23 Mai 2010

Omul-bestie si jertfa canida adusa in cinstea banilor

Am fost oripilat să aud că administraţia locală a omorât prin înfometare zeci, poate chiar sute, de câini fără adăpost. Permanent am fost conştient de barbaria acestui sătuc medieval de pe malul Oltului, însă nu mi-am putut imagina niciodată că „oameni”, aleşi şi plătiţi de noi, pot recurge la acte îngrozitor de salbatice, din nepăsare, cruzime, sau pentru câştigul financiar. Şi pentru că sălbaticia odioasă, demnă de tot dispreţul, nu era de ajuns, autorităţile au declarat cu emfază că de fapt câinii sunt îngrijiţi şi hrăniţi. Cruzimea şi brutalitatea acestor „oameni” din administraţie a putut fi întrecută doar prin nesimţirea declaraţiilor. Ca administratori locali, habar n-aveau de situaţia groaznică în care se aflau câinii şi probabil că nici nu le păsa. Pentru că bestiile nu pot simţi compasiune faţă de alte vieţuitoare. De fapt, asta e devenirea monstruoasă a bestiei, când nu îi mai pasă de alte fiinţe şi se gândeşte doar la binele propriu.

Dacă sălbaticia autorităţilor încă mă mai bantuie, reacţia generală a publicului a fost de-a dreptul cutremurătoare. Printre noianul de afirmaţii laudative la adresa „oamenilor” vinovaţi de masacru şi peste obsedantele injurii la adresa câinilor, acele nesuferite javre, s-au strecurat şi câteva opinii umile, ce vădeau niscaiva omenie. Intervenţiile au fost puţine şi rare, dar binevenite în contextul unui oraş primitiv, retrograd şi realmente feudal.
Dintre opiniile pe care le-am auzit, una anume, care milita vehement pentru măcelarirea câinilor venea, spre surpriza mea, de la o mămică îngrijorată de soarta copilului ei. Poate prea îngrijorată, dacă stăm bine să ne gândim. Aceasta opina că ar trebui omorâţi toţi câinii pentru a nu periclita viaţa sau sănătatea copiiilor. Însă, ceea ce dânsa omite să observe e că nu statul, prin intermediul administraţiei locale, ar trebui să fie obligat să-i îngrijească şi să-i apere copilul. Ea, ca mamă, are responsabilitatea asta. Nu putem masacra toţi câinii din oraş doar pentru că părinţii sunt iresponsabili. În acelaşi raţionament ar trebui să interzicem şi circulaţia maşinilor, pentru că au existat cazuri de copii nesupravegheaţi care, din nefericire, au ajuns victimele şoferilor.
Am auzit un alt cetăţean spunând că e prea costisitor să-i îngrijim, mai ales acum când ne aflăm în plină criză economică, deci câinii ar trebui omorâţi. Şi salariile bugetarilor sunt costisitoare, asta înseamnă c-ar trebui să-i masacrăm şi pe ei ca să mai economisim ceva bani? Şi mâncarea e costisitoare, dar nu omorâm comercianţii ca s-o obţinem. Şi educaţia e costisitoare şi sănătatea, totul e costisitor. Dar ăsta nu e un motiv pentru a măcelari animale nevinovate, faţă de care avem obligaţii morale şi civice. Doar un bolnav mintal ar putea spune că banii pot justifica moartea unui animal fără apărare.
Dar dintre toate părerile, probabil ca cea mai des întâlnită a fost aceea prin care unii cetăţeni, majoritatea, le sugerează iubitorilor de animale, adică oamenilor, să adopte toţi câinii de pe stradă şi să-i ţină în casă. Trecând peste absurdul situaţiei şi stupizenia de gândire a revoltaţilor, cred că ar trebui să înţelegem cu toţii că animalele abandonate, deci nu doar câinii, sunt responsabilitatea noastră, a tuturor, pentru că face parte din contractul nostru social. Cum mie nu-mi place să plătesc impozite pentru indemnizaţia nu ştiu cărui copil, probabil că nici ţie nu-ţi place să plăteşti taxe pentru întreţinerea animalelor fără stăpân. Însă o facem, pentru că suntem obligaţi. Iar responsabilităţile se răsfrâng asupra tuturor, chiar şi asupra „oamenilor” din administraţia locală, care-şi dau cu stângu-n dreptu’, în rarele ocazii când dovedesc mai puţină bestialitate decât în mod normal.
Prezenţa animalelor fără stăpân în oraşe e rezultatul acţiunilor omeneşti. Abandonul şi nepăsarea faţă de ele au generat actuala problemă. Dacă noi suntem de vină, de ce animalele trebuie să suporte consecinţele? E ca şi cum ai pedepsi victima pentru crima inculpatului. E pur şi simplu absurd, dar completamente justificat, în opinia barbarilor.
Eutanasierea, acest termen delicat care ascunde o realitate grotescă, nu poate şi nu trebuie să fie soluţia eradicării câinilor fără stăpân. Mijloacele nu vor justifica niciodată scopul, iar „crima în folosul comunităţii” nu poate fi acceptată. Ca oameni, avem o responsabilitate faţă de animalele din jurul nostru, chiar şi faţă de cele din administraţia locală.

Sursa: Evenimentul de Olt


60 comentarii
1 2
Costea Carmen 24 mai 2010 la 8:15 am

Pentru Asan Luminita:
Trebuie sa faci chiar TU ceva pentru catelusa cu picioarele, altfel inseamna ca poti sa fi nepasatoare la suferinta ei. Astfel vei fi un exemplu si vei putea sensibiliza pe cei din jurul tau. Doar criticand ceea ce nu fac altii NU CURMA SUFERINTA ANIMALULUI de care crezi ca iti pasa. Daca ai facut deja scrie povestea ei pe diverse site-uri.

hi

oamenii ar trebuie eutanasiati, ar inflori toata planeta

stiti ce ?cea mai mare bestie este omul .avem in oras o catelusa care are picioarele din spate rupte nu poate sa mearga se taraste nu am vazut pe nimeni care sa o hraneasca dar am vazut oameni care o lovesc de ce? nu stiu.nu deranjeaza pe nimeni.sintem oameni ?nu cred.la cersetori dam cate un banut ne este mila astia au conturi an banca ,la un animal nu santem in stare sa cumparam o paine el nu stie sa ceara.haideti sa ne intrebam toti cind bagam mana in buzunar omul sau cainele care merita banutul ala?eu va spun sincer cainele.te va tine minte si cand te va vedea a doua oara va iesi in fata ta dar omul? el ce va face oare? grea intrebare.

cum pot oare "oamenii"sa fie atat de cruzi,de primitivi?de ce lovesc in niste duflete fara nicio aparare?! e vina acestor suflete ca s-a ajuns in aceasta situatie?e vina lor,a "oamenilor"care-i abandoneaza pe strazi,a autoritatilor locale care nu au luat masuri la timp in a stopa inmultirea lor prin sterilizare.dar,cum se papa niste banutzi frumosi,niste fonduri de pe seama cainilor….tot inainte!omul,ca fiinta superioara,ar trebui sa iasa din primitivismul,barbaria,violenta si rautatea ce-l caracterizeaza parca din ce in ce mai mult!sa devina mai bun,mai apropiat de natura!dar omul distruge tot in cale-i!pentru asta si Dumnezeu nu ne iarta si ne da atatea drept rasplata!

good

Ce comentariu exceptional, cel din Evenimentul de Olt. Jos palaria celui ce l-a scris si nu in ultimul rind , celui sau aceleia care simte cu inima fiecare cuvint asternut pe hirtie. Bravo! Ma bucur sa vad ca inca mai exista si oameni printre noi.
Sa auzim numai de bine!

…Si se mai plang ca sunt muscati de caini!Suntem mai animale noi decat ei!

OPINIA MEA:

Desi condamn cruzimea de orice fel, eu sustin eutanasierea ciinilor vagabonzi dar numai in anumite conditii. Principala ar fi legata de absenta totala a suferintei din partea ciinelui.

Daca sintem impotriva unor astfel de solutii (repet – fara suferinta !) ar trebui sa renuntam si la deratizare, dezinsectie etc…

Alte comentarii (opiniile mele personale) referitoare la rticol:
– majoritatea cinilor neagresivi vor deveni agresivi odata cu afilierea la o haita mai ales in mediul urban
– oricui este de parere ca acesti ciini sint inofensivi, sa petreaca o zi la Spitalul de Urgenta pentru un contact cu cealalta parte a acestei realitati – copii mutilati pe viata pentru ca au fost educati sa aibe incredere in aceste animale.
– adoptia unui animal inseamna si anumite responsabilitati – cea minima fiind sa stii cam pe unde e si cam ce face. Cei care adopta pt a elibera ciinii pe strada ar trebui sanctionati drastic.
– catalogat de autor ca fiind stupid, eu prefer , totusi, ca banii pe care ii dau statului (mai ales ca sint si asa prea putini) sa ajunga la un copil sau la un batrin decit la un patruped.
-autorul este cam agresiv si, in anumite momente, mi se para ca in loc sa comunice niste idei, latra urit si fara noima.

@sorin:
Urat si fara noima esti tu,in locul ăla unde ar trebui sa ai sufletul!
Si daca tie-ti place ca banii tai sa ajunga la cei care fac copii cu nemiluita,pt a trai din ajutoarele copiilor,sau pt.a se folosi de ei la cersit,cu diverse boli,ca vezi doamne sunt ”mamici”care trebuie sa isi creasca copiii…si au nevoie de zeci,sute de mii de euro pt.asta…
Sa-mi fie cu iertare,tu esti penibil si PROST.
Si nu uita ca nu doar cei ca tine platesc impozit in tara asta.
Impozit platesc si cei ca mine.
IAR EU PREFER CA BANII MEI SA MEARGA LA ANIMALE,NU LA CEI CARE TRAIESC DIN MILA SI POMANAGEALA DE CARE NE-AM SATURAT!!!

1 2
 
Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea
In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu […]

Cine e Bea Johnson?

Cine e Bea Johnson?
Poate ca ati auzit numele Bea Johnson in asociatie cu Zero Waste? Asta pentru ca ea este fondatoarea stilului de viata Zero Waste si o foarte pasionata sustinatoare a acestei miscari. Ea si familia ei (sot si doi baieti adolescenti!) traiesc un stil de viata fara risipa din 2008 si produc un singur borcan de […]

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation
Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Wasteâ€� finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Wasteâ€� este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea […]

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate
Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care […]

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara
Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuriâ€� (â€�Zero Waste Municipalitiesâ€�) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuriâ€�, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat […]

Trucuri simple pentru o viata fara risipa

Trucuri simple pentru o viata fara risipa
Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului. In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a […]

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania la acest capitol, aflati in randurile de mai jos. Desi ar putea parea inofensive, deseurile organice […]

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.