acum 14 ani

Mancarea pentru caini: generalitati

Aproape toate sursele de carbohidrati contin si o cantitate de fibre.

Cum spune o veche zicală, eşti ceea ce mănânci. Acest lucru este valabil şi pentru cânii noştri. Un regim alimentar de calitate şi echilibrat va duce la avantaje evidente, cum ar fi o piele lucioasă şi netedă, un tonus muscular bun, ochi strălucitori şi vioi, precum şi o stare generală de sănătate.

Un regim alimentar bun sau prost se reflectă imediat în principalul organ al câinelui, pielea. Privindu-i blana, poţi deosebi cu uşurinţă un câine bine hrănit de unul căruia îi lipsesc elementele nutritive de bază sau nu consumă mâncare de calitate. Cea mai importantă cerinţă în regimul alimentar al unui câine este energia. Necesitatea reală de energie variază foarte mult de la un animal la altul, în funcţie de nivelul de activitate, vârstă şi alte nevoi fizice.

Hrana câinelui ar trebui să conţină proteine în proporţie de 15-34%. Valorile mici sunt acceptabile pentru Câinii Seniori de Oraş, iar valorile mari pentru cei în creştere şi căţelele ce alăptează. Studiile au arătat că există posibilitatea ca hrana cu un conţinut ridicat de proteine să nu fie cea mai indicată pentru căţeluşii ce se dezvoltă rapid din rasele mari şi rasele gigantice, precum şi rasele predispuse la displazie de şold sau alte afecţiuni ale scheletului. Încă o dată, cea mai bună cale de a judeca dacă oferiţi câinelui dumneavoastră suficientă energie şi nutrienţi este evaluarea înfăţişării sale, starea generală de sănătate, greutatea şi vitalitatea după ce a urmat un regim alimentar specific câteva luni.

Mâncare pentru câini disponibilă în comerţ

Aproximativ 8-30% din caloriile conţinute de mâncarea pentru câini ar trebui să provină din grăsimi, ideal ar fi ca grăsimea să fie de origine animală. Din moment ce grăsimea poate râncezi în timpul unei depozitări îndelungate a mâncării uscate sau în cutii, aceasta trebuie conservată. Conservanţii naturali ca vitamina E (tocoferol) şi rozmarinul sunt alternative ale conservanţilor chimici şi ar trebui să aibă prioritate. Totuşi, aveţi grijă, este posibil ca mâncarea conservată cu aceste substanţe naturale să nu aibă termen de valabilitate aşa de mare ca cea conservată cu substanţe chimice. Cumpăraţi cantitatea de mâncare pe care câinele o poate consuma într-un timp rezonabil şi întotdeauna achiziţionaţi mâncare de la comercianţi cu un profil bun pentru produs.

Ar trebui să alegeţi mâncare de calitate fără carne ca „produs secundar”. Industria alimentară pentru animalele de companie nu are restricţii atât de stricte ca industria alimentară umană, iar „produsele secundare” înseamnă uneori amestecul de părţi şi calitate  pe care nu aţi vrea să le consume câinele vostru. Din fericire, aveţi posibilitatea de a alege. Citiţi etichetele!

Mâncarea de calitate pentru câini, fie în cutii, fie uscată sau congelată, conţine o cantitate echilibrată de vitamine şi minerale pentru nevoia nutriţională a câinelui. Deşi costă mai mult decât celelalte alimente, nu conţine produse de umplutură ce nu pot fi digerate sau aditivi ce măresc cantitatea, acestea nu furnizează calorii. Câinii nu au nevoie de carbohidraţi în regimul lor alimentar. Totuşi, majoritatea alimentelor pentru câini îi conţin, în diferite procente (standardele oficiale permit valori până la 50%) şi cantităţile mici contribuie la reglarea funcţiilor digestive. Mâncarea premium pentru câini poate conţine mai mulţi nutrienţi ce pot fi absorbiţi de organism. Aceasta înseamnă că va mânca mai puţin şi se va simţi mai mulţumit, decât dacă va mânca alimente mai ieftine şi de calitate inferioară. De obicei, acest tip de mâncare  nu conţine coloranţi, sursă pentru majoritatea alergiilor produse de mâncarea pentru câini.

Avantajul comerţului cu mâncare premium pentru câini  este evident: beneficii pe termen lung,  pentru o blană netedă şi lucioasă, pe care câinele dumneavoastră o va avea în urma unei diete de câteva luni. Din moment ce aceste alimente sunt asimilate complet, veţi observa, de asemenea, o schimbare în bine la formarea de scaune mai mici şi mai puţină eliminare. Căutaţi produse pe etichetele cărora scrie dietă „completă şi echilibrată”,  ce „respectă sau depăşeşte cerinţele impuse de American Association of Feed Control Officials” sau cerinţele impuse de Consiliul Naţional al Cercetării.

Alternative pentru mâncarea câinilor

Observaţie importantă: Înainte de a începe orice dietă preparată în casă, discutaţi înainte cu veterinarul dumneavoastră, cu specialistul holistic în medicina animalelor de companie sau cu  un nutriţionist specializat nutriţia animalelor de companie.

În timp ce lumea foloseşte tehnologia de vârf şi devine din ce în ce mai „avansată”, se îndepărtează tot mai mult de natură. Mulţi oameni au realizat că secretul de a te menţine sănătos şi plin de energie este de multe ori natura, nu tehnologia. Pe măsură ce oamenii se întorc la remediile naturale şi la mâncare sănătoasă, au descoperit că şi câinii lor pot beneficia de diete naturale.

Deşi prepararea hranei pentru câinele dumneavoastră ar putea dura mai mult decât să deschizi o conservă sau o pungă, beneficiile asupra sănătăţii merită efortul. Folosirea alimentelor naturale puţin procesate, dă rezultate mai clare şi inconfundabile. Blana este lucioasă, iar muşchii sunt mai puternici şi supli. Alergiile şi alte boli pot să dispară ori să se amelioreze.

Când preparaţi mâncarea, este important să realizaţi corect echilibrul nutrienţilor. Nu este uşor. O cantitate prea mare sau prea mică de nutrienţi necesari (Vezi: Nutrienţi Necesari în această secţiune) pot face rău câinelui dumneavoastră. Sunt disponibile câteva cărţi ce tratează nutriţia naturală şi sănătatea (găsiţi lista la sfârşitul articolului).

Câinii domestici au evoluat din câinii sălbatici, al căror regim alimentar consta în prăzi mici, de exemplu mamifere mici şi păsări. Din punct de vedere biologic, corpul câinelui este făcut să mănânce carne crudă. Studiile au indicat că pentru o digestie mai bună, câinii ar trebui să mănânce carne crudă, nu preparată. Carnea crudă este o sursă importantă de aminoacizi. Deoarece câinii secretă suc gastric foarte acid, stomacul lor nu este sensibil ca stomacul oamenilor la anumite bacterii şi afecţiuni produse de carnea crudă. Totuşi, când folosiţi carne crudă în diete, este recomandat să cumpăraţi carnea din surse de încredere (de preferat carne fără steroizi) şi să sterilizaţi carnea cu extract din seminţe de grapefruit (vezi reţetele de mai jos). Întotdeauna folosiţi ingrediente de calitate superioară. Bucăţele ieftine de carne slabă, pui sau curcan, sunt foarte bune. Folosiţi diverse tipuri de carne. Dacă este posibil, folosiţi legume organice.

Grăsimea, de origine animală sau vegetală, este uşor de digerat şi nu este nevoie să fie preparată când hrăniţi câinele. Acizii graşi necesari nutriţiei canine pot fi obţinuţi din grăsimi vegetale, din moment ce câinii pot transforma acizii graşi esenţiali, acidul linoleic în acizi graşi esenţiali , acid arahidonic. Acidul arahidonic este prezent în stare naturală în grăsimea de origine animală.

Amidonul din legume trebuie preparat pentru a fi mai uşor de digerat. Câinii nu au nevoie de carbohidraţi în dieta lor, deoarece pot transforma proteinele în zahărul necesar menţinerii nivelului de zahăr din sânge. Totuşi, carhohidraţii digerabili furnizează o sursă de energie cu consum redus. Folosiţi cereale pentru binele câinelui dumneavoastră,pentru ca acesta să beneficieze de vitamine, minerale şi fibre.

Pentru a oferi câinelui dumneavoastră o dietă sănătoasă, digestibilă şi delicioasă, încercaţi următorul exemplu de meniu. Puteţi congela porţii pentru o masă. În funcţie de carnea folosită şi de cereale, această reţetă furnizează 22-30% proteine (carnea grasă, 22%, curcan, 30%):

§ 0,500kg carne crudă, slabă, tocată sau tăiată (pui, curcan, vită, miel, spate de pui tocat şi gâturi) sau organe crude tăiate (ficaţi de pui, inimi, potroace, inimi de curcan, ficat, potroace, ficat de vită, inimă, rinichi, ficat de miel, inimă, rinichi). Nu amestecaţi proteinele. De exemplu, folosiţi ficat de pui cu pui tocat, etc.

§Sterilizaţi carnea cu extract de grapefruit standard (disponibil la magazinele cu hrană naturală): Amestecaţi 4 picături de extract din seminţe de grapefruit în 226,79 grame apă purificată la fiecare kg de carne. Turnaţi peste carne şi amestecaţi.

§ 1cană de legume tocate preparate sau crude: orice amestec de dovlecei spălaţi cu atenţie, morcovi, igname, broccoli, dovleac galben, mazăre, porumb, fasole verde. De asemenea, puteţi folosi legume congelate, dar nu din conserve. Tocaţi-le, decongelate parţial, în dispozitivul de prelucrare a alimentelor.

§ 4căni de cereale preparate (2 căni nepreparate): rulou de ovăz, orez brun, cereale complete, fulgi de mei, etc. Turnaţi apă fierbinte pe fulgi, cereale pregătite rapid, ovăz. Pregătiţi celelalte cereale până devin foarte moi – adăugaţi apă. De asemenea, puteţi folosi resturi de cereale, orez, piure de cartofi, etc. rămase de la cina dumneavoastră!

§ 1 lingură de ulei vegetal

§ 1 lingură amestec de vitamine şi minerale (vezi mai jos)

§ 1/4 linguriţe vitamina C cu flavonoizi

§ 100 SI vitamine

§ Un strop de sare (sau 1/4 linguriţe sos de soia)

Amestecaţi-le. Adăugaţi destulă apă purificată sau supă de pui făcută în casă pentru a obţine o consistenţă uşor zemoasă.

Pentru a face amestecul de vitamine şi minerale:

§ 2 căni făină din oase (de preferat cu măduvă)

§ 2/3 căni cu drojdie de bere

§ 1/3 căni cu lecitină granule

§ 1/3 căni vareh pudră

Amestecaţi toate ingredientele. Păstraţi-le într-un recipient închis, în frigider.

Dacă nu vreţi să treceţi prin tot procesul de a pregăti mâncarea, dar doriţi să-i oferiţi câinelui o dietă mai sănătoasă, puteţi să daţi după hrana uscată de calitate premium sau să le amestecaţi următoarele:

§ 0,500 kg carne slabă, crudă, tăiată sau tocată (pui, curcan, vită, miel, inimă de vită) sau 3/4 căni brânză de vacă. Sterilizaţi carnea cu extract din seminţe de grapefruit standard cum a fost descris anterior.

§ 1/2 căni cu legume preparate sau crude şi tocate (opţional)

§ 1 1/2 linguri de ulei vegetal

§ 1 1/2 linguri Vitamin Mineral Mix (vezi reţeta mai sus)

§ 1/4 linguriţe vitamina C cu flavonoizi (opţional)

Cantitate: Rezultă 2 1/2 căni. Adăugaţi 1/4-1/3 căni deasupra la o cană cu hrană uscată. Observaţie: Pentru a păstra un regim alimentar echilibrat, este necesar să includeţi toate ingredientele necesare de mai sus.