30 Apr 2010

Monica Davidescu:„Animalele au nevoie de oameni“

Actriţa Monica Davidescu este una dintre vedetele care susţin cauza animalelor abandonate. Campania şi demersurile înaintate de aceasta sunt un semnal de alarmă şi un îndemn binevenit pentru cei care vor străzi mai curate şi care sunt dispuşi să ia măsuri.

Adevărul: S-a vorbit şi s-a scris mult despre faptul că aţi donat municipalităţii 32 de hectare de teren pe care se va ridica un adăpost pentru câinii fără stăpân. Care este adevărul în legătură cu acest teren şi de ce aţi luat această decizie?

Monica Davidescu: Nu-mi plac exagerările făcute doar de dragul de a se vinde un ziar sau doar pentru laudă. Eu am înaintat o hârtie neoficială domnului primar, unde, printre soluţiile care se pot pune în aplicare imediat în Bucureşti, am specificat şi că pun în slujba câinilor comunitari, fără chirie, un teren de 6,5 hectare, în afara Bucureştiului. Se pare că acest sanctuar e o soluţie bună pentru câinii care nu mai pot fi reîntorşi în teritoriu după sterilizare, adică pentru cei agresivi, bătrâni sau bolnavi incurabil. Sper să se poată ajunge repede la o formă de colaborare, care ţine de multe alte detalii de care trebuie să se ocupe Primăria Bucureşti. Am luat această decizie pentru că îmi doresc să nu mai existe părinţi nemulţumiţi, care acum sunt încă îndreptăţiţi să spună că le e teamă să lase copiii să se întoarcă singuri de la şcoală. Pentru că îmi doresc civilizaţie şi curăţenie pe străzi, pentru că mai cred încă în bunul-simţ al cetăţeanului român, mai cred că, dacă există puţină bunăvoinţă din partea fiecăruia şi puţin efort colectiv, mai putem încă să ne civilizăm îngrijindu-ne de animalele de lângă noi, care nu au nicio vină că au fost abandonate de stăpâni inconştienţi, stăpâni care nu au aflat că, dacă îşi sterilizează câinele sau pisica, nu mai sunt nevoiţi să le abandoneze puiuţii de două ori pe an, alimentând astfel străzile oraşelor cu pui de căţei sau pisici. Am luat decizia pentru că îmi doresc o curte de bloc, plină de copii care se joacă liniştiţi, fără nicio frică.

În ce stadiu se află acest proiect şi care este atitudinea autorităţilor?

Din păcate, este doar în stadiu de propunere la primarul Capitalei şi este acceptată ca fiind una dintre soluţii. Dacă se va găsi şi o rezolvare bugetară, atunci sigur se va porni la drum. Autorităţile se străduiesc să găsească o formulă ideală, care să se încadreze în lege. Dacă cei dinCamera Deputaţilor se vor trezi din somn şi vor da legea sterilizării obligatorii a tuturor câinilor fără valoare chinologică (lege care, după ce a trecut de Senat, zace de doi ani în sertarele lor), atunci lucrurile se vor mişca bine şi repede – prin obligativitatea la care sunt supuşi cetăţenii posesori de câini şi toate administraţiile oraşelor şi ale satelor cu patrupede fără stăpân.

Monica Davidescu se pregăteşte să participe la un târg de ONG-uri unde se vor strânge fonduri pentru câinii fără stăpân

Care este următorul pas în campania pe care aţi început-o?

Am şi făcut acest pas. Educaţia în şcoli prin seminarii, la care participă mai mulţi artişti iubitori de animale şi mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor. Informând tinerii despre sterilizare şi despre cum se îngrijeşte un câine pe stradă, cred că putem reduce abandonul şi abuzurile. În plus, putem să trezim conştiinţa în tinerii care nu sunt informaţi şi putem să adunăm voluntari pentru alte acţiuni. Aşteptăm invitaţia de a ţine seminarii şi la alte şcoli, pe care nu am putut încă să le contactăm.

Cum pot interveni cei care vor să dea o mână de ajutor?

La 8 şi 9 mai, în parcul din faţa magazinului Unirea, va fi un ,,târg” de ONG-uri, unde vom participa şi noi şi unde vom fi în fiecare zi pe scenă câte 45 de minute, timp în care artiştii vor veni să vorbească publicului despre animale sau vor cânta. Tot acolo, vom începe o strângere de fonduri pentru micile adăposturi aflate acum la limita subzistenţei, aşa că, vă rog să veniţi acolo să ne ascultaţi şi să oferiţi animalelor o conservă de mâncare. Iar până atunci, vă rog, puneţi câte un vas cu apă pentru căţeii însetaţi, pentru că a venit deja căldura.

Se poate spune că grija pe care o aveţi pentru aceste animăluţe, care au parte de indiferenţa multora dintre noi, vine să suplinească într-un fel lipsa unui copil în familia dumneavoastră?

Fals. Pentru a sta în preajma copiilor, merg la Domneşti, la o casa cu 17 copii abandonaţi, unde încerc să-i ajut la teme şi la… joacă. În plus, copilul vine într-o familie când vrea Dumnezeu, nu când îl comandă cineva. Şi animalele au nevoie de oameni cu suflet, care să le întindă o mână de ajutor, altfel ar rămâne numai la cheremul celor care abandonează şi ucid, şi nu cred că vreţi ca şi copiii dumneavoastră să crească cu astfel de exemple. Mai e nevoie şi de câte unul ca mine şi, slavă Domnului, suntem mulţi iubitori cu speranţe de civilizaţie.

Numiţi, vă rog, trei lucruri pe care le-aţi schimba, dacă ar fi posibil, în Bucureşti.

Aş face ţarcuri mici şi multe pe lângă blocuri, unde să închid câinii comunitari, deja sterilizaţi. Aş obliga marile centre şi întreprinderile să aibă ţarcurile lor de câini sterilizaţi. Aş da o sumă pentru mâncarea câinilor celor care au curţi şi pot ţine câţiva câini de pe stradă. Asta privitor la câini. Dar aş mai asfalta, cu asfalt de calitate, toate străzile, ca să nu se mai strice aşa de repede, şi aş îngropa cablurile care atârnă nebuneşte pe toţi stâlpii.

Căţeluşa fără o ureche a fost salvată după ce a fost rănită într-un accident

Într-o vreme în care lucrurile din viaţa tuturor au un ritm nebun, reuşiţi să vă faceţi timp pentru astfel de campanii. Cum?

Cred că fiecare ar reuşi dacă ar renunţa puţin la leneveală, la distracţii repetate, la nopţi pierdute prin localuri, la zile întregi pierdute la plimbări prin mall, şi dacă şi-ar folosi imaginaţia în scopuri umanitare şi de întrajutorare. Dar cei mai mulţi se gândesc la ce profit le poate ieşi din orice şi… nu fac nimic.

Pentru cei care vor să vină la teatru şi să vă vadă jucând, vorbiţi-ne despre spectacolele pe care le pregătiţi!

La Teatrul Naţional Bucureşti, invit cu mare plăcere publicul la toate spectacolele şi, în mod special, la cele în care joc: „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui Felix Alexa, „Molto gran impressionne”, „Comedia norilor”, „Sânziana şi Pepelea”, toate trei în regia lui Dan Tudor. În acelaşi timp, vă invit cu drag la spectacolele Teatrului Metropolis: „Celălalt”, regia Carmen Vestemeanu, „Pijamalele”, regia Emi Pârvu, „Fantoma, dragostea mea”, regia Puiu Şerban.

Primul căţeluş l-a primit în dar de la soţul ei, interpretul Aurelian Temişan

După serialele TV „Vine poliţia!” şi „Cu un pas înainte”, există un proiect în care vi s-a propus să jucaţi?

După aceste seriale a venit criza şi în televiziuni. Nu se mai fac seriale ca acum doi sau trei ani, pentru că sunt costisitoare. Au rămas doar câteva în picioare. Televiziunile s-au axat mai nou pe emisiuni cu teme de scandal, la care pot veni toţi să vorbească orice şi care nu costă mult, iar invitaţii nu sunt plătiţi. Aşa că… unde să mă duc? Nici castinguri nu se mai fac.

Sursa: Adevarul


 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.