acum 13 ani

Măsuri de protecţie a animalelor pe care se fac experimente

Măsuri de protecţie a animalelor pe care se fac experimente

Măsuri de protecţie a animalelor pe care se fac experimente

Animalele capturate din sălbăticie sau exemplarele din speciile pe cale de dispariţie nu se utilizează în cercetări decât dacă au la bază o justificare ştiinţifică care să ateste că scopul procedurii nu poate fi atins prin testarea unui animal crescut pentru astfel de proceduri, prevede noua directivă europeană privind protecţia animalelor pe care se fac experimente.

“Pe baza noilor informaţii ştiinţifice disponibile cu privire la factorii care influenţează bunăstarea animalelor, precum şi capacitatea animalelor de a simţi şi de a-şi manifesta durerea sau stresul şi de a prezenta vătămări de durată, este necesar să se amelioreze bunăstarea animalelor utilizate în proceduri ştiinţifice prin creşterea standardelor minime de protecţie a acestora în acord cu cele mai recente progrese ştiinţifice, întrucât animalele au în sine o valoare intrinsecă care trebuie respectată”, se arată în document.
De asemenea, din raţiuni de ordin etic, s-a impus cu necesitate stabilirea unei limite superioare a durerii, a suferinţei şi a stresului, limită peste care animalele nu ar trebui să fie supuse în cadrul procedurilor ştiinţifice.
Experimente pe animale numai pentru cercetare medicală
Prin directiva menţionată se instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau educative.

Astfel, directiva stabileşte norme privind:
înlocuirea şi reducerea utilizării animalelor în proceduri şi îmbunătăţirea metodelor de creştere, adăpostire, îngrijire şi utilizare a animalelor în proceduri;
originea, reproducerea, marcarea sau uciderea animalelor;
operaţiunile crescătorilor, furnizorilor şi utilizatorilor;
evaluarea şi autorizarea proiectelor ce implică utilizarea animalelor în proceduri.
Astfel, directiva se aplică în cazul animalelor vertebrate vii, precum şi cefalopodelor vii. “Actul normativ stipulează că pot fi desfăşurate proceduri asupra animalelor numai dacă se efectuează cercetare de bază sau cercetare transferabilă ori aplicată în următoarele scopuri: prevenirea, profilaxia, diagnosticarea sau tratarea bolilor, stărilor de sănătate precare sau a efectelor acestora la oameni, animale sau plante; precum şi evaluarea, detectarea, controlul sau modificarea bolilor fiziologice la oameni, animale sau plante”, se arată în document.
Cercetarea transferabilă sau aplicată poate viza: testarea calităţii, eficacităţii şi siguranţei medicamentelor, a produselor alimentare şi a hranei pentru animale; protecţia mediului natural; conservarea speciilor; pregătirea profesională de specialitate pentru dobândirea, menţinerea sau îmbunătăţirea competenţelor profesionale, dar şi investigaţiile medico-legale.

Astfel, statele membre au obligaţia – conform directivei – să se asigure că toţi crescătorii, furnizorii şi utilizatorii de animale pentru proceduri sunt autorizaţi de o autoritate competentă. Totodată, la nivelul fiecărui stat membru trebuie să se instituie un comitet naţional pentru protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, care oferă consultanţă autorităţilor competente şi organismelor responsabile.
Mai mult, statele membre trebuie să se asigure că autorităţile competente efectuează inspecţii periodice la toţi crescătorii, furnizorii şi utilizatorii pentru a verifica respectarea cerinţelor prezentei directive. Statele membre ale UE transmit Comisiei informaţiile privind punerea în aplicare a directive până la 10 noiembrie 2018 şi, ulterior, la fiecare cinci ani.
Documentul a fost adoptat la Strasbourg pe 22 septembrie şi publicat în Jurnalul Oficial al UE pe 20 octombrie.