20 Iun 2011

O Afacere Porceasca – Vezi filmul documentar „Pig Business”

Pig Business este un ONG din Marea Britanie care militeaza impotriva cresterii animalelor la nivel industrial. Acesta este mesajul lor:

„Pe scurt, in ceea ce priveste Romania, stiti si dvs. ca in tara noastra mancarea este inca organica si naturala, in mare parte , si avem norocul ca am fost pana acum feriti de industrializarea abuziva a agriculturii, dar marile corporatii-ferme au ajuns si la noi, iar aceste lucruri se vor schimba! Din 2004 compania americana Smithfields a patruns si pe piata romaneasca si a produs nu numai carne de porc la o calitate scazuta, ci si poluare (http://www.gandul.info/societatea/revolta-impotriva-porcariei-smithfield-la-beregsau-mare-2532608, vezi articol, e doar un exemplu), nerespectarea drepturilor animalelor, imbolnaviri, de la fermele lor pornind focarul de infectie cu gripa porcina in tara noastra acum cativa ani si multe ale pagube.”

 1. Pig Business – Filmul

O Afacere Porceasca - Vezi filmul documentar "Pig Business"

Pig Business este povestea lui Tracy Worcester, mama si activista in domeniul protejarii mediului inconjurator, in confruntarea ei cu marile corporatii producatoare de carne de porc care s-au extins pe tot globul, punand, in acest fel, sin pericol comunitatile rurale, sanatatea oamenilor, mediul inconjurator si care nu tin cont de drepturile animalelor in incercarea lor de a creste cat mai multi porci, intr-un timp cat mai scurt.

Filmul dezbate inceputurile cresterii porcilor la nivel industrial in America atragand atentia asupra faptului ca, de cativa ani, marile ferme industriale au ajuns si in Europa, in special in cea de Est, unde modul in care aceste corporatii produc carne de porc este sub standardele prevazute de drepturile animalelor, duce la falimentarea micilor fermieri locali si, atunci cand este exportata catre alte tari apartinand UE, duce la falimentarea micilor fermieri din respectivele tari, de asemenea.

Documentarul ne arata cum putem sa recastigam controlul asupra acestei situatii, cumparand carne produsa conform standardelor de bunastare ale animalelor de la producatorii locali.

2. Campania Pig Business

Cheia pentru o dezvoltare durabilă în domeniul creşterii porcilor pentru consum constă în sprijinirea fermelor locale, independente, care au un număr mai mic de animale, crescute în aer liber, care beneficiază de lumină naturală şi aer curat, într-un cuvânt, animale care trăiesc o viaţă normală. În acest fel se folosesc mai puţine antibiotice, se sprijină comunităţile rurale, iar apa şi aerul nu sunt poluate. Dacă marile ferme ar fi forţate să suporte întregul cost al metodelor lor de producţie, preţul micilor ferme ar putea deveni din nou unul competitiv.

Ca şi consumatori putem lupta împotriva marilor “fabrici” de porci evitând carnea comercilizată de acestea, consumând mai puţină carne, în general, şi rugând restaurantele, localurile, cantinele să nu folosească carne de porc produsă într-un mod inuman nerespectand drepturile animalelor.

Partenerii nostri sunt ONG-uri si organizatii non-profit din intreaga lume care folosesc filmul Pig Business in campaniile lor si care militeaza pentru reformarea legilor din acest domeniu.

Filmul nostru a fost vizionat peste tot pe glob in locuri ca: Parlamentul Marii Britanii, Camera Comunelor in 2010, Summitul ONG-urilor din Washington si Bruxelles, Parlamentul European, Capitol Hill – Washington, dar si la televiziuni din Marea Britanie, Italia, Portugalia, Japonia, Israel, America de Sud, Canada si Elvetia unde a castigat atentia multor factori importanti de decizie, dar si a unor foarte importanti activisti din domeniu:

“Filmul denunta adevarul despre fermele industriale. Ne arata cum nu se pot produce carne si produse din carne de porc mai ieftine decat cele produse de micii fermieri decat daca se incalca legea. Marile corporatii-ferme obtin profit externalizandu-si adevaratul cost de productie catre consumator prin cresterea riscului de imbolnaviri al populatiei si degradarea solului, contaminand apa si aerul. Prin acest proces se distruge si economia dar si democratia concentrand putere si bani in mainile catorva mari corporatii. Urmariti filmlul pentru a afla cum puteti sa recastigati controlul asupra propriei voastre vieti. “

Robert F. Kennedy Jnr., Avocat pe probleme de mediu inconjurator, fondator al Waterkeeper Alliance si nepot al lui John F. Kennedy.

 1. Realizarile noastre de pana acum

Estimam ca filmul nostru, tradus in 14 limbi, a fost vazut de peste 500.000 de oameni in peste 70 de tari, distribuit in 278 de scoli din Marea Britanie, si, cel mai important am avut 3 mari evenimente parlamentare:

 • Capitol Hill, Washington DC: Pe 9 Martie 2011 avut loc prezentarea filmului in fata a peste 300 de oameni inclusiv 2 membrii Camerei Reprezentantilor din parlamentul SUA Jared Polis (CO-2), Jim Moran (VA-8), membrii ai congresului, oficiali, ONG-uri din domeniul mediului inconjurator, protectiei animalelor, sanatatii, fermieri locali. Evenimentul a fost sustinut de 15 Ong-uri foarte importante in domeniu, Congressman-ul Dennis Kucinich si a fost prezentat de Robert F. Kennedy Jr.
 • Parlamentul European, Bruxelles: 9 Februarie 2011. Evenimentul a fost sponsorizat de catre trei europarlamentari José BovéDan Jørgensen si Janusz Wojciechowski ca facand parte din dezbaterile privind reforma Politicii Agricole Comune, fiind o metoda de a-si informa colegii europarlamentari asupra adevaratului cost al cresterii animalelor la nivel industrial. Evenimentul a fost sustinut de peste 20 de ONG-uri, in sala fiind prezenti europarlamentari, oficiali din Consiliul Europei si din comisiile de mediu, ONG-uri din domeniul sanatatii si drepturile animalelor si media internationala. Ca urmare a acestui eveniment, organizatia noastra coordoneaza o Declaratie Scrisa asupra cresterii porcilor.
 • Camera Comunelor, Londra. Pe 27 ianuarie 2010 filmul a fost prezentat in fata majoritatii celor 107 parlamentari din Parlamentul Britanic, care au semnat o motiune prin care cereau urgentarea actiunilor legislative care privesc in mod direct problemele ridicate in film.  Evenimentul a fost sustinut de Peter Ainsworth MP, Steve Webb MP si Alan Simpson MP.

Organizatia noastra a coordonat o scrisoare deschisa avand ca subiect industrializarea cresterii porcilor. Scrisoarea a fost publicata in Daily Telegraph pe 2 octombrie 2010 si a fost semnata de 15 Ong-uri importante in domeniu.

Prin toate actiunile si evenimentele sustinute de Pig Business, organizatia noastra a reusit sa uneasca ONG-uri din zone greu afectate din punct de vedere al mediului inconjurator, ce militeaza pentru drepturile animalelor, sanatate si alimentatie, dezvoltarea economiei rurale. Toate aceste actiuni au fost sustinute de partenerii nostrii: Compassion in World Farming, European Coordination Via Campesina, Friends of the Earth Europe, Greenpeace, IFOAM, Forumul International de Globalizare, The Humane Society of the United States, National Family Farm Coalition si Waterkeeper Alliance. Am dezvoltat o retea de peste 7500 de activisti si suporteri.

Pig Business este cunoscuta in media inernationala. Filmul a fost debatut in emisiuni de radio si s-au scris peste 200 de aricole in media din MB si din intreaga lume.

“Pig Business este un film foarte bun, foarte sincer si din care aflii foarte multe despre impactul pe care il au fermele industriale asupra mediului inconjurator.”

Sir Paul McCartney

 1. Telurile noastre pentru viitor

Vrem ca documentarul nostru sa devina un instrument folosit de ONG-uri si alte grupuri de actiune pentru a informa politicienii locali asupra adevaratului cost al cresterii porcilor la nivel industrial si efectele sale asupra sanatatii umane, respectarea drepturilor animalelor, mediului inconjurator si economiei locale pe termen lung.

Urmarim sa:

 • schimbam comportamentul consumatorilor
 • influentam initiativele legislative din domeniu

Daca marile ferme si-ar asuma intregul cost al productiei, atunci micile ferme ar putea sa devina din nou competitive pe piata.

 1. UE
 • La cererea Janusz Wojciechowski MEP am schitat o declaratie care sustine reforme in PAC pentru a fi semnata de europarlamentari. Prin aceasta vrem sa explicam cum industria cresterii animalelor isi bazeaza profitul pe dispunerea necorecpunzatoare a deseurilor, tratamentele inumane si ilegale aplicate animalelor si pe folosirea abuziva a antibioticelor. Declaratia va recomanda  oprirea oricarei forme de subventii care face posibila mentinerea preturilor marilor ferme la un nivel scazut si va cere suport crescut fata de micii fermieri care isi cresc animalele la un standart inalt si care ajuta economia locala. Prin ONG-urile partenere vom cere europarlamentarilor locali sa semneze aceasta declaratie.
 • Dorim sa sustinem campaniile care militeaza pentru existenta unei informatii detaliate pe etichetele produselor din carne, in primul rand modul de produtie si tara de origine.
 • Avem in plan sa organizam un eveniment de informare si vizionare a filmului Pig Business la Conferinta FAO din Roma de anul acesta.
 • Dorim, de asemenea, sa ne facem cunoscuta cauza si sa oferim suport ONG-urilor si nu numai, din tarile de tranzitie catre o agricultura industriala dar si in tarile in care acest lucru s-a intamplat deja.

Raspunsurile primite au fost favorabile, de pilda: Europarlamentarul magiar Krisztina Morvai , membra a AGRI ( Comisia de Dezvoltare rurala si agricola din parlamentul european) doreste sa foloseasa filmul nostru in proiectele ei menita sa sustina micii fermieri din Ungaria.

 1. La nivel Global
 • Dorim distributia filmului la o scara cat mai larga in US
 • Dorim sa recrutam, pentru a sustine cauza noastra, blogari si oameni de presa influenti, autori si comentatori din domeniul alimentatiei.
 • Sa ne extindem numarul de voluntari peste tot in tarile afectate de industrializarea agriculturii si nu numai!
 • Dorim sa ne actualizam documentarul prin filmarea de noi secvente in Ungaria si Romania.

Facem lobby pe langa IFC ( International Finance Corporation ) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si alte banci sa opreasca imprumuturile pe care le ofera marilor corporatii agricole prin prezentarea unui film succint de 4-5 minute despre cresterea porcilor la nivel industrial si efectele asupra tarilor vulnerabile din acest punct de vedere ca Mexico, Brazil, Equador,Tanzania si Vietnam.

Am dezvoltat un parteneriat cu Forumul International de Globalizare din San Francisco pentru a contacta peste 700 de ONG-uri din intreaga lume, in scopul de a le oferi filmul ca un instrument important in campaniile lor.

Sursa: Adoptiicaini.ro


 
Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017
Sambata, 25 martie, echipa Plantam fapte bune in Romania a dat startul actiunilor de impadurire din 2017, la Silistea Gumesti, un loc deja cunoscut si indragit de catre voluntarii plantatori. 5.000 de puieti forestieri – cer, artar si sanger – au fost plantati pe o suprafata de 1 hectar, in continuarea celor 13.000 de puieti […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.