23 Mai 2010

Omul-bestie si jertfa canida adusa in cinstea banilor

Am fost oripilat să aud că administraţia locală a omorât prin înfometare zeci, poate chiar sute, de câini fără adăpost. Permanent am fost conştient de barbaria acestui sătuc medieval de pe malul Oltului, însă nu mi-am putut imagina niciodată că „oameni”, aleşi şi plătiţi de noi, pot recurge la acte îngrozitor de salbatice, din nepăsare, cruzime, sau pentru câştigul financiar. Şi pentru că sălbaticia odioasă, demnă de tot dispreţul, nu era de ajuns, autorităţile au declarat cu emfază că de fapt câinii sunt îngrijiţi şi hrăniţi. Cruzimea şi brutalitatea acestor „oameni” din administraţie a putut fi întrecută doar prin nesimţirea declaraţiilor. Ca administratori locali, habar n-aveau de situaţia groaznică în care se aflau câinii şi probabil că nici nu le păsa. Pentru că bestiile nu pot simţi compasiune faţă de alte vieţuitoare. De fapt, asta e devenirea monstruoasă a bestiei, când nu îi mai pasă de alte fiinţe şi se gândeşte doar la binele propriu.

Dacă sălbaticia autorităţilor încă mă mai bantuie, reacţia generală a publicului a fost de-a dreptul cutremurătoare. Printre noianul de afirmaţii laudative la adresa „oamenilor” vinovaţi de masacru şi peste obsedantele injurii la adresa câinilor, acele nesuferite javre, s-au strecurat şi câteva opinii umile, ce vădeau niscaiva omenie. Intervenţiile au fost puţine şi rare, dar binevenite în contextul unui oraş primitiv, retrograd şi realmente feudal.
Dintre opiniile pe care le-am auzit, una anume, care milita vehement pentru măcelarirea câinilor venea, spre surpriza mea, de la o mămică îngrijorată de soarta copilului ei. Poate prea îngrijorată, dacă stăm bine să ne gândim. Aceasta opina că ar trebui omorâţi toţi câinii pentru a nu periclita viaţa sau sănătatea copiiilor. Însă, ceea ce dânsa omite să observe e că nu statul, prin intermediul administraţiei locale, ar trebui să fie obligat să-i îngrijească şi să-i apere copilul. Ea, ca mamă, are responsabilitatea asta. Nu putem masacra toţi câinii din oraş doar pentru că părinţii sunt iresponsabili. În acelaşi raţionament ar trebui să interzicem şi circulaţia maşinilor, pentru că au existat cazuri de copii nesupravegheaţi care, din nefericire, au ajuns victimele şoferilor.
Am auzit un alt cetăţean spunând că e prea costisitor să-i îngrijim, mai ales acum când ne aflăm în plină criză economică, deci câinii ar trebui omorâţi. Şi salariile bugetarilor sunt costisitoare, asta înseamnă c-ar trebui să-i masacrăm şi pe ei ca să mai economisim ceva bani? Şi mâncarea e costisitoare, dar nu omorâm comercianţii ca s-o obţinem. Şi educaţia e costisitoare şi sănătatea, totul e costisitor. Dar ăsta nu e un motiv pentru a măcelari animale nevinovate, faţă de care avem obligaţii morale şi civice. Doar un bolnav mintal ar putea spune că banii pot justifica moartea unui animal fără apărare.
Dar dintre toate părerile, probabil ca cea mai des întâlnită a fost aceea prin care unii cetăţeni, majoritatea, le sugerează iubitorilor de animale, adică oamenilor, să adopte toţi câinii de pe stradă şi să-i ţină în casă. Trecând peste absurdul situaţiei şi stupizenia de gândire a revoltaţilor, cred că ar trebui să înţelegem cu toţii că animalele abandonate, deci nu doar câinii, sunt responsabilitatea noastră, a tuturor, pentru că face parte din contractul nostru social. Cum mie nu-mi place să plătesc impozite pentru indemnizaţia nu ştiu cărui copil, probabil că nici ţie nu-ţi place să plăteşti taxe pentru întreţinerea animalelor fără stăpân. Însă o facem, pentru că suntem obligaţi. Iar responsabilităţile se răsfrâng asupra tuturor, chiar şi asupra „oamenilor” din administraţia locală, care-şi dau cu stângu-n dreptu’, în rarele ocazii când dovedesc mai puţină bestialitate decât în mod normal.
Prezenţa animalelor fără stăpân în oraşe e rezultatul acţiunilor omeneşti. Abandonul şi nepăsarea faţă de ele au generat actuala problemă. Dacă noi suntem de vină, de ce animalele trebuie să suporte consecinţele? E ca şi cum ai pedepsi victima pentru crima inculpatului. E pur şi simplu absurd, dar completamente justificat, în opinia barbarilor.
Eutanasierea, acest termen delicat care ascunde o realitate grotescă, nu poate şi nu trebuie să fie soluţia eradicării câinilor fără stăpân. Mijloacele nu vor justifica niciodată scopul, iar „crima în folosul comunităţii” nu poate fi acceptată. Ca oameni, avem o responsabilitate faţă de animalele din jurul nostru, chiar şi faţă de cele din administraţia locală.

Sursa: Evenimentul de Olt


60 comentarii
1 2
Costea Carmen 24 mai 2010 la 8:15 am

Pentru Asan Luminita:
Trebuie sa faci chiar TU ceva pentru catelusa cu picioarele, altfel inseamna ca poti sa fi nepasatoare la suferinta ei. Astfel vei fi un exemplu si vei putea sensibiliza pe cei din jurul tau. Doar criticand ceea ce nu fac altii NU CURMA SUFERINTA ANIMALULUI de care crezi ca iti pasa. Daca ai facut deja scrie povestea ei pe diverse site-uri.

hi

oamenii ar trebuie eutanasiati, ar inflori toata planeta

stiti ce ?cea mai mare bestie este omul .avem in oras o catelusa care are picioarele din spate rupte nu poate sa mearga se taraste nu am vazut pe nimeni care sa o hraneasca dar am vazut oameni care o lovesc de ce? nu stiu.nu deranjeaza pe nimeni.sintem oameni ?nu cred.la cersetori dam cate un banut ne este mila astia au conturi an banca ,la un animal nu santem in stare sa cumparam o paine el nu stie sa ceara.haideti sa ne intrebam toti cind bagam mana in buzunar omul sau cainele care merita banutul ala?eu va spun sincer cainele.te va tine minte si cand te va vedea a doua oara va iesi in fata ta dar omul? el ce va face oare? grea intrebare.

cum pot oare "oamenii"sa fie atat de cruzi,de primitivi?de ce lovesc in niste duflete fara nicio aparare?! e vina acestor suflete ca s-a ajuns in aceasta situatie?e vina lor,a "oamenilor"care-i abandoneaza pe strazi,a autoritatilor locale care nu au luat masuri la timp in a stopa inmultirea lor prin sterilizare.dar,cum se papa niste banutzi frumosi,niste fonduri de pe seama cainilor….tot inainte!omul,ca fiinta superioara,ar trebui sa iasa din primitivismul,barbaria,violenta si rautatea ce-l caracterizeaza parca din ce in ce mai mult!sa devina mai bun,mai apropiat de natura!dar omul distruge tot in cale-i!pentru asta si Dumnezeu nu ne iarta si ne da atatea drept rasplata!

good

Ce comentariu exceptional, cel din Evenimentul de Olt. Jos palaria celui ce l-a scris si nu in ultimul rind , celui sau aceleia care simte cu inima fiecare cuvint asternut pe hirtie. Bravo! Ma bucur sa vad ca inca mai exista si oameni printre noi.
Sa auzim numai de bine!

…Si se mai plang ca sunt muscati de caini!Suntem mai animale noi decat ei!

OPINIA MEA:

Desi condamn cruzimea de orice fel, eu sustin eutanasierea ciinilor vagabonzi dar numai in anumite conditii. Principala ar fi legata de absenta totala a suferintei din partea ciinelui.

Daca sintem impotriva unor astfel de solutii (repet – fara suferinta !) ar trebui sa renuntam si la deratizare, dezinsectie etc…

Alte comentarii (opiniile mele personale) referitoare la rticol:
– majoritatea cinilor neagresivi vor deveni agresivi odata cu afilierea la o haita mai ales in mediul urban
– oricui este de parere ca acesti ciini sint inofensivi, sa petreaca o zi la Spitalul de Urgenta pentru un contact cu cealalta parte a acestei realitati – copii mutilati pe viata pentru ca au fost educati sa aibe incredere in aceste animale.
– adoptia unui animal inseamna si anumite responsabilitati – cea minima fiind sa stii cam pe unde e si cam ce face. Cei care adopta pt a elibera ciinii pe strada ar trebui sanctionati drastic.
– catalogat de autor ca fiind stupid, eu prefer , totusi, ca banii pe care ii dau statului (mai ales ca sint si asa prea putini) sa ajunga la un copil sau la un batrin decit la un patruped.
-autorul este cam agresiv si, in anumite momente, mi se para ca in loc sa comunice niste idei, latra urit si fara noima.

@sorin:
Urat si fara noima esti tu,in locul ăla unde ar trebui sa ai sufletul!
Si daca tie-ti place ca banii tai sa ajunga la cei care fac copii cu nemiluita,pt a trai din ajutoarele copiilor,sau pt.a se folosi de ei la cersit,cu diverse boli,ca vezi doamne sunt ”mamici”care trebuie sa isi creasca copiii…si au nevoie de zeci,sute de mii de euro pt.asta…
Sa-mi fie cu iertare,tu esti penibil si PROST.
Si nu uita ca nu doar cei ca tine platesc impozit in tara asta.
Impozit platesc si cei ca mine.
IAR EU PREFER CA BANII MEI SA MEARGA LA ANIMALE,NU LA CEI CARE TRAIESC DIN MILA SI POMANAGEALA DE CARE NE-AM SATURAT!!!

1 2
 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.