acum 11 ani

Partidul Verde condamnă autorităţile din Olteniţa pentru câinii comunitari găsiţi morţi

Partidul Verde condamnă autorităţile din Olteniţa pentru câinii comunitari găşiţi morţi

Partidul Verde condamnă autorităţile din Olteniţa pentru câinii comunitari găşiţi morţi

Partidul Verde cere investigarea şi pedepsirea vinovaţilor în cazul câinilor comunitari găşiţi morţi pe un câmp dintre localităţile Lunca şi Pădurea Neagră, judeţul Călăraşi.

“Partidul Verde a luat la cunoştinţă cu stupoare de masacrul câtorva zeci de câini comunitari, pe un câmp dintre localitatea Luica şi Pădurea Ciornuleasa, judeţul Călăraşi. Canidele au fost omorâte prin împuşcare (executate). Ele proveneau dintr-un adăpost al administraţiei locale municipale, improvizat, insalubru, neautorizat, unde animalele erau nehrănite zile în şir. Acestea au fost eliberate din dispoziţia edilului Petre Ţone în zona periferică a municipiului Olteniţa din  acest adăpost care a fost înfiinţat în urmă cu două luni de către primărie fără a se respecta legislaţia specifică acestui domeniu de activitate. Ulterior, vânători autorizaţi din zonă au împuşcat câinii sub pretextul protejării animalelor sălbatice din zonă”, se arată în comunicatul remis de Partidul Verde..

Sursa citată mai arată că, “patrupedele au fost crotaliate fără a fi sterilizate, deparazitate şi vaccinate, conform obligaţiilor legale în vigoare. În acest refugiu, din cauza subnutririi şi a condiţiilor insalubre, mureau în medie câte patru câini pe zi”.

“Cerem public investigarea, descoperirea şi pedepsirea celor vinovaţi de crimă, dar şi a celor care au gestionat greşit situaţia. Solicităm, de asemenea, reprezentanţilor Primăriei Olteniţa o evidenţă a acţiunilor de protecţie a animalelor şi a planului de prevenire a unui astfel de caz (autorităţile susţin că „s-au cheltuit 70.000 de lei cu întreţinerea maidanezilor şi tot ce a presupus acel adăpost)”, mai spun cei de la Partidul Verde.

Partidul Verde pregăteşte un proiect de lege privind recensământul populaţiei canine şi feline cu şi fără deţinător declarat la nivel naţional, concomitent cu microciparea/crotalierea şi sterilizarea obligatorie a tuturor exemplarelor fără drept de montă, de la periferie către centrul fiecarei localităţii. 

Potrivit aceloraşi surse, această iniţiativă legislativă, promovată şi adoptată, vine în completarea pachetului legislativ existent în România, putându-se astfel începe o campanie naţională, eficientă, de stopare a proliferării unui mare număr de animale nedorite după fiecare perioadă de rut şi monte. Doar aşa putem tine fenomenul sub control, prin neutralizarea cauzei si nu doar prin indepartarea efectului cum a fost evident în cazul de faţă.