acum 14 ani

Metoda de dresare cu clicker, ce este si ce nu este

Top 10 pareri preconcepute (gresite) cu privire la metoda clicker

1) Metoda clicker este in intregime “pozitiva”.
– Nici o metoda de formare nu este in intregime pozitiva. Prin definitie stiintifica, îndepartarea de o recompensa dorita este o pedeapsa “negativa”. Oamenii care spun ca folosesc numai metode “motivationale” sau “pozitive” sugereaza doar ca nu le place sa foloseasca pedeapsa – Cui ii place? Nu este vorba de faptul ca formatorii clicker nu folosesc controlul aversiv, ci secventa este diferita. În metoda clicker, controlul aversiv nu este niciodata utilizat pentru a crea comportamente. Corectiile necesare sunt aproape întotdeauna aplicate la sfârsitul ciclului de învatare, dupa ce câinele are cunostinte ferme de comportare. Când utilizati aceasta secventa, în mod corect, este posibil sa fiti surprins de cât de rar, câinele are nevoie de corectii – dar va veni întotdeauna un moment în care sa-i spuneti câinelui dumneavoastra ca ascultarea nu este “optionala.”

2) Metoda Clicker a fost inventat de trainerii delfinilor.
– Nu. Primii oameni au fost Keller si Marian Breland, Skinner în anii 1940 – cu câini. Abia la mijlocul anului 1950, Keller Breland a inventat trainingul mamifer marin. Exista diferente fundamentale intre asteptarile acestor doua arii de formare. De exemplu, intr-un concurs de dresaj, comportamentele mamiferelor marine pot fi reluate, insa doar de cateva ori fara recompense, pe cand cainii raspund comenzilor pentru o perioada mai mare fara a fi recompensati. A incerca sa aplici in dresajul canin aceleasi metode de training valabile pentru balene sau delfini, va duce la un esec – potentialul cainelui nu va fi valorificat la nivelul sau adevarat sau chiar deloc.

3) Poti invata un animal sa execute orice comportament.
– Nu, exista limite. Câinii au comportamente instinctive care nu sunt complet controlabile de catre orice forma de conditionare. Ideea ca prin training poti realiza orice este, de obicei, iluzia cuiva cu experienta limitata. Asteptarile ridicate vor duce la pierderea din vedere a importantei acestei metode- exista unele lucruri remarcabile care pot aparea doar când se utilizeaza metoda clicker, sau echivalentul acesteia.

4) Formatorii Clicker utilizeaza produsele alimentare foarte mult ca mijloace de consolidare a comportamentelor.
– Nu. Mancarea este un instrument excelent pentru multe situatii, dar are unele limitari evidente. Un antrenor inteligent foloseste tonul vocii, lauda, afectiunea, mingiile sau orice altceva cu care cainele lui se bucura sa lucreze. Nici un stimulent nu poate motiva cainele incontinuu.

5) Nu se poate preda în clase pentru ca mai multi clickeri folositi simultan deruteaza cainii.
– Câinii au auzul mult mai dezvoltat ca al nostru si ei invata rapid sa distinga sunetul de click al proprietarului lor, ignorându-le pe celelalte. Un efect secundar al acestei prejudecati este faptul ca în cadrul unei sesiuni in comun, câinii instruiti prin clicker tind sa fie foarte concentrati asupra formatorilor – pentru ca trebuie sa fie.

6) Un clicker este un instrument rau de formare, pentru ca nu poti sa îl iei în ring.
– Este important sa realizam ca un clicker este un instrument de constructie, mai degraba decât un instrument de performanta. Din aceasta perspectiva, este în aceeasi categorie cu o lesa de corectie în cadrul competitiei – ambele instrumente pot forma comportamente, dar ele nu fac parte din performanta. A intra în ring cu un clicker este ca iesitul din baie la un eveniment de gala cu hârtie igienica lipita de pantoful dumneavoastra.

7) Un cuvânt, (“bun” “da”, “gata”) functioneaza la fel de bine ca si un clicker.
– Nu. Exista înca unele persoane care par sa aiba o alergie la clicker, chiar daca ei stiu cât de bine functioneaza. Diferenta dintre un clicker si un cuvânt este usor observabila. Esenta acestei metode este folosirea unui semnal temporizat cu precizie, pentru a marca un comportament bun. Cuvintele sunt de departe mai putin eficiente ca markeri de comportament decât un sunet rapid ca un click metalic. Acest lucru nu înseamna ca formatorii clicker întotdeauna utilizeaza un clicker în orice situatie de formare.

8) Utilizarea unei clicker pentru a modifica un comportament instinctiv va afecta dezvoltarea cainelui.
– Nu. Toti formatorii utilizeaza comportamentele instinctive ca fundament pentru formarea lor. Indiferent de cum o numim, atâta timp cât e clar modul de utilizare a unui clicker pentru a oferi informatii cainelui, motivatia va lucra în continuare pentru a determina câinele sa ofere performante bune. Clickerul este de fapt un instrument excelent pentru reglarea fina a comportamentului unui caine care este greu de controlat.

9) Câinii formati cu metoda clicker nu sunt de incredere si iti “ofera” comportamente, asa ca nu stii niciodata când vor oferi un comportament gresit, doar pentru a obtine o recompensa.
– Este adevarat ca acesti câini sunt mai schimbatori în etapele de învatare a unui comportament decât câinii instruiti în mod traditional – acesta este unul din punctele forte ale metodei. Cu toate acestea, utilizarea de corectii si consolidari pentru a mentine un comportament invatat nu este diferita cu un câine clicker decât cu un câine instruit in mod traditional. In cazul in care câinele dumneavoastra începe sa “arunce” comportamente la tine în timpul unei performante, doar spune, “NU”. El va ajunge în curând la urmatoarea concluzie: creativitatea este pentru formare si precizia este pentru performanta. În ceea ce priveste fiabilitatea, exista câini certificati pentru cautare si salvare instruiti prin aceasta metoda- si mai multe sute de câini folositi in alte domenii. Fiabilitatea nu depinde de fapt de folosirea unui clicker sau a alimentelor în formare. Ca la toate metodele de formare, o mare parte din fiabilitate este o chestiune de cât de bine antrenorul dirijeaza formarea astfel incat sa se potriveasca temperamentului câinelui.

10) Formatorii clicker doar stau si asteapta cainele sa ofere un comportament.
– Nicidecum. Metoda clicker pune mare pret pe descoperirea de metode eficiente de a “face un comportament sa se întâmple.” Formarea clicker a atras atentia asupra dresajului in sensul ca nu se asteapta ca animalul sa execute o comanda corect in mod intamplator.
Metoda clicker joaca un rol importanta in modelarea comportamentului, dar are si anumite limite.

Un comentariu

Aproape in toate explicatiile (nu neaparat pe site ul acesta) este vorba despre pui insa eu am cățeii mari unul este cuminte reusesc sa ma intelg cu el din vorba buna cu al doilea nu pot pentru ca fostul stapan la agresat in nenumarate randuri .Multe probleme am reusit sa le rezolv dar una nu o pot rezolva , latratul cand aude interfonul sau alti cățeii.Cere de la fiecare oaspete atentie,mangaieri ,nu se lasa pana nu le obține .M ar ajuta acest produs in rezolvarea acestei probleme?