acum 14 ani

Masticatia distructiva

Consider sintagma masticaţie distructivă un pleonasm. Masticaţia, prin natura sa, este distructivă. Dacă ne gândim, câinii au maxilare extrem de puternice care prezintă mulţi dinţi foarte ascuţiţi.

Tot ceea ce câinele dumneavoastră mestecă va prezenta efecte imediate. Pentru ca lucrurile să fie clare, de fiecare dată când voi folosi sintagma masticaţie distructivă mă voi referi la masticaţia inoportună. Aceasta are loc atunci când „victimele” constau în obiectele dumneavoastră personale sau altele din gospodărie, şi nu diferite jucării special destinate acestui obicei.

Se pare că simpla acţiune de a mesteca reprezintă o preferinţă particulară a câinilor: unii au o dorinţă nativă de a mesteca desfăşurând astfel o activitate de destindere pentru ei, în timp ce alţii nu prezintă această caracteristică, făcând-o pur şi simplu de plictiseală. E într-un fel aceeaşi situaţie pe care o găsim la oameni cu guma de mestecat, unora le place în timp ce alţii se pot lipsi de ea fără nici o problemă.

Trei motive principale pentru care câinii mestecă

  • Nu au parte de suficient exerciţiu fizic, astfel că mestecă tot felul de obiecte pentru a-şi consuma energia şi pentru a avea ceva de făcut.
  • Într-adevăr, majoritatea câinilor simt o nevoie nativă de a mesteca. Pentru ei e o activitate plăcută, îi ajută să îşi ocupe timpul şi e totodată o activitate care îi recompensează, dacă, de exemplu, obiectul mestecat are un gust bun.
  • Masticaţia le oferă adesea un mijloc de a-şi defula nervozitatea, plictiseala sau singurătatea. Pentru un câine foarte nesigur, simpla masticaţie repetitivă are darul de a-l linişti, la fel cum pe unii oameni îi linişteşte servirea mesei.

Aşadar, cum prevenim masticaţia distructivă ?

În primul rând, este important de ştiut că patrupedele sunt perfect capabile să înveţe să nu vă mestece obiectele personale, tot ce trebuie este să dedicaţi puţin efort dresajului.

Iată şase paşi care vă vor ajuta să depăşiţi chestiunea masticaţiei distructive:

  1. Este important să preluaţi controlul situaţiei. Trebuie să vă organizaţi obiectele posedate restricţionând accesul câinilor. Aveţi în vedere faptul că patrupedele explorează lumea cu boturile lor. Chiar dacă aveţi un câine disciplinat, nu trebuie să-i puneţi obedienţa la încercare. Restricţionarea accesului animalelor este relativ simplă. Practic, limitaţi accesul acestora la obiectele care nu v-aţi dori să sfârşească în botul „celui mai bun prieten”. Ţintele predilecte sunt pantofii, alimentele, cărţile, discurile, aşternuturile, hainele, gunoiul, telecomanda sau tot ce se găseşte la o înălţime sub nivelul genunchilor.
  2. Puneţi-le câinilor la dispoziţie alternative atractive pentru a le mesteca. Ţineţi minte că cei mai mulţi câini au nevoie să mestece. Dacă se află la vârsta adolescenţei (sub trei ani) sau este incă pui (sub un an), această nevoie va fi mai pronunţată. Propun să îi puneţi la dispoziţie trei jucării prin rotaţie, câte una o dată la câteva zile astfel încât să rămână interesante pentru animal.
  3. Trebuie să vă faceţi timp să supravegheaţi activ câinele. Într-adevăr, ar fi mult mai simplu să îl ţineţi în cuşcă sau afară, în grădină, dar aceasta nu e chiar cea mai bună idee. Pe lângă faptul că va fi plictisitor pentru el, câinele nu poate învăţa ce aşteptaţi de la el dacă stă blocat în cuşcă.
  4. Nu lăsaţi câinele să deprindă pasiunea pentru mestecarea „ilegală” de la bun început. Cu cât patrupedul va reuşi mai des să vă înşele vigilenţa şi să „pună laba” pe „substanţa interzisă”, cu atât va fi mai interesat de acest lucru în viitor. Dacă puteţi să preveniţi acest lucru din start, va fi mult mai uşor pentru câine să-şi înţeleagă „drepturile”.
  5. Stabiliţi bine diferenţa între ce poate şi ce nu poate câinele să mestece. Nu-i puneţi la dispoziţie orice fel de haine, pantofi sau prosoape vechi, deoarece nu va putea să facă diferenţa între acestea şi cele pe care le folosiţi.
  6. În final, de fiecare dată când îl prindeţi „în flagrant”, opriţi-l prin zgomote puternice: bateţi din palme şi strigaţi. Apoi, daţi-i imediat alt obiect. În momentul în care va accepta noua jucărie, lăudaţi-l. Nu există o metodă mai bună de a face câinele să înţeleagă faptul că mestecarea jucăriilor îi va aduce laude, în timp ce mestecarea oricărui alt obiect îi va cauza probleme.

Este foarte important să păstraţi o atitudine pozitivă pe parcursul oricărui exerciţiu de dresaj, mai ales când este vorba de comportamente negative precum masticaţia distructivă. Aşteptările dumneavoastră trebuie să rămână realiste. Nici dumneavoastră, nici câinele, nu sunteţi perfecţi. Cel mai probabil unelunele din obiectele dumneavoastră vor avea totuşi de suferit.

Într-un stadiu incipient al relaţiei cu noul câine sau căţel, e important să ştiţi că va dura o perioadă până când veţi putea avea încredere totală în comportamentul său. Acordaţi-i patrupedului suficient timp să înveţe „regulile casei” şi de asemenea petreceţi cât mai mult timp împreună.

Dacă doriţi să citiţi mai multe informaţii despre dresaj, recomand pagina http://www.kingdomofpets.com/dogobediencetraining/?aff=totalgsd&type=nohop

Sursa: http://www.pedigreedpups.com/Destructive-Chewing.html

Traducere de Andi Sâsâiac