acum 14 ani

Ogar de Ibiza

Ogarul de Ibiza este un caine de talie medie, suplu, semanand cu o caprioara

Ogarul de Ibiza este un caine de talie medie, suplu, semanand cu o caprioara

Membru al grupei ogarilor, Ogarul de Ibiza este un caine de talie medie, suplu, semanand cu o caprioara.  Are corpul un pic mai lung decat inalt, gat lung, arcuit, picioare lungi. Urechile mari si erecte ii confera  o expresie curioasa si alerta. Coada este lunga, subtire dar puternica. Nasul de forma convexa (nas roman) este de culoare roz. Dupa aspectul blanii exista trei tipuri de Caine de Ibiza: cu par scurt, cu par lung si cu par sarmos. Ogarul de Ibiza cu par lung este foarte rar, cel mai des intalnit fiind cel cu par scurt. Culorile acceptate sunt: alb pur, rosu complet sau combinatiile de rosu cu alb.

Origine: Spania

Scurt istoric

Ca orice rasa de ogari, Cainele de Ibiza este o rasa rustica cu o istorie ce se intinde cu 4 milenii in urma. Caini cu aspect similar s-au descoperit reprezentati pe diverse  obiecte de arta din Egiptul antic, de acum 5000 de anii. Fenicienii sunt cei care au adus Ogarul de Ibiza pe  insula de unde isi trage numele precum si in insulele inconjuratoare. Acesti caini erau folositi pentru vanatoarea de iepuri si alte rozatoare mici. Aspectul lor nu s-a schimbat de-a lungul timpului doar scopul pentru care sunt crescuti fiind altul, in zilele noastre: companioni ideali, prezenta atractiva in ringurile de frumusete precum si un foarte bun concurent in cursele canine.

Temperament

Vigilent, alert, Cainele de Ibiza este deopotriva si un caine bland, tacut si  pasnic. Sunt  foarte inteligenti si invata  repede, dar sunt si independenti. Creaturi elegante iubesc miscarea, sariturile, joaca, fiind mereu pusi pe sotii desi varsta lor spune ca nu mai sunt tocmai pui. Stapanul unui Ogar de Ibiza trebuie sa fie liderul  haitei, deoarece acest caine prefera familia in schimbul singuratatii. Sensibil, Cainele de Ibiza trebuie educat cu calm, cu un ton prietenesc dar autoritar in acelasi timp, metodele dure nevand rezultatele dorite. Fiind un jucator in echipa, orice nou membru al haitei  trebuie sa ii fie prezentat  si introdus incet , fie ca vorbim de un nou catel, un copil sau alt adult. Se intelege foarte bine cu copii si cu alte animale, cu conditia ca de mic sa fi socializat cu acestea. Fiind un caine de vanat rozatoare mici in trecut instinctele au ramas pastrate, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita acomodarii cu animale mici (pisici, iepuri, pasari), care pot parea o prada. Usor rezervat cu strainii la inceput, insa dupa ce prezentarile au fost facute devine foarte prietenos. Simtul proprietatii este dezvoltat, putand indeplini si rolul de paznic.

Dimensiuni

Inaltimea la greaban este de 56-74 cm.

Greutate: 19-25 kg.

Diferentele de dimensiune intre masculi si femele sunt insesizabile.

Ingrijire

Specia cu par scurt trebuie periata cu o perie de cauciuc ocazional si mai des in perioada de naparlire. Cei cu cu par sarmos nu trebuie trimati, ci doar periati ocazional. Cei cu par lung trebuie periati un pic mai mult decat cei cu par scurt. Acest caine are tendinta de a manca mult si poate deveni obez. Trebuie avut grija cata mancare i se da.

Conditii de viata

Se adapteaza vietii de apartament cu usurinta cu conditia sa i se asigure suficienta miscare zilnic. Are nevoie de cel putin o plimbare lunga pe zi, in care sa-si potoleasca setea de miscare caracteristica, precum si alte cateva iesiri scurte. Este un bun partener de jogging, mers cu bicicleta, insa toate acestea fiind premise abia dupa ce catelul  si-a incheiat cresterea. Ideal este sa fie tinut la curte unde are spatiul suficient sa si faca si singur  portia de miscare necesara. Trebuie acordata atentie gardului cu care este imprejmuita curtea, deoarece este un foarte bun saritor, in cazul in care instinctele de vanatoare ii sunt alertate de o eventuala prada aflata in afara gardului. O inaltime de 2 m a gardului este suficienta pentru a va proteja de evadare. In cazul plimbarilor, Ogarul de Ibiza trebuie tinut in lesa pana ajungeti intr-un spatiu suficient de vast si indepartat de trafic. Energia lui debordanta  si avantul cu care porneste in alergare in apropierea  traficului urban pot duce la o tragedie.

Speranta de viata: 11-14 ani.

Dresaj

Este un caine care se dreseaza usor pentru ca este inteligent, dornic sa invete si face acest lucru cu usurinta. Cu un dresaj ferm, echilibrat, consecvent, variat, bland, facut cu o voce prietenoasa se pot obtine rezultate bune. Pot participa la diferite intreceri canine.

Probleme de sanatate

Fiind o rasa pura si rustica, Ogarul de Ibiza nu prezinta boli ereditare. Este o rasa rezistenta insa poate suferi de anumite afectiuni neuronale si musculare, precum si de alergii la insecticide sau medicamente.

Poze cu ogarul de Ibiza