acum 14 ani

Necesarul de calciu şi fosfor pentru câini

Calciul şi fosforul sunt minerale esenţiale în organism. Necesarul zilnic depinde de vârsta şi condiția câinelui sau pisicii. Pot apărea deficienţe sau excese de fosfor şi calciu; astfel, raportul dintre calciu şi fosfor (Ca:P) este important.

Calciul

Dintre toate mineralele, calciul este cerut în cea mai mare cantitate. Calciul este esenţial în organism pentru multe funcţii, incluzând aici formarea oaselor, coagularea sângelui, contracţia musculară şi transmiterea impulsului nervos. Conţinutul de calciu al ingredientelor alimentare variază pe o scară largă. Oasele, produsele lactate şi plantele leguminoase conţin mari cantităţi de calciu, pe când majoritatea granulelor cerealiere, carnea şi ţesuturile organice conţin cantităţi mici.

Fosforul

Fosforul este celălalt mineral al regimului alimentar necesar într-o cantitate relativ ridicată în dietă. Fosforul este cerut la un nivel ceva mai scăzut decât calciul. Carnea şi alimentele organice sunt bogate în fosfor, dar relativ sărace în calciu. Deficienţa de fosfor este o problemă semnificativă la erbivoare şi este, probabil, cea mai întâlnită deficienţă în nutriția minerală, prezentă la animalele din lumea largă. Oricum, deficienţa de fosfor apare foarte rar la câini şi pisici. De fapt, regimul alimentar în exces de fosfor care accelerează progresia insuficienţei renale este mult mai întâlnit.

Raportul calciu/fosfor

Multe alimente care au conţinut scăzut de calciu au conținut ridicat de fosfor și, în completare, multe alimente care au conținut ridicat de calciu au în mod egal conținut scazut de fosfor. Așadar, realizarea raportului optim calciu/fosfor în dietă poate fi dificilă dacă nu sunt adăugate mineralele potrivite. Este foarte important pentru calciu şi fosfor să fie amestecate într-un raport corect situat în jurul a 1.2 părți de calciu la fiecare 1 parte de fosfor (1.2:1).

Necesarul de calciu şi fosfor pentru câini şi pisici:

Etapa de creştere % calciu în dietă* % fosfor în dietă*
Apogeul creșterii şi lactaţia 1.0 – 1.8 0.8 – 1.6
Pe jumătate adult şi ultimul trimestru al sarcinii 0.8 – 1.5 0.6 – 1.2
Adult ne-reproductiv 0.5 – 0.9 0.4 – 0.8

* pe baza de hrana uscata

Deficienţă de calciu

Deficienţa de calciu era cândva o boală mult mai întâlnită. Apărea în primul rând la animalele cu diete bogate în carne și alimente organice, care au un conținut ridicat de fosfor și scăzut în calciu. Dacă aceste animale nu vor primi suplimentul adecvat de calciu, ele vor deprinde anormalități scheletice, reprezentate adesea de înmuierea oaselor. Oasele pot deveni moi sau foarte subțiri și fragile. Din fericire, unul dintre beneficiile dietelor echilibrate pe bază de preparate comerciale este acela că, exceptând nivelurile scăzute de calciu din timpul sarcinii sau a lactației, (eclampsie) deficiența de calciu mai apare foarte rar, iar schimbarea dietei cu o dietă echilibrată poate corecta această problemă. Hrănirea adecvată cu calciu fără cantitatea corectă de fosfor poate împiedica absorția și utilizarea calciului, astfel că raportul calciu:/fosfor este foarte important.

Exces de calciu

Hrănirea prin diete pe bază de exces de calciu este adesea considerată vinovată de contribuția la problemele osoase la cățeii cu creștere rapidă. Se pare că există o legătură între incidența osteodistrofiei hipertrofice (ODH), osteochondrosis dissecans (OCD), anomaliile de crestere și alimentarea în exces cu calciu. În studii recente, cercetătorii au hrănit câini cu o cantitate mai mare de calciu mai mult decât cea recomandată şi au comparat incidenţa bolilor la câini care au fost hrăniţi normal sau mai puţin decât normal pentru nivelurile de calciu. Aşa cum ne-am fi aşteptat, animalele care au fost hrănite în exces cu calciu au avut mai multe probleme osoase, incluzând anomalii de creștere.

Multă  lume a îmbrățișat aceste studii şi le-a interpretat pentru a da de înțeles că prin hrănirea cățeilor cu alimente mai slabe în cantitatea de calciu și fosfor decât cea recomandată, cățeii vor avea o incidență scăzută în anomaliile de creștere. Oricum, nu există studii care să arate că aceste alimente cu un conținut scăzut de calciu conduc mai puțin la o anomalie a creșterii în rândul raselor de câini decât un produs alimentar pentru căței bine echilibrat. În timp ce hrănirea cățelușului pe baza unei formule utilizate la scară largă nu e rea, nu există studii concrete care să demonstreze că este mai bună decât folosirea unei formule echilibrate pentru toți cățeii.

Sumar

Calciul şi fosforul lucrează împreună în organism pentru a menţine creșterea şi structura sistemului osos. Deficiențele sau excesele ambelor pot crea probleme scheletice, în special la cățeluși. Este foarte important ca raportul dintre calciu și fosfor să fie corect. Problemele cu calciul și fosforul rareori survin în prezent din cauza celor mai la îndemână produse alimentare pentru animale de casă, echilibrate cum se cuvine. Problemele apar atunci când proprietarii stabilesc un regim alimentar pe baza unor preparate în casă sau suplimente în exces, în special cele pentru creștere rapidă date cățelușilor. Nu există studii care să demonstreze că noul soi de mâncăruri pentru căței reduce incidența problemelor scheletice, dar ele apar pentru a stimula nutriția adecvată; în timp, se demonstrează a fi benefice.