acum 14 ani

Neuronii: din ce sunt făcuţi şi cum funcţionează

Ce este un neuron?

Sistemul nervos este responsabil pentru prelucrarea si transmiterea semnalelor de la o parte a corpului către alta, acţiune realizată printr-un circuit complex de nervi. Nervii sunt o grupare de prelungiri ale unor celule, numite „neuroni”, aranjate similar firelor unei frânghii. Neuronii sunt cei responsabili pentru conducerea semnalelor in organism. Neuronii sunt asemănători unei celule obişnuite, însă prezintă anumite modificări ce le permite comunicarea între ei.

Din ce este format un neuron?

Neuronii au o formă unică. Au trei regiuni distincte: corpul celular, dendritele şi axonul.

Corpul celular

Corpul celular (pericarionul) este partea centrala a celulei, care contine material genetic si  organite celulare, toate componente ale unui corp celular normal:

–         ribozomi (există grupuri de ribozomi, numiţi „corpusculi Nissl”, specializaţi în sinteza proteinelor)

–         reticul endoplasmatic rugos (specializat în transportul proteinelor)

–         mitocondri (specializaţi în producţia energiei)

–         aparatul Golgi (specializaţi în transportarea substanţelor chimice către alte celule).

Dendritele

Dendritele sunt  prelungiri scurte ale corpului celular, iar numărul lor variază de la un neuron la altul. Ele sunt responsabile pentru primirea impulsului şi trimiterea semnalelor către corpul celular.

Axonii

În general, fiecare neuron are doar un axon, care este tot o prelungire a corpului celular, însă este mult mai lung decât dendritele. Axonul este cel care conduce semnalul de la corpul celular către dendritele si corpul celular ale altui neuron.

Unii axoni sunt infăşuraţi într-o teacă albă, groasă – numită teacă de mielină. Această teacă izolează axonul, astfel încât semnalele nu sunt trimise, în mod eronat, către alte celule. Axonii înveliţi în această teacă transmit semnalele mult mai rapid. Teaca este formată din celule numite „celule Schwann”. Membrana acestor celule este mare şi se infasoara de multe ori in jurul axonului. Între fiecare celulă Schwann, există un gol, numit „strangulatie   Ranvier”. Un impuls este capabil să treacă de la o strangulatie la alta  (motivul pentru care semnalul trece mai repede prin axonul invelit în teaca de mielină) .

Zona de conectare a  axonului unui neuron cu dendritele altui neuron se numeşte „sinapsă”, la nivelul căreia se realizează comunicarea între neuroni.

Ce se întâmplă la nivelul sinapsei?

La capătul fiecărui axon se găseşte o parte mai lată, numită „buton terminal axonal”. Acesta prezintă un număr mare de cavităţi foarte mici numite vezicule sinaptice, care conţin substante chimice complexe, numite „neuromediatori”. Când semnalul electric ajunge la butonul terminal al axonului veziculele migreaza spre membrana axonului, confluiaza cu aceasta si ca rezultat neuromediatorii sunt eliberaţi în spaţiul dintre axon si dendrite, cunoscut sub numele de „fanta sinaptică”.  Neuromediatorii traverseaza fanta sinaptica prin difuzie si ajung la suprafata dendritelor, unde  se leagă de receptorii specializaţi ai acestora.  In functie de tipul neuromediatorului cuplarea cu receptorul poate avea doua efecte: fie depolarizeaza membrana dendritei (adica modifica incarcatura negativa de pe surafata ei in una pozitiva) creand un impuls electric care se va propaga in continuare pe suprafata urmatorului neuron, fie hiperpolarizeaza membrana dendritei (adica va creste incancatura negativa de pe suprafata dendritei si blocheaza receptorii) si in consecinta nu se va crea un impuls electric, ci dimpotriva, membrana va fi o perioada insensibila la actiunea altor neuromediatori, iar neuronul urmator va fi inhibat.

Cercetările în domeniul crearii medicamentelor bazate pe blocarea actiunii neurotmediatorilor au fost un succes. De exemplu, imaginează-ţi că semnalele durerii sunt trimise către creier prin o anumită reţea neuronală.  Se administrează un medicament ce blochează legăturile receptorilor neuromediatorilor din această reţea. Impulsul este primit, insă, când neurotransmiţătorii sunt eliberaţi în deschizătura sinaptică, nu există nicio celulă de care aceştia să se lege, deoarece receptorii sunt deja legaţi de medicament. Aşadar, semnalul este oprit, iar animalul nu poate simţi durerea.

Concluzie

Neuronii sunt unele dintre cele mai delicate celule ale corpului, dar sunt şi unele dintre cele mai importante. Ei reprezintă unitatea structurală şi funcţională a sistemului nervos. Fără neuronii, perceperea durerii, a emoţiilor, a atingerii şi chiar memoria nu ar fi posibile.

Ştiaţi că:

–         Creierul uman are mai mult de 1 miliard de neuroni?

–         În majoritatea cazurilor, neuronii nu sunt înlocuiti/nu se regenerează atunci când mor?

–         Neuronii sunt unele dintre cele mai bătrâne celule din corp? Poţi avea aceleasi celule pe parcursul întregii vieţi.

–         Neuronii pot fi celule foarte lungi? Cei care fac legătura între coloana vertebrală şi degetele de la picioare au aproape 1 m lungime.

–         Aproape jumatate din neuroni sunt înveliţi în teacă de mielină?

10 comentarii

super tare aici poti gasii multe lucruri interesante

cati neuroni contine creierul?

tegas…,omule …tu cred ca nu ai nici unul dupa cum pui intrebarea. nu ai citit articolul….!?

ALZAIMER,E BOALA CARE ACESTE CELULE MOR SI NU SE MAI REGENEREAZA.
SI INCA CEVA CAND ITI MOARE CINEVA DRAG,INTERVINE UITAREA,ASTA INSEAMNA CA MAI MOR NEURONII SI NU REGENEREAZA

PENTRU TEO: NU CONTEAZA CATI AI 1 MILIARD IMPORTANT E CU CE RAMAII LA BATRANETE,SI DUPA RASPUNSUL DAT LUI TEGAS CREA CA SI TU TEO AI SUB LIMITA.

foarte interesant articol bravo rdactorului

Corpusculii Nissl/corpii tigroizi reprezinta echivalentul ergastoplasmei (reticul endoplasmatic rugos) pentru neuron, NU grupuri de ribozomi.

tegas
Raspunsul este in articol sub forma unei intrebari:
Ştiaţi că:
-Creierul uman are mai mult de 1 miliard de neuroni?
– În majoritatea cazurilor, neuronii nu sunt înlocuiti/nu se regenerează atunci când mor?
– Neuronii sunt unele dintre cele mai bătrâne celule din corp? Poţi avea aceleasi celule pe parcursul întregii vieţi.

E foste interesant.. am aflat atatea ce nu stiam.. sper sa-mi de folos la scoala la biologie..

sunt 100 de miliarde de neuroni in creier nu doar 1