acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , ,

Muşcăturile de câine au costat bugetul 1,15 milioane de lei!

Anul trecut, 1.000 de oameni au ajuns la spital muşcaţi de câini, costul vaccinului antirabic fiind de 400.000 lei noi.În afara costurilor cu vaccinul, statul a plătit şi peste 2.000 de zile de concedii medicale. Adică alte 750.000 de lei!

CITIŢI ŞI: Maidanezii se plimbă nestingheriţi prin curtea spitalului
Fie că este vorba de zona centrală sau cartiere mărginaşe ale oraşului, haitele de câini au început să împânzească oraşul, fiind un pericol pentru oameni.
Numai în cursul anului trecut, la Spitalul Boli Infecţioase din Galaţi s-au prezentat 951 de pacienţi muşcaţi de animalele fără stăpân. Conform directorului Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, toate aceste persoane au necesitat tratament cu vaccin antirabic.

„O persoană muşcată de câine trebuie să se spele urgent cu apă şi săpun, să folosească rivanol şi să se prezinte la vaccinare. În cazul în care nu se urmează tratamentul cu vaccin sau ser antirabic, semnele de boală apar într-un interval de 30-90 de zile”, a spus dr. Boldea.
Pe lângă cei veniţi să se vaccineze, mai sunt şi cei care nu ajung la spital şi preferă să se trateze singuri.

Au muşcat miliarde din buget

Maidanezii reprezintă sursa principală de cheltuială la Boli Infecţioase. Spre exemplu, vaccinul administrat persoanelor muşcate de câinii fără stăpân a scos de la bugetul de stat peste 400.000 de lei (costă 400 de lei/buc) în 2009.

La această sumă se adaugă şi alte cheltuieli, precum spitalizare sau concedii medicale. Numai concediile medicale au însumat aproape 2.000 de zile, pentru care statul a plătit circa 750.000 de lei.

În total, muşcăturile de câine ne-au costat (cheltuielile sunt suportate de Ministerul Sănătăţii) peste 1,15 milioane de lei noi, adică undeva la 11,5 miliarde de lei vechi!

„Din păcate, asta nu e o rezolvarea a problemei câinilor fără adăpost. Într-o ţară civilizată nu ar trebui să avem câini pe stradă. Cel mai corect ar fi să existe un contract între Primărie şi persoana care adoptă un câine. Nu e normal să-l iei din padoc, apoi să-i dai drumul din nou pe stradă”, a mai spus dr. Boldea.

7.500 de maidanezi adunaţi în 2009

Angajaţii Primăriei susţin că periodic se fac acţiuni de capturare a patrupezilor, însă nu reuşesc să scape de toţi. Cei care sunt, totuşi, prinşi, sunt cazaţi timp de o săptămână în padoc, unde li se oferă îngrijire şi hrană. În cursul anului trecut au fost adunaţi de pe străzile oraşului 7.500 de maidanezi, care au consumat din bugetul local 4,7 milioane de lei.