23 Mai 2010

Omul-bestie si jertfa canida adusa in cinstea banilor

Am fost oripilat să aud că administraţia locală a omorât prin înfometare zeci, poate chiar sute, de câini fără adăpost. Permanent am fost conştient de barbaria acestui sătuc medieval de pe malul Oltului, însă nu mi-am putut imagina niciodată că „oameni”, aleşi şi plătiţi de noi, pot recurge la acte îngrozitor de salbatice, din nepăsare, cruzime, sau pentru câştigul financiar. Şi pentru că sălbaticia odioasă, demnă de tot dispreţul, nu era de ajuns, autorităţile au declarat cu emfază că de fapt câinii sunt îngrijiţi şi hrăniţi. Cruzimea şi brutalitatea acestor „oameni” din administraţie a putut fi întrecută doar prin nesimţirea declaraţiilor. Ca administratori locali, habar n-aveau de situaţia groaznică în care se aflau câinii şi probabil că nici nu le păsa. Pentru că bestiile nu pot simţi compasiune faţă de alte vieţuitoare. De fapt, asta e devenirea monstruoasă a bestiei, când nu îi mai pasă de alte fiinţe şi se gândeşte doar la binele propriu.

Dacă sălbaticia autorităţilor încă mă mai bantuie, reacţia generală a publicului a fost de-a dreptul cutremurătoare. Printre noianul de afirmaţii laudative la adresa „oamenilor” vinovaţi de masacru şi peste obsedantele injurii la adresa câinilor, acele nesuferite javre, s-au strecurat şi câteva opinii umile, ce vădeau niscaiva omenie. Intervenţiile au fost puţine şi rare, dar binevenite în contextul unui oraş primitiv, retrograd şi realmente feudal.
Dintre opiniile pe care le-am auzit, una anume, care milita vehement pentru măcelarirea câinilor venea, spre surpriza mea, de la o mămică îngrijorată de soarta copilului ei. Poate prea îngrijorată, dacă stăm bine să ne gândim. Aceasta opina că ar trebui omorâţi toţi câinii pentru a nu periclita viaţa sau sănătatea copiiilor. Însă, ceea ce dânsa omite să observe e că nu statul, prin intermediul administraţiei locale, ar trebui să fie obligat să-i îngrijească şi să-i apere copilul. Ea, ca mamă, are responsabilitatea asta. Nu putem masacra toţi câinii din oraş doar pentru că părinţii sunt iresponsabili. În acelaşi raţionament ar trebui să interzicem şi circulaţia maşinilor, pentru că au existat cazuri de copii nesupravegheaţi care, din nefericire, au ajuns victimele şoferilor.
Am auzit un alt cetăţean spunând că e prea costisitor să-i îngrijim, mai ales acum când ne aflăm în plină criză economică, deci câinii ar trebui omorâţi. Şi salariile bugetarilor sunt costisitoare, asta înseamnă c-ar trebui să-i masacrăm şi pe ei ca să mai economisim ceva bani? Şi mâncarea e costisitoare, dar nu omorâm comercianţii ca s-o obţinem. Şi educaţia e costisitoare şi sănătatea, totul e costisitor. Dar ăsta nu e un motiv pentru a măcelari animale nevinovate, faţă de care avem obligaţii morale şi civice. Doar un bolnav mintal ar putea spune că banii pot justifica moartea unui animal fără apărare.
Dar dintre toate părerile, probabil ca cea mai des întâlnită a fost aceea prin care unii cetăţeni, majoritatea, le sugerează iubitorilor de animale, adică oamenilor, să adopte toţi câinii de pe stradă şi să-i ţină în casă. Trecând peste absurdul situaţiei şi stupizenia de gândire a revoltaţilor, cred că ar trebui să înţelegem cu toţii că animalele abandonate, deci nu doar câinii, sunt responsabilitatea noastră, a tuturor, pentru că face parte din contractul nostru social. Cum mie nu-mi place să plătesc impozite pentru indemnizaţia nu ştiu cărui copil, probabil că nici ţie nu-ţi place să plăteşti taxe pentru întreţinerea animalelor fără stăpân. Însă o facem, pentru că suntem obligaţi. Iar responsabilităţile se răsfrâng asupra tuturor, chiar şi asupra „oamenilor” din administraţia locală, care-şi dau cu stângu-n dreptu’, în rarele ocazii când dovedesc mai puţină bestialitate decât în mod normal.
Prezenţa animalelor fără stăpân în oraşe e rezultatul acţiunilor omeneşti. Abandonul şi nepăsarea faţă de ele au generat actuala problemă. Dacă noi suntem de vină, de ce animalele trebuie să suporte consecinţele? E ca şi cum ai pedepsi victima pentru crima inculpatului. E pur şi simplu absurd, dar completamente justificat, în opinia barbarilor.
Eutanasierea, acest termen delicat care ascunde o realitate grotescă, nu poate şi nu trebuie să fie soluţia eradicării câinilor fără stăpân. Mijloacele nu vor justifica niciodată scopul, iar „crima în folosul comunităţii” nu poate fi acceptată. Ca oameni, avem o responsabilitate faţă de animalele din jurul nostru, chiar şi faţă de cele din administraţia locală.

Sursa: Evenimentul de Olt


60 comentarii
1 2
Costea Carmen 24 mai 2010 la 8:15 am

Pentru Asan Luminita:
Trebuie sa faci chiar TU ceva pentru catelusa cu picioarele, altfel inseamna ca poti sa fi nepasatoare la suferinta ei. Astfel vei fi un exemplu si vei putea sensibiliza pe cei din jurul tau. Doar criticand ceea ce nu fac altii NU CURMA SUFERINTA ANIMALULUI de care crezi ca iti pasa. Daca ai facut deja scrie povestea ei pe diverse site-uri.

hi

oamenii ar trebuie eutanasiati, ar inflori toata planeta

stiti ce ?cea mai mare bestie este omul .avem in oras o catelusa care are picioarele din spate rupte nu poate sa mearga se taraste nu am vazut pe nimeni care sa o hraneasca dar am vazut oameni care o lovesc de ce? nu stiu.nu deranjeaza pe nimeni.sintem oameni ?nu cred.la cersetori dam cate un banut ne este mila astia au conturi an banca ,la un animal nu santem in stare sa cumparam o paine el nu stie sa ceara.haideti sa ne intrebam toti cind bagam mana in buzunar omul sau cainele care merita banutul ala?eu va spun sincer cainele.te va tine minte si cand te va vedea a doua oara va iesi in fata ta dar omul? el ce va face oare? grea intrebare.

cum pot oare "oamenii"sa fie atat de cruzi,de primitivi?de ce lovesc in niste duflete fara nicio aparare?! e vina acestor suflete ca s-a ajuns in aceasta situatie?e vina lor,a "oamenilor"care-i abandoneaza pe strazi,a autoritatilor locale care nu au luat masuri la timp in a stopa inmultirea lor prin sterilizare.dar,cum se papa niste banutzi frumosi,niste fonduri de pe seama cainilor….tot inainte!omul,ca fiinta superioara,ar trebui sa iasa din primitivismul,barbaria,violenta si rautatea ce-l caracterizeaza parca din ce in ce mai mult!sa devina mai bun,mai apropiat de natura!dar omul distruge tot in cale-i!pentru asta si Dumnezeu nu ne iarta si ne da atatea drept rasplata!

good

Ce comentariu exceptional, cel din Evenimentul de Olt. Jos palaria celui ce l-a scris si nu in ultimul rind , celui sau aceleia care simte cu inima fiecare cuvint asternut pe hirtie. Bravo! Ma bucur sa vad ca inca mai exista si oameni printre noi.
Sa auzim numai de bine!

…Si se mai plang ca sunt muscati de caini!Suntem mai animale noi decat ei!

OPINIA MEA:

Desi condamn cruzimea de orice fel, eu sustin eutanasierea ciinilor vagabonzi dar numai in anumite conditii. Principala ar fi legata de absenta totala a suferintei din partea ciinelui.

Daca sintem impotriva unor astfel de solutii (repet – fara suferinta !) ar trebui sa renuntam si la deratizare, dezinsectie etc…

Alte comentarii (opiniile mele personale) referitoare la rticol:
– majoritatea cinilor neagresivi vor deveni agresivi odata cu afilierea la o haita mai ales in mediul urban
– oricui este de parere ca acesti ciini sint inofensivi, sa petreaca o zi la Spitalul de Urgenta pentru un contact cu cealalta parte a acestei realitati – copii mutilati pe viata pentru ca au fost educati sa aibe incredere in aceste animale.
– adoptia unui animal inseamna si anumite responsabilitati – cea minima fiind sa stii cam pe unde e si cam ce face. Cei care adopta pt a elibera ciinii pe strada ar trebui sanctionati drastic.
– catalogat de autor ca fiind stupid, eu prefer , totusi, ca banii pe care ii dau statului (mai ales ca sint si asa prea putini) sa ajunga la un copil sau la un batrin decit la un patruped.
-autorul este cam agresiv si, in anumite momente, mi se para ca in loc sa comunice niste idei, latra urit si fara noima.

@sorin:
Urat si fara noima esti tu,in locul ăla unde ar trebui sa ai sufletul!
Si daca tie-ti place ca banii tai sa ajunga la cei care fac copii cu nemiluita,pt a trai din ajutoarele copiilor,sau pt.a se folosi de ei la cersit,cu diverse boli,ca vezi doamne sunt ”mamici”care trebuie sa isi creasca copiii…si au nevoie de zeci,sute de mii de euro pt.asta…
Sa-mi fie cu iertare,tu esti penibil si PROST.
Si nu uita ca nu doar cei ca tine platesc impozit in tara asta.
Impozit platesc si cei ca mine.
IAR EU PREFER CA BANII MEI SA MEARGA LA ANIMALE,NU LA CEI CARE TRAIESC DIN MILA SI POMANAGEALA DE CARE NE-AM SATURAT!!!

1 2
 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.