acum 15 ani

Mituri despre sterilizarea si castrarea cainilor

I: Am auzit ca acei caini care sunt sterilizati si castrati ajung sa se ingrase si sa fie lenesi. Este adevarat?

Mituri despre sterilizarea si castrarea cainilor

R: Castrarea si sterilizarea provoaca schimbari in metabolismul animalelor de companie, asa ca in majoritatea cazurilor, nu mai au nevoie de la fel de multa mancare pentru a-si mentine greutatea. Problema nu este cainele – noi suntem. Pur si simplu tindem sa hranim cainii in exces, iar cainii castrati/sterilizati sunt mai predispusi la ingrasare din cauza operatiilor efectuate asupra corpurilor lor.

Cat despre lenevie, din nou, numarul exercitiilor fizice efectuate de catre cainii nostrii si nivelele lor de activitate depind foarte des de noi. Daca nu le oferim ocazii sa se joace si sa faca exercitiu fizic, ei pot deveni lenesi si sa se “ingroape in canapea”, exact ca si unii oameni. Multi caini castrati/sterilizati sunt adusi la vanatoare, sunt inscrisi in concursuri de agilitate sau sunt antrenati pentru activitatile de cautare si salvare ale pompierilor si ale politiei. Acesti caini sunt orice, doar lenesi nu.

I: Veterinarul meu mi-a recomandat sa-mi sterilizez cateaua si ea are abia 2 luni. Este o operatiune sigura?

R: Sterilizarea/castrarea timpurie s-a dovedit a fi sigura in mai multe studii efectuate. Trebuie sa tinem minte ca animalele mai tinere pot avea nevoie de anestezici diferiti si ca sunt mult mai predispuse la hipotermie in timpul procedurilor chirurgicale. Dar, atata timp cat sunt luate masuri de siguranta si procedurile sunt modificate pentru a se plia pe profilul pacientului, castrarea/sterilizarea timpurie este foarte sigura. De fapt, cateii castrati la o varsta mai frageda se refac, de cele mai multe ori, mai rapid decat cei castrati la o varsta mai intaintata.

I: Mi s-a spus ca ar trebui sa-mi las cainele sa treaca printr-o perioada de calduri inainte de a-l castra. Ce recomandati?

R: Recomandam sa castrati/sterilizati cainele INAINTE de a intra in calduri. Exista mai multe motive pentru acest lucru:

  • sterilizarea unui caine inainte de prima sa caldura este cea mai buna metoda de a reduce semnificativ sansele ca animalul dumneavoastra sa dezvolte cancer la san, o afectiune comuna la femele. Riscul de tumori mamare maligne la cainii sterilizati inainte de prima caldura este de 0.05%, apoi de 8% pentru cainii sterilizati dupa prima caldura si de 26% la cainii sterilizati dupa cea de-a doua perioada de calduri.
  • fiecare perioada de calduri aduce cu ea sansa ca femela sa ramana insarcinata, ceea ce-i va afecta sanatatea, daca animalul este tanar.
  • perioada de calduri mareste riscul accidentelor. Exista cazuri unde caini in calduri au trecut prin usi de sticla subtire, au sarit din masini in miscare sau au fost loviti de masini in incercarea lor de a-si gasi un partener.
  • proprietarii femelelor in calduri trebuie sa se mai confrunte uneori si cu un aflux subit de masculi in zona in care locuiesc. Acesti vizitatori amorosi lasa materii fecale sau imprastie urina pe plante si pe copaci, in incercarea de a-si marca teritoriul nou gasit. Mai este si bataia de cap cu sangerarile ce pot tine intre 7 si 14 zile. Cine si-ar dori sa aiba de-a face cu toate astea, daca nu e necesar?