trecut, 30 dintre câinii din adăpost au fost revendicaţi de către stăpânii lor, după ce animalele, rămase fără supraveghere, au fost ridicate de pe stradă de angajaţii firmei de ecarisaj. Totodată, doar 17 dintre câinii cazaţi în adăpost au fost adoptaţi până în prezent de către persoane care au dorit un animal în gospodărie. “Oamenii se plâng şi reclamă că ridicăm câinii, dar nimeni nu se înghesuie să ia acasă un căţel” – afirmă Balog Iosif.
Reclamaţii neîntemeiate
Atât înainte cât şi după înfiinţarea adăpostului pentru câini, reclamaţiile sătmărenilor referitoare la capturarea patrupezilor fără stăpân au fost nenumărate. Acest aspect a fost semnalat, de altfel, şi de către directorul DSVSA Satu Mare, Dorin Maurer, cu prilejul conferinţei de presă organizate pe tema vulpii turbate. Acesta a afirmat că, de la începutul anului au fost depuse mai multe reclamaţii împotriva SC Mixt Service SRL, inclusiv la conducerea Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În consecinţă, pentru a verifica dacă cele reclamate se confirmă, la Satu Mare s-a deplasat un expert al Corpului de Control al preşedintelui ANSVSA. Concluzia la care s-a ajuns în urma verificărilor a fost că activitatea de ecarisaj de la Satu Mare este cel mai bine gestionată din nord-vestul Transilvaniei.
Stela Tudor