30 Apr 2010

Monica Davidescu:„Animalele au nevoie de oameni“

Actriţa Monica Davidescu este una dintre vedetele care susţin cauza animalelor abandonate. Campania şi demersurile înaintate de aceasta sunt un semnal de alarmă şi un îndemn binevenit pentru cei care vor străzi mai curate şi care sunt dispuşi să ia măsuri.

Adevărul: S-a vorbit şi s-a scris mult despre faptul că aţi donat municipalităţii 32 de hectare de teren pe care se va ridica un adăpost pentru câinii fără stăpân. Care este adevărul în legătură cu acest teren şi de ce aţi luat această decizie?

Monica Davidescu: Nu-mi plac exagerările făcute doar de dragul de a se vinde un ziar sau doar pentru laudă. Eu am înaintat o hârtie neoficială domnului primar, unde, printre soluţiile care se pot pune în aplicare imediat în Bucureşti, am specificat şi că pun în slujba câinilor comunitari, fără chirie, un teren de 6,5 hectare, în afara Bucureştiului. Se pare că acest sanctuar e o soluţie bună pentru câinii care nu mai pot fi reîntorşi în teritoriu după sterilizare, adică pentru cei agresivi, bătrâni sau bolnavi incurabil. Sper să se poată ajunge repede la o formă de colaborare, care ţine de multe alte detalii de care trebuie să se ocupe Primăria Bucureşti. Am luat această decizie pentru că îmi doresc să nu mai existe părinţi nemulţumiţi, care acum sunt încă îndreptăţiţi să spună că le e teamă să lase copiii să se întoarcă singuri de la şcoală. Pentru că îmi doresc civilizaţie şi curăţenie pe străzi, pentru că mai cred încă în bunul-simţ al cetăţeanului român, mai cred că, dacă există puţină bunăvoinţă din partea fiecăruia şi puţin efort colectiv, mai putem încă să ne civilizăm îngrijindu-ne de animalele de lângă noi, care nu au nicio vină că au fost abandonate de stăpâni inconştienţi, stăpâni care nu au aflat că, dacă îşi sterilizează câinele sau pisica, nu mai sunt nevoiţi să le abandoneze puiuţii de două ori pe an, alimentând astfel străzile oraşelor cu pui de căţei sau pisici. Am luat decizia pentru că îmi doresc o curte de bloc, plină de copii care se joacă liniştiţi, fără nicio frică.

În ce stadiu se află acest proiect şi care este atitudinea autorităţilor?

Din păcate, este doar în stadiu de propunere la primarul Capitalei şi este acceptată ca fiind una dintre soluţii. Dacă se va găsi şi o rezolvare bugetară, atunci sigur se va porni la drum. Autorităţile se străduiesc să găsească o formulă ideală, care să se încadreze în lege. Dacă cei dinCamera Deputaţilor se vor trezi din somn şi vor da legea sterilizării obligatorii a tuturor câinilor fără valoare chinologică (lege care, după ce a trecut de Senat, zace de doi ani în sertarele lor), atunci lucrurile se vor mişca bine şi repede – prin obligativitatea la care sunt supuşi cetăţenii posesori de câini şi toate administraţiile oraşelor şi ale satelor cu patrupede fără stăpân.

Monica Davidescu se pregăteşte să participe la un târg de ONG-uri unde se vor strânge fonduri pentru câinii fără stăpân

Care este următorul pas în campania pe care aţi început-o?

Am şi făcut acest pas. Educaţia în şcoli prin seminarii, la care participă mai mulţi artişti iubitori de animale şi mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor. Informând tinerii despre sterilizare şi despre cum se îngrijeşte un câine pe stradă, cred că putem reduce abandonul şi abuzurile. În plus, putem să trezim conştiinţa în tinerii care nu sunt informaţi şi putem să adunăm voluntari pentru alte acţiuni. Aşteptăm invitaţia de a ţine seminarii şi la alte şcoli, pe care nu am putut încă să le contactăm.

Cum pot interveni cei care vor să dea o mână de ajutor?

La 8 şi 9 mai, în parcul din faţa magazinului Unirea, va fi un ,,târg” de ONG-uri, unde vom participa şi noi şi unde vom fi în fiecare zi pe scenă câte 45 de minute, timp în care artiştii vor veni să vorbească publicului despre animale sau vor cânta. Tot acolo, vom începe o strângere de fonduri pentru micile adăposturi aflate acum la limita subzistenţei, aşa că, vă rog să veniţi acolo să ne ascultaţi şi să oferiţi animalelor o conservă de mâncare. Iar până atunci, vă rog, puneţi câte un vas cu apă pentru căţeii însetaţi, pentru că a venit deja căldura.

Se poate spune că grija pe care o aveţi pentru aceste animăluţe, care au parte de indiferenţa multora dintre noi, vine să suplinească într-un fel lipsa unui copil în familia dumneavoastră?

Fals. Pentru a sta în preajma copiilor, merg la Domneşti, la o casa cu 17 copii abandonaţi, unde încerc să-i ajut la teme şi la… joacă. În plus, copilul vine într-o familie când vrea Dumnezeu, nu când îl comandă cineva. Şi animalele au nevoie de oameni cu suflet, care să le întindă o mână de ajutor, altfel ar rămâne numai la cheremul celor care abandonează şi ucid, şi nu cred că vreţi ca şi copiii dumneavoastră să crească cu astfel de exemple. Mai e nevoie şi de câte unul ca mine şi, slavă Domnului, suntem mulţi iubitori cu speranţe de civilizaţie.

Numiţi, vă rog, trei lucruri pe care le-aţi schimba, dacă ar fi posibil, în Bucureşti.

Aş face ţarcuri mici şi multe pe lângă blocuri, unde să închid câinii comunitari, deja sterilizaţi. Aş obliga marile centre şi întreprinderile să aibă ţarcurile lor de câini sterilizaţi. Aş da o sumă pentru mâncarea câinilor celor care au curţi şi pot ţine câţiva câini de pe stradă. Asta privitor la câini. Dar aş mai asfalta, cu asfalt de calitate, toate străzile, ca să nu se mai strice aşa de repede, şi aş îngropa cablurile care atârnă nebuneşte pe toţi stâlpii.

Căţeluşa fără o ureche a fost salvată după ce a fost rănită într-un accident

Într-o vreme în care lucrurile din viaţa tuturor au un ritm nebun, reuşiţi să vă faceţi timp pentru astfel de campanii. Cum?

Cred că fiecare ar reuşi dacă ar renunţa puţin la leneveală, la distracţii repetate, la nopţi pierdute prin localuri, la zile întregi pierdute la plimbări prin mall, şi dacă şi-ar folosi imaginaţia în scopuri umanitare şi de întrajutorare. Dar cei mai mulţi se gândesc la ce profit le poate ieşi din orice şi… nu fac nimic.

Pentru cei care vor să vină la teatru şi să vă vadă jucând, vorbiţi-ne despre spectacolele pe care le pregătiţi!

La Teatrul Naţional Bucureşti, invit cu mare plăcere publicul la toate spectacolele şi, în mod special, la cele în care joc: „Visul unei nopţi de vară”, în regia lui Felix Alexa, „Molto gran impressionne”, „Comedia norilor”, „Sânziana şi Pepelea”, toate trei în regia lui Dan Tudor. În acelaşi timp, vă invit cu drag la spectacolele Teatrului Metropolis: „Celălalt”, regia Carmen Vestemeanu, „Pijamalele”, regia Emi Pârvu, „Fantoma, dragostea mea”, regia Puiu Şerban.

Primul căţeluş l-a primit în dar de la soţul ei, interpretul Aurelian Temişan

După serialele TV „Vine poliţia!” şi „Cu un pas înainte”, există un proiect în care vi s-a propus să jucaţi?

După aceste seriale a venit criza şi în televiziuni. Nu se mai fac seriale ca acum doi sau trei ani, pentru că sunt costisitoare. Au rămas doar câteva în picioare. Televiziunile s-au axat mai nou pe emisiuni cu teme de scandal, la care pot veni toţi să vorbească orice şi care nu costă mult, iar invitaţii nu sunt plătiţi. Aşa că… unde să mă duc? Nici castinguri nu se mai fac.

Sursa: Adevarul


 
Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc…

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman

Influenta principalelor elemente climatice asupra organismului uman
Omul este o fiinta meteosensibila, reactionand diferit la elementele climatice, in functie de fondul genetic trebuie sa-si constientizeze meteorosensibilitatea si sa-si evalueze potentialul de aclimatizare pentru a putea preveni eventualele situatii de risc ce ii pot afecta sanatatea, siguranta, productivitatea…

Haine din bambus: moda ecologica sau viitorul industriei textile

Haine din bambus: moda ecologica sau viitorul industriei textile
Producerea tesaturii de bambus s-a inceput nu cu mult timp in urma – primele mostre au aparut acum zece ani. Si, dupa ce aparuse, au primit imediat titlul mandru de tesatura a secolului XXI. Intr-adevar, stofa din bambus are prea…

Land Art, arta care imbina ingineria si ecologia

Land Art, arta care imbina ingineria si ecologia
Arta cu natura si in natura, menita sa transmita un mesaj social profund. Aceasta ar putea fi, in cateva cuvinte, definitia Land Art-ului. Concept artistic originar din Statele Unite ale Americii din anii 50, Land Art-ul a ajuns si la…

Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei

Toaletele ecologice ar putea disparea de pe strazile Timisoarei
Primaria are de gand sa renunte la solutia toaletelor ecologice amplasate pe strazile orasului si sa construiasca toalete civilizate, inclusiv pentru persoane cu dizabilitati. Problema toaletelor ecologice amplasate pe strazile Timisoarei a fost luata in discutie la ultima sedinta de…

40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice

40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice
Romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice ar putea primi pana la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus lansate in dezbatere publica de Ministerul Mediului. Prima componenta a programului lansat in…

Marea Bariera de Corali declarata “aproape moarta�

Marea Bariera de Corali declarata “aproape moarta�
Imagini recente au aratat gradul avansat de deteriorare a recifurilor de corali din cauza schimbarilor climatice. Cresterea temperaturii oceanelor a afectat masiv starea celui mai mare sistem de corali din lume care se intinde pe mai mult de 2200 de…

Clujul va fi primul oras din Romania cu autobuze electrice

Clujul va fi primul oras din Romania cu autobuze electrice
Cluj-Napoca va fi in 2017 primul oras din Romania care va avea autobuze electrice, potrivit presei locale. Un astfel de autobuz electric nu polueaza si dupa ce a fost incarcat doar trei ore poate sa parcurga pana la 250 de…

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.