acum 14 ani

Olandezii ne adopta maidanezii

Maidanezii sunt ţinuţi în cuşti foto: Mădălin Sofronie

Maidanezii sunt ţinuţi în cuşti foto: Mădălin Sofronie

Administraţia locală din Ţăndărei va încheia un parteneriat cu o fundaţie pentru protecţia animalelor din Ţara Lalelelor.

În ultimii trei ani, numărul câinilor fără stăpân, care umblă pe străzile dinŢăndărei, a crescut. Zilnic, primăria primeşte zeci de plângeri de la localnicii terorizaţi. Municipalitatea urmăreşte atragerea unor fonduri din străinătate pentru a rezolva problema câinilor comunitari.

„Vom colabora cu o fundaţie pentru protecţia animalelor din Olanda, care ne va pune la dispoziţie o bază materială modernă la adăpost. Totodată, prin această colaborare, olandezii ne vor ajuta să trimitem câinii spre adopţie la ei în ţară“, susţine Marian Iordache, şeful Direcţiei Administraţiei Domeniului Public (DADP).

Migraţia comunitarilor

Autorităţile au o explicaţie pentru numărul mare de câini comunitari: sunt aduşi cu maşina din alte localităţi până la Ţăndărei.

„Există informaţii cum că, la marginea oraşului, ar veni maşini din alte localităţi şi ar lăsa câinii. Chiar dacă ar fi depistaţi cei care aduc patrupedele, împotriva lor nu se pot lua măsuri, pentru că nu există legi în această privinţă“, susţine şeful DADP.

Maidanezi în curtea DADP

În incinta instituţiei există un adăpost pentru câinii comunitari cu o capacitate de 315 locuri. Strânse de pe stradă, patrupedele sunt aduse în centru, unde un medic veterinar şi un tehnician le deparazitează şi le sterilizează. După câteva zile de îngrijiri medicale, animalele sunt introduse într-o bază de date şi eliberate înapoi pe stradă, însă sunt sub atentă monitorizare.

Dacă au un comportament agresiv, cânii se întorc în adăpost definitiv. Doctorul veterinar şi tehnicianul vin în fiecare zi de luni şi marţi să ofere consultaţii. De strângerea câinilor de pe stradă se ocupă o echipă formată din patru oameni. Trei îi prind, iar unul îi tranchilizează cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat.

Investiţie de 15.000 de euro

Odată ajunşi în centru, câinii sunt închişi în 15 cuşti individuale şi 30 de boxe comune în care încap câte 10 patrupede. Construcţia acestui adăpost pentru câini a fost gata în câteva luni.

Costul total al lucrărilor s-a ridicat la aproximativ 15.000 de euro, sumă ce a fost suportată în întregime din bugetul local. Cheltuielile lunare pentru întreţinerea şi hrana animalelor sunt acoperite tot din bugetul local şi ajung la aproape 3.000 de lei pe lună.

Un comentariu

De ce nu va faceti si voi, cei din Ialomita o asociatie de protectia animalelor, costa 700 lei la Tribunal, dar merita, veti avea reprezentativitate juridica in fata autoritatilor discutand pe pozitii de egalitate.