acum 14 ani

Paraziţii intestinali

Corpul teniilor este alcătuit din mai multe segmente (numite proglote).

Animalul dumneavoastră s-ar putea să nu sufere niciodată de vreo boală parazitară intestinală.  Dar oricât de neplăcut ar fi, stăpânii animalelor trebuie să fie conştienţi de existenţa viermilor şi a altor paraziţi care pun în pericol sănătatea animalelor.

Pisicile şi câinii pot contacta cel mai uşor boli cauzate de diferite specii de viermi şi protozoare microscopice. Din categoria viermilor, cei mai întâlniţi sunt: limbric, tenie şi viermi paraziţi tropicali. Din grupa protozoarelor fac parte: coccidia, toxoplasma, giardia  şi amiba.

Simptome

Printre simptomele specifice infestării animalului cu viermii intestinali se numără: modificarea apetitului, tuse, diaree (uneori cu sânge), scăderea în greutate, lipsă de energie. Consultaţi imediat veterinarul în cazul în care bănuiţi că animalul este infestat cu aceşti paraziţi. Câteodată animalele sănătoase, bine hrănite nu dau semne de îmbolnăvire. Urmaţi întotdeauna sfatul veterinarului înainte de a-i administra animalului dumneavoastră tratamentul de deparazitare.

Prevenire

Eliminarea materiilor fecale reprezintă metoda cea mai des întâlnită pentru răspândirea viermilor. Pentru a preveni îmbolnăvirea ţineţi animalul departe de zonele în care alte animale au eliminat materii fecale şi îndepărtaţi cât mai repede fecalele animalului din curte.

Este foarte important să-i prelevaţi animalului dumneavoastră probe coprologice (în urma defecaţiei) ori de câte ori veterinarul vă va cere acest lucru; în unele cazuri chiar de la vârsta de un an al animalului. Recoltarea materiilor fecale se va face cu 12 ore înainte de examenul microbiologic. De asemenea, este foarte important ca acestea să fie păstrate într-un loc răcoros. Scopul examenului coprologic este acela de a depista ouăle viermilor. De asemenea, este indicat un control anual de coprocultură pentru a preveni apariţia bolilor. În comerţ se găsesc şi anumite pastile ce previn apariţia şi răspândirea lor. Consultaţi-vă cu veterinarul pentru a fi siguri că acele pastile sunt indicate animalului dumneavoastră.

Depistare şi tratament

Depistarea la timp este vitală. Din păcate paraziţii nu sunt depistaţi uşor deoarece viermii adulţi îşi depun ouăle mai rar. Dacă sunt însă depistaţi următorul pas este găsirea unei soluţii.

După depistarea paraziţilor se va începe tratamentul. Este important de ştiut că tratamentul medical depinde de tipul de viermi. Veterinarul îi va administra animalului dumneavoastră tratamentul corespunzător.

Tenia Corpul teniilor este alcătuit din mai multe segmente (numite proglote). Teniile fac parte din categoria puţinilor viermi care pot fi observaţi oadată cu eliminarea materiilor fecale sau pe blana animalului. În cazul în care ouăle acestora sunt vizibile, depozitaţi-le cu grijă într-un recipient şi duceţi-le la veterinar pentru un control microbiologic. Pot exista şi alte soiuri de viermi şi tocmai de aceea este importantă depistarea tuturor paraziţilor pentru a se administra un tratament corespunzător de deparazitare.

Majoritatea tratamentelor durează doar câteva zile. Totuşi, trebuie efectuat un control medical periodic pentru a fi siguri că toţi viermii intestinali au fost eliminaţi. Examenul microbiologic trebuie refăcut la un interval de 3-4 săptămâni după deparazitare. Nu este exclus ca veterinarul să vă solicite ulterior să efectuaţi încă un control coprologic.

Odată ce boala a fost tratată, trebuie să preveniţi reapariţia ei.

În condiţiile în care regulile de igienă nu sunt respectate pe deplin, viermii pot fi transmişi şi omului. Discutaţi cu veterinarul despre riscurile la care sunt expuşi oamenii.