acum 11 ani

Ogarul afgan

1Aceasta rasa de ogar provine din regiunea Sinai (Egipt),  ogarii afgani fiind mentionati drept “caini regali” in numeroase papirusuri egiptene. Existenta unor desene care-i reprezinta dateaza de 4000 de ani.

Rasa mai este cunoscuta si sub numele de Ogar Baluchi, Sage Baluchi sau Tazi. Blana lor lunga si fina poate avea numeroase  culori. Cunscut pentru nivelul ridicat de activitate fizica, invata ceva mai lent, dar isi pastreaza, totusi, o atitudine vesela.

Nu este cel mai indicat caine de paza, fiind mai mult “de ornament”. Ogarii afgani adora spatiile intinse  pentru a alerga si a se juca. Au nevoie de mult exercitiu, asa ca familia ideala pentru un asemenea exemplar este una activa, dispusa sa desfasoare activitati in aer liber impreuna cu el.

Totusi, ogarul afgan are o reputatie de neascultator, chiar neserios. Acest lucru nu se intampla daca este dresat adecvat. Are nevoie de libertate atunci cand alearga si se joaca in spatii largi.

Cainii din rasa Ogar Afgan sunt, de obicei, foarte sanatosi, insa nu tolereaza bine durerea, astfel ca, si cea mai mica rana este foarte dureroasa pentru ei. In cazul in care sunt lasati sa alerge liberi si singuri,  evitati terenurile accidentate care le pot provoca rani la talpi.

Aristocratul ogar afgan are intre 60 si 70 cm inaltime si cantareste 22-27 kg.  Femelele sunt intodeauna mai mici decat masculii.
Speranta de viata este de 12-15 ani.

Blana lor poate avea orice culoare. Cea mai raspandita este culoare nispului cu o nuanta mai inchisa pe cap si urechi. Chiar daca toate culorile sunt acceptate, albul nu este acceptat la parade si concursuri canine. Este groasa si matasoasa, cu o  textura fina  in zona posterioara, pe coaste si pe picioare. Blana urechilor si picioarelor este deasa si mai scurta, ceea ce ii da un aspect neted. Cea mai impresionanta caracteristica a ogarilor afgani este motul de par lung si matasos.

Desi sensibili, acesti caini sunt simpatici, afectivi si loiali. Sunt considerati eleganti si curajosi, dar cam ostili fata de straini. Pot fi chiar duri uneori, dar, acordandu-le atentia si dragostea pe care le merita, acest lucru poate fi evitat. Unii specialisti considera ca ogarii afgani se aseamana cu pisicile din punctul de vedere al gradului mare de dificultate a dresajului, care trebuie facut cu multa rabdare si, mai ales, cu dragoste.

Ogarii afgani se inteleg de minune cu copiii. Totusi, dimensiunile lor nu sunt potrivite  pentru copiii foarte mici.  S-a constatat ca unii caini apartinand acestei rase au o latura timida a personalitatii, care, de cele mai multe ori, poate fi  mascata in urma unui dresaj adecvat.

Viata intr-un apartament nu este pentru un ogar afgan, de vreme ce are nevoie de spatii largi sa se desfasoare in voie. Tinuti in casa, devin lenesi si apatici. Desi adora jocurile in aer liber,  prefera sa doarma inauntru, cu familia.

Daca intentionezi sa tii un ogar afgan in casa, aminteste-ti ca are nevoie si aici de spatii mari si, mai ales, de cel putin 30 minute de libertate totala in aer liber, in parc sau in curte, fara a fi tinut in lesa.

Cand vine vorba de ingrijirea blanii, trebuie mentionat ca exemplarele acestei rase au nevoie de cel putin o baie  pe saptamana.