acum 14 ani

Pancreatita la caini

Pancreasul este un organ in forma de V localizat in spatele stomacului si a primei sectiuni a intestinului subtire, numita duoden. Are doua functii fundamentale: participa la metabolismul glucidelor prin eliberarea insulinei si la digestia substantelor nutritive prin producerea enzimelor pancreatice. Aceste enzime ajuta corpul sa realizeze mai rapid digestia si absorbtia substantelor nutritive din hrana. Pancreatita cronica este un inceput brusc al inflamarii pancreatice.

Cauze

Exista multi factori care pot contribui la declansarea pancreatitei. Anumite tratamente, infectii, dereglari metabolice ce includ hiperlipidemia (cantitati mari de lipide in sange) si hipercalcemia (cantitate mare de calciu in sange), obezitatea, episoadele traumatice si socurile pot fi asociate cu declansarea pancreatitei. Cei mai expusi la aceasta boala sunt cainii de varsta medie si cei din rasa Schnauzer si Yorkshire Terrier. Nutritia joaca si ea un rol important.

Cainii cu o dieta bogata in grasimi, cei care au avut contact cu rezidurile sau s-au hranit cu resturile menajere, cainii care, “fura” sau carora li se da mancare bogata in grasimi specifica alimentatiei umane prezinta o frecventa mai ridicata de cazuri de pancreatita. De asemenea, cainii are au mai suferit de aceasta boala sau cei care au avut operatii abdominale par sa fie si ei mai afectati.

Simptome

De obicei, pancreatita cronica provoaca dureri abdominale puternice, balonari, lipsa de apetit, stari depresive, deshidratare, o tinuta cocosata, stari de voma si diaree, precum si un scaun de culoare galbuie, boagat in grasimi. Adesea, aceste simptome sunt insotite si de febra.

Animalele afectate sever de aceasta boala pot suferi de tahicardie, septicemie (la nivelul intregului corp), dificultati de respirare si o afectiune ce poate dura toata viata, numita coagulare intravasculara, aceasta din urma putand cauza multiple hemoragii. Daca inflamarea este severa, organele din jurul pancreasului ar putea fi “autodigerate” de enzimele pancreatice eliberate de pancreasul afectat.

Diagnostic

Pancreatita se diagnosticheaza in functie de mai multi factori: fisa medicala a cainelui, consultatia de catre medicul veterinar si rezultatele testelor de laborator. In general, cainii care sufera de aceasta afectiune au o cantitate crescuta de enzime pancreatice- amilaza si lipaza- in sange. Daca ficatul se inflameaza si el, enzimele produse de ficat s-ar putea afla la randul lor in cantitate mare in sange.

Foarte util pentru stabilirea diagnosticului este un test elaborat recent, ce masoara imunoreactivitatea lipazei pancreatice . De obicei, numarul celulelor albe din sange creste in cazul unei astfel de afectiuni. Boala se mai poate diagnostica si folosind radiografia (razele X) sau ultrasunetele. De asemenea, biopsia poate da rezultate foarte bune, in ciuda faptului ca, in general, nu este folosita.

Tratamentul

Cea mai eficienta metoda este aceea de a lasa pancreasul sa se odihneasca, de a-l ajuta in activitatea sa si de a-l tine sub observatie medicala cu scopul de a preveni orice posibila complicatie. Daca animalul sufera adesea de voma, tratamentul va incepe prin a nu-i mai administra cainelui medicamente, apa si mancare timp de cel putin 24 de ore.

In acest fel, activitatea pancreatica se va diminua, acesta nu va mai produce enzime digestive. In functie de reactia cainelui la aceasta metoda, el poate incepe sa manance din nou dupa 24 de ore sau mai mult. In general, alimentatia sa reincepe cu portii mici de mancare usor digerabila, bogata in carbohidrati si saraca in grasimi.

Pe parcursul unei saptamani, cantitatea de mancare este marita treptat. Exista posibilitatea ca animalul sa trebuiasca sa tina o dieta speciala pe toata durata vietii, dar este posibil, de asemenea, ca el sa revina la o dieta normala. Alimetele bogate in grasimi trebuie insa evitate cu orice pret.

Al doilea pas al tratamentului este terapia cu ajutorul fluidelor. Deshidratarea si dezechilibrul electrolitic sunt simptome in randul cainilor ce sufera de pancreatita, iar aportul de apa este adesea redus, astfel incat terapia cu lichide este necesara. Fluidele pt fi administrate venos sau subcutanat.
Cainii care au dureri acute pot fi tratati cu calmante, cum sunt petidina sau butorfanolul, si cu antibiotice care sa ii protejeze de infectii.

Daca pancreatita a fost declansata in urma unui tratament medical, acesta trebuie oprit. Daca, in schimb, a fost cauzat de o toxina, o infectie sau de alta afectiune, trebuie inceput imediat un tratament adecvat.

Exista si cazuri rare in care, datorita unor complicatii intestinale sau declansarii unui abces de pancreatita, cainele trebuie operat.

Tratamentul pe termen lung si rezultatele sale

Evolutia pancreatitei poate fi greu de prevazut. In cele mai multe dintre cazuri, daca nu este vorba afectiunea nu a ajuns sa se agraveze si animalul a trecut printr-o singura criza de pancreatita, recuperarea completa este foarte probabila, singura masura necesara pentru a preveni reaparitia bolii fiind evitarea alimentelor bogate in grasimi. Exista insa cazuri in care boala progreseaza foarte rapid sau revine si se agraveaza chiar dupa ce a fost tratata cu succes.

Cainii care sufera de pancreatita acuta isi pot reveni, dar pot avea si grave complicatii. Riscul de a suferi de aceasta afectiune este crescut in cazul cainlior care sunt supraponderali, sufera de diabet zaharat, de sindromul Cushing, hipotiroidism, afectiuni ale tractului gastrointestinal si epilepsie.

Cainii care au accese repetate de pancreatita trebuie sa manance alimente sarace in grasimi pentru a scadea riscul unui nou acces. Dar chiar si asa, unele animale ajung sa sufere de pancreatita cronica, afectiune ce poate sa declanseze aparitia diabetului zaharat si/ sau insuficienta pancreatica, numita si sindromul indigestiei.

In cazul insuficientei pancreatice, substantele nutritive din mancare sunt eliminate fara a fi digerate. Un animal care sufera de aceasta boala are adesea un apetit foarte mare, diaree si pierde din greutate. Cu toate ca mananca, el poate ajunge sa flamanzeasca pana la moarte.

Tratementul insuficientei pancreatice dureaza toata viata si este scump, dar realizabil. Enzimele digestive ale cainelui sunt inlocuite de catre produse obtinute din pancreas de porc sau de vita, produse care contin cantitati ridicate de enzime digestive. Administrarea de suplimenti nutritivi s-ar putea sa fie si ea necesara.

Pancreatita acuta poate fi o afectiune ce dureaza toata viata, iar diagnosticarea si tratarea ei la timp pot creste sansele cainelui de insanatosire. Tratamentul incepe prin reducerea sau stoparea ingurgitarii pentru a odihni pancreasul, a face sa dispara starea de deshidratare si a restabili echilibrul fluidelor si al electrolitilor, continuand cu tratarea complicatiilor, daca apar, sau a celorlalte boli de care sufera cainele si care au legatura cu pancreatita.

Un comentariu

donez 11 kg de boabe pentru caini pentru pancreatita ! am avut un caine care a avut dar ajunsese sa nu mai manance dupa 2 saptamani de perfuzii a murit fiind i foarte batran nu s-a mai vindecat ! daca putem ajuta alt catel sa se faca bine o facem cu draga inima ! 0765064704