acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Metis ciobanesc german de 6 ani devenit agresiv

Am un metis ciobanesc german care in ultimii cca 2 ani devenea periodic agresiv cu membrii familiei. Azi,a sarit la fiul nostru cel mic(10 ani),dupa ce acesta ,aseara, a aruncat cu o minge de cauciuc in cusca lui.Pana la un an cainele a avut vaccinurile la zi,apoi nu am tinut pasul.Locuim la curte,cainele nu a fost deparazitat anul acesta.Comportament “rebel”are de cand era pui.Ne puteti ajuta ?Nu am vrea sa ajungem la situatii radicale,face parte din familie.Nu este castrat si nu a avut activitate sexuala in ultimii 2 ani.Va multumesc anticipat!Cu respect,Diac.

Un raspuns
Marius Munteanu 9 iunie 2011 la 2:03 am

Ar fi nevoie de mai multe informatii pentru un raspuns satisfacator.
# In ce mod se manifesta agresivitatea cainelui fata de membrii familiei si ce anume declansa aceasta agresivitate? Paza hranei, a jucariilor…
# Nu inteleg prea bine ce inseamna ca a avut un comportament rebel inca de mic. Daca asta inseamna ca obisnuia sa muste (fie si in joaca), sa se joace dur etc., e vorba de lipsa de dresaj sau de activitate insuficienta. Cainii au nevoie sa isi consume energia, sa fie stimulati mental si fizic printr-un program consistent de dresaj, plimbare si joaca.
# Referitor la incidentul cu mingea: s-a dus cumva copilul sa recupereze mingea din cusca? A dat cu ea in caine?

Ce pot spune deocamdata este ca pe primul loc in cazurile de agresiune a cainilor familiei fata de copii sta “paza resurselor”, prin care inteleg:
# teritoriul lor (zona din preajma custii, locul unde dorm;
# hrana si castronul cu hrana (chiar daca e gol);
# jucariile sau alte obiecte care ajung in posesia cainelui si pe care cainele le considera valoroase (de pilda, oasele). Daca un obiect ajunge in posesia cainelui, acesta il va considera al sau si e posibil sa maraie sau sa muste pe oricine va incerca sa il ia.

Toate aceste incidente puteau fi evitate printr-un program de educatie / dresaj adecvat, de la varsta adolescentei – pana in 6 luni. Practic, catelul trebuia sa invete de mic sa accepte sa i se indeparteze castronul cu mancare sau osul, chiar in timp ce mananca, sa lase mingea sau orice alta jucarie la comanda “lasa”, data de orice membru al familiei.
Pe de alta parte, este un lucru cunoscut ca multi caini nu prea manifesta respect fata de copiii pana in 10-12 ani, fara un dresaj prealabil. In acest caz, masurile de siguranta care se impun sunt:
# sa nu fie lasat niciodata copilul singur cu cainele. Daca se joaca, sa o faca in prezenta parintilor.
# Copilul trebuie sa inteleaga ca nu are voie sa abuzeze de caine: sa ii produca dureri, sa il chinuie, sa il frustreze, sa ii ia jucariile, sa incerce sa il scoata din cusca sau sa incerce sa intre in cusca atunci cand cainele e acolo. E posibil sa fie in cusca un alt obiect (de pilda un os) pe care cainele il pazeste si copilul are sanse sa fie muscat.
# Pe de alta parte, este posibil sa existe mai multe frustrari ale cainelui:
~ lipsa activitatii sexuale – caz in care ar trebui castrat;
~ activitate insuficienta (cainii trebuie plimbati zilnic, chiar daca stau la curte, stimulati mental prin joaca si dresaj);
~ izolare: cainele sta in lant.

Dupa parerea mea, daca nu exista o problema medicala care sa afecteze comportamentul cainelui (asta ramane sa o determine un medic veterinar), atunci e vorba de un complex e imprejurari:
# lipsa dresajului sau dresajul incomplet – dresajul elementar se practica pe cat posibil zilnic, de catre toti membrii familiei
# lipsa de activitate – cainele se plictiseste si devine irascibil, imprevizibil.
# copiii agita cainele si nu recunosc semnele prin care acesta ii avertizeaza ca e posibil sa nu le accepte anumite comportamente…
Imi este imposibil sa spun daca este exclusiv vorba de o tendinta spre agresivitate a cainelui sau daca nu cumva copilul a contribuit la aceasta, fie lovind cainele cu mingea, fie incercand sa o recupereze.
Solutia pe care o recomand eu este
# Evaluarea cainelui de catre medicul veterinar, apoi de catre un dresor calificat, specialist in probleme de comportament canin.
# Castrarea. Ar putea avea ca efect o scadere a agresivitatii generale a cainelui si a frustrarii datorate lipsei activitatii sexuale. Dar acest lucru este valabil doar in 60% dintre cazuri.
# Reluarea sau initierea unui program de activitate: dresaj, joaca, plimbare, care sa consume energia cainelui si sa il faca mai obedient. (In lipsa cunostintelor de dresaj, puteti apela la un dresor calificat).
# Supravegherea copilului in interactiunea acestuia cu cainele si evitarea situatiilor cu potential conflictual. Copilul nu poate fi lasat singur cu cainele pana cand nu au fost identificate si corectate cauzele comportamentului agresiv al cainelui.