29 Apr 2010

Oradea, primul oraş liber de maidanezi

Un ONG din Oradea a reuşit, în cinci ani, să reducă numărul maidanezilor de la 4.000 la numai 400. Cheia succesului: sterilizarea şi colaborarea cu primăria. La polul opus, Primăria Capitalei a refuzat, în 2008, oferta Vier Pfoten de a steriliza, pe propria cheltuială, toţi maidanezii.

Asociaţia SOS Dogs a început, în 2003, un proiect gândit pentru 10 ani care avea să dea rezultate în doar cinci: sterilizarea gratuită a tuturor câinilor din oraşul bihorean – maidanezi sau cu stăpân, încurajarea adopţiilor de câini vagabonzi, redactarea unei broşuri speciale pe acest subiect şi discutarea acesteia în şcoli, la orele de dirigenţie, ne-a explicat directorul SOS Dogs, Carol Lazăr. Cu un sponsor britanic, teren de la primărie şi 15% din cheltuieli suportate de administraţia locală, SOS Dogs a pus la punct reţeta succesului: un adăpost cu 300 de locuri, cinci medici veterinari, 10.000 de euro pe lună care includ de la salarii până la costul sterilizărilor – în medie, 17 euro operaţia – şi circa 4.000 de câini daţi spre adopţie. Pentru că efectele au depăşit aşteptările, SOS Dogs a extins metoda şi în alte localităţi din judeţ.
Deşi programul asociaţiei orădene funcţionează chiar şi fără adoptarea legii privind sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, proiect adoptat de Senat, dar blocat la Camera Deputaţilor, directorul SOS Dogs susţine că legea este necesară. „Ceea ce am făcut noi poate fi considerat un program-pilot, iar fără o susţinere legislativă nu poate fi aplicat în toate localităţile. Nu toate oraşele au un om de afaceri britanic dispus să dea bani pentru asta”, subliniază Carol Lazăr.

Ce au făcut ONG-urile pentru câinii vagabonzi?

De-a lungul ultimilor ani, ONG-urile au încercat să convingă autorităţile că singura soluţie de a reduce semnificativ numărul de câini vagabonzi este sterilizarea. Cea mai veche asociaţie de protecţie a animalelor din România, Vier Pfoten, a sterilizat, în ultimii şase ani, 75.000 de câini, printr-un contract cu primăriile. Dacă în ţară proiectul a mers bine, în Bucureşti au întâmpinat piedici. „Nu am avut sprijinul Primăriei. Ne-am oferit să plătim noi tot, dar nu au vrut”, a spus reprezentantul Vier Pfoten, Ruxandra Stoica. Astfel, în ultimii ani au putut steriliza în Bucureşti, „printre picături”, în jur de 2000 de câini.
Carmen Arsene, director în Asociaţia Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, spune că din 2001 până în 2008, când a intrat în vigoare Lege Marinescu, a maidanezilor, „Autoritatea pentru Supravegeherea Animalelor (ASA) a omorât, în Bucureşti, circa 200.000 de câini, acţiune pentru care s-au consumat 15 milioane de euro”. Cu atâţia bani, spune Carmen Arsene, ar fi fost sterilizaţi toţi câinii din ţară „şi se putea trece şi la ţările vecine”.
Ruxandra Stoica pledează şi ea contra eutanasierii: „I-au omorât în masă atunci şi unde am ajuns? E imposibil să îi omori pe toţi, întodeauna vor rămâne câteva exemplare care se vor înmulţi şi în doi-trei ani ajungem de unde am plecat?”, a spus reprezentantul ONG-ului, potrivit căruia o eutanasiere costă 60 de euro, iar o sterilizare, maximum 30 de euro.
Vier Pfoten a încercat să sensibilizeze autorităţile şi opinia publică prin mai multe programe, inclusiv „Dogs for the people” şi „Copiii învaţă să protejeze animalele”. Primul constă în dresarea unor câini vagabonzi şi folosirea lor în acţiuni de salvare şi căutare, iar în cadrul celui de-al doilea copiii învaţă cum să aibă grijă de un câine, dar şi cum să interacţioneze cu animalele.

Sterilizarea animalelor cu stăpân

Asociaţia „Robi”, condusă de Marilena Cristian, şi-a adus contribuţia la modificarea legislaţiei în 2008, când eutanasierea câinilor sănătoşi a fost interzisă prin lege. ONG-ul a propus însă o altă posibilă soluţie: identificarea animalelor cu stăpân şi introducerea obligativităţii sterilizării animalelor
„Există un flux: câinii din curţile oamenilor fac pui, puii şunt aduşi pe domeniul public şi primarii se întrec să-i omoare repede şi cu bani foarte mulţi. Dacă cetăţenii ar fi împiedicaţi să aducă animale pe domeniul public, primarii n-ar mai avea ce să mai omoare”, explică Marilena Cristian, potrivit căreia în multe ţări proprietarii de animale sunt obligaţi să le sterilizeze, în anumite condiţii. Ideea ei a fost respinsă pe motiv că n-ar fi constituţională obligarea unui proprietar de câine să şi-l castreze. „Robi” s-a implicat, în limita fondurilor disponibile, în sterilizarea câinilor, reuşind să castreze în jur de 4.000 în ultimii ani.
„Nu cred că poporul ăsta e atât de idiot încât să accepte eutanasierea în masă. E aberant! Dacă în noaptea asta cineva ar omorî toţi câinii din Capitală, credeţi că mâine e rezolvată problema? Nu, mâine o luăm de la capăt, cu puii aruncaţi din curţi. Practic, dacă ai o inundaţie acasă ce faci prima dată? Dai apa afară cu găleata sau întâi închizi robinetul? Evident, trebuie închis robinetul, care înseamnă sterilizare”, spune Marilena Cristian.

Exterminarea câinilor în Turcia: un război pierdut

Carmen Arsene, de la Asociaţia Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor, aminteşte cum au procedat turcii acum câteva decenii, când au vrut să scape de maidanezi: „În anii ’70, autorităţile din Turcia au adunat toţi câinii şi i-au exilat, i-au dus pe o insulă pustie şi pur şi simplu i-au lăsat să moară de foame. Nu au rezolvat problema deloc, străzile lor s-au umplut din nou de câini. Până la urmă, au început şi ei un program de sterilizare, acum doi ani. Este singura soluţie eficientă”. Şi în Bulgaria funcţionează, tot de doi ani, programul naţional de strilizare şi returnare în stradă a câinilor fără stăpân.

Cum se face că numărul de maidanezi a crescut, după adoptarea legii?

Administraţiile locale puteau să acceptre sterilizarea câinilor fără stăpân, ONG-urile s-au oferit să se ocupe de asta, însă primăriile au ignorat această metodă, spun reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor. „Chiar dacă legea este în vigoare, prevederile care se referă la sterilizarea câinilor şi apoi întoarcerea lor în stradă a rămas blocată la Camera Deputaţilor. De aceea câinii vagabonzi s-au înmulţit foarte mult în ultimul timp”, spune Carmen Arsene. Aceasta susţine că numărul de maidanezi a rămas constant de-a lungul anilor. Cei de la Oradea au avut succes, explică ea, pentru că au putut coopera cu primăria. Iar acum au clinici mobile, cu care merg în localităţile din tot judeţul şi, cu acordul proprietarilor, sterilizează şi câinii din curţi: aceasta este cheia succesului în programele de reducere a numărului de câini fără stăpân.

Sursa: Romania Libera


 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.