acum 13 ani

Pedepse mici pentru bătăuşii de animale

Pedepse minime pentru bătăuşii de animale

Cei mai mulţi dintre românii care-şi maltratează animalele se aleg în cel mai rău caz cu mici amenzi, deşi pentru astfel de infracţiuni legea prevede pedeapsa cu închisoarea. În SUA, chinuirea unui cal sau a unui câine îl costă pe stăpân ani grei de închisoare. La noi, relele tratamente aplicate animalelor nu sunt sancţionate cu severitate.

Agresiunile asupra animalelor nu se finalizează cu pedepsirea aspră a agresorilor. În rarele cazuri în care Poliţia se sesizează aplică amenda cea mai mică prevăzută de lege, când de fapt pedeapsa ar trebui să fie confiscarea animalului şi condamnarea la închisoare a agresorului. Exemplele de rele tratamente aplicate animalelor nu sunt puţine.

În urmă cu câteva săptămâni, un bărbat din comuna băcăuană Prăjeşti, Viorel Pitica, a fost acuzat că ar fi lovit de cinci ori cu toporul un cal care dădea târcoale iepei lui. Anton Gal, proprietarul calului, spune că animalul său se afla la păscut pe un deal în afara satului când a primit un telefon de la Pitica. “Îmi spunea să vin repede să-mi iau calul că a venit “în vizită” la iapa lui pe câmpul unde pasc de obicei animalele din satul nostru”, a spus Gal. Omul a rămas şocat când şi-a văzut calul plin de sânge. L-a dus acasă şi a chemat medicul veterinar. “Într-adevăr, calul avea cinci tăieturi pe spinare. Posibil să fie de topor”, a afirmat Cătălin Lupu, medicul veterinar din comună.

Pitica neagă însă că i-ar fi aplicat vreo corecţie animalului şi susţine că afirmaţiile lui Gal sunt simple poveşti: “Rănile provin de la o bătaie între cai. Aşa se bat ei în perioada asta. Nu l-am pocnit eu cu toporul. Dacă îl băteam, îl omoram”.

Un câine în scaun cu rotile

Veterinarul George Popa i-a cumpărat maidanezului infirm un cărucior cu rotile Foto: Adevărul

Bătut crunt şi abandonat pe marginea drumului, un câine de şase ani a fost tratat de un medic veterinar din Alba Iulia. Animalul a fost găsit de angajaţii de la Poliţia Animalelor, la începutul lunii aprilie anul acesta, care au ajuns la concluzia că patrupedul a fost luat la ţintă cu pietre cu muchia ascuţită. Veterinarul George Popa a descoperit că animalul are un traumatism la coloana vertebrală care i-a afectat picioarele din spate. Pentru ca patrupedul să nu fie imobilizat pe vecie într-o cuşcă în aceeaşi poziţie a decis să-i cumpere cu 600 de lei un cărucior cu rotile. “Fără acest cărucior special câinele nu s-ar putea deplasa”, a explicat medicul.

Trei cai înfometaţi în Potcoava, Olt

Iarna trecută, reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale Poliţia Animalelor împreună cu autorităţile locale din oraşul Potcoava, judeţul Olt, au ridicat din ograda lui Marin Staicu trei cai aproape morţi de foame.”Ţin post de o lună de zile. Sunt cai de rasă. Cu Roibu, de 15 ani, am câştigat concursuri locale de frumuseţe şi de tracţiune. Rândunica are 8 ani, iar Cezar opt luni. Nu-i dau. Îi îngrop în curtea mea”, a spus proprietarul animalelor. Emilian Prodan, şeful Inspectoratului General pentru Protecţia Animalelor a declarat că, proprietarul bătuse cuie în locul unde caii se obişnuiseră deja să roadă cu scopul de a le răni.

Maidanezi eutanasiaţi primitiv

La începutul anului, un filmuleţ postat pe YouTube de organizaţia italiană Save the Dogs arăta imagini şocante despre metodele de eutanasiere a câinilor din Cernavodă. Din imagini reiese cum angajaţii unei firme de ecarisaj culeg de pe străzile oraşului patrupedele fără stăpân, le urcă în autospeciale, apoi le omoară în curtea instituţiei. Leşurile sunt îngrămădite în aceleaşi maşini cu care sunt transportaţe şi duse în afara oraşului. „Ţarcuri insalubre şi supraaglomerate, câini sănătoşi sugrumaţi cu cleşti de metal şi omorâţi cu o injecţie direct în torace. Zeci de cadavre aliniate, pregătite pentru a fi puse în saci de gunoi. Acestea sunt imagini şocante filmate la ecarisaj”, se scria în comunicatul Save the Dogs.

Povestea cailor sălbatici de la Letea, Tulcea, a şocat prin cruzime. În urma sesizărilor venite de la organizaţia Vier Pfoten, o echipă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Tulcea s-a deplasat în teren pentru a vedea ce se întâmplă. În urma anchetei, a fost întocmit un dosar penal care a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea. Comisarul-şef Vasile Şofan nu a vrut să precizeze cine e cercetat în acest dosar.

Ce spune legea românească

România are încă din 2004 o lege de protecţie a animalelor. Aceasta a fost modifcată în 2008, în sensul înăspririi pedepselor în caz de maltratare. Astfel, legea din 2008 consideră infracţiuni o serie de fapte printre care: comportamentul brutal şi abuzul în folosirea animalelor, supunerea lor la corvoade inutile, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, abandonarea sau alungarea animalelor a căror existenţă depinde de îngrijirea omului. Sunt interzise, de asemenea, omorârea, organizarea de lupte sau folosirea armelor cu tranchilizante în alte situaţii decât cele pentru imobilizarea animalelor. Legea în vigoare pedepseşte aceste fapte cu închisoarea de la o lună la trei ani sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale spun că, în practică, persoanele care brutalizează animalele se aleg în cel mai rău caz cu o amendă minimă.

Sancţiuni blânde şi rare

Cazurile în care se ajunge în instanţă sunt destul de rare cu toate că sancţiunile sunt clar prevăzute în lege. „Noi am făcut plângeri penale de multe ori, dar de fiecare dată cei aflaţi în culpă scapă cu amenzi minime. Inclusiv în cazul calului recent schingiut de la Brăila am intervenit, dar tot ce i s-a întâmplat vinovatului a fost aplicarea unei amenzi, pe care până la urmă nu o va plăti”, a spus Kuki Bărbuceanu, preşedintele organizaţiei Vier Pfoten. El îşi aduce aminte de o singură amendă mai mare, dată prin 2002, unui om din Galaţi care şi-a ologit câinele în garaj, fapt pentru care a primit la acea vreme o amendă de 20 de milioane de lei. „În oraşele mai mici, toată lumea cunoaşte pe toată lumea, poliţistul pe cel de la administraţie sau pe cel de la altă instituţie şi aşa se scapă unii pe alţii”, a explicat Kuki Bărbuceanu.

Avocatul Maria Ilie, reprezentantul Asociaţiei Vier Pfoten în cazurile de rele tratamente, susţine că oamenii care chinuiesc animalele primesc, de regulă, amendă. „90% din cazurile de maltratare a animalelor în care încep urmăririle penale primesc aceeaşi soluţie: nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii. Cu alte cuvinte, procurorii nu motivează suficient cazul”, arată Maria Ilie. În opinia ei, legea actuală pentru protecţia animalelor nu întruneşte nişte elemente importante. Astfel, instituţia care ar trebui să vegheze la respectarea legii în acest caz e Autoritatea – Sanitar Veterinară, care e îndrituită să intervină dacă sesizează că un animal e rău tratat. Însă aria acestei intervenţii e relativ redusă întrucât legea spune că un animal nu-i poate fi luat stăpânului său decât dacă acesta a recidivat a treia oară. Adică există deja două sesizări pentru rele tratamente aplicate animalului. Au contribuit Mirela Ogea, Dorin Ţimonea, Codruţa Horja, Dana Mihai, Ioana Popa, Costel Costantinescu.

“90 % din cazurile de maltratare în care încep urmăririle penale primesc aceeaşi soluţie: nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiuni. Cu alte cuvinte, procurorii nu motivează suficient cazul.”
Maria Ilie
avocat

246 de cazuri în atenţia ANSVSA

În 2010, Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, una dintre instituţiile răspunzătoare pentru animale a constatat un număr de 246 de cazuri în care nu s-au respectat condiţiile de protecţe şi bunăstare a animalelor. Pentru toate aceste cazuri au fost date 158 de amenzi, în valoare totală de 132.640 de lei.

“În oraşele mai mici, toată lumea cunoaşte pe toată lumea, poliţistul pe cel de la administraţie sau pe cel de la altă instituţie, şi aşa se scapă unii pe alţii.”
Kuki Bărbuceanu
reprezentant Asociaţia Vier Pfoten

„Sunt nişte alienaţi”

Psihologii spun că oamenii care îşi chinuiesc animalele au o imagine deteriorată despre ei înşişi. „Sunt nişte alienaţi. Fac lucrul acesta numai oamenii care sunt pierduţi pentru tot restul vieţii, cei care nu dau nicio importanţă felului de a se îmbrăca, dar şi cei pe care nu-i interesează ceea ce mănâncă. La fel, şi lipsa totală a resurselor financiare, sărăcia cruntă, duce la astfel de comportamente”, arată psihologul Hanibal Dumitraşcu. El mai arată că astfel de cazuri au loc şi pe fondul unei legi slabe. „Prezenţa unui animal în viaţa unui om ar trebui să-l reponsabilizeze, să-l facă să respecte nişte reguli”, spune psihologul.

Câinii şi caii, cei mai agresaţi

Statisticile de la Ministerul de Interne, una dintre instituţiile responsabile pentru aplicarea legii de protecţie a animalelor, arată că în primele patru luni ale anului 2011 au fost 44 de amenzi date în toată ţara, în valoare de 45.000 de lei. „În plus, avem 98 de infracţiuni, iar pentru 61 dintre acestea s-a început urmărirea penală. Mai departe depinde de procurori”, a declarat Marcel Dorofte, comisar la Ordine Publică de la Ministerul de Interne. Cea mai mare parte dintre infracţiuni – 36 s-au petrecut în mediul rural, iar 25 în oraşe. „În rural, cel mai mult au de suferit caii, care sunt bătuţi rău de stăpânii lor. În mediul urban, cele mai mari probleme sunt cu câinii comunitari”, a completat Dorofte.

În SUA, 10 ani de închisoare

– În SUA şi în multe state europene, oamenii care îşi maltratează animalele primesc amenzi usturătoare şi ani grei de închisoare. Potrivit site-ului pet-abuse.com, în SUA, majoritatea statelor au legi dure împotriva abuzului animalelor. În state precum Alabama sau Louisiana, pedepsele primite de stăpânii de animale au ajuns şi la 150.000 de dolari şi 10 ani de închisoare.

– În Europa, una dintre cele mai severe legi pentru pedepsirea faptelor de cruzime asupra animalelor o are Austria, unde amenzile sunt cuprinse între 2.500 de euro şi 18.000 de euro.

– În 2009, în Marea Britanie, un comerciant de cai a fost condamnat la 26 de săptămâni de închisoare. James Gray, 46 de ani, a neglijat 100 de animale de la ferma lui din apropiere de Londra, dintre care mai mult de jumătate erau cai de rasă.

– În Franţa, în 2006, doi adolescenţi şi-au băgat pisica în cuptorul cu microunde şi au privit-o cum moare. Pentru judecători n-a contat că cei doi tineri erau după o noapte de petrecere, iar cazul se judecă de mai mulţi ani. Pedeapsa maximă pe care tinerii o pot primi este de doi ani de închisoare sau 30.000 de euro amendă. Tot în Franţa, un alt caz de o cruzime nemaîntâlnită a fost cel al unui câine. Mambo a supravieţuit după ce stăpâna lui în vârstă de 22 de ani i-a dat foc. Femeia a primit 1,6 ani de închisoare cu supendare şi o amendă de 6.000 de euro.

Cal căsăpit pentru că a căzut pe gheaţă

Cal prăbuşit pe strada 9 Mai din Ploieşti la începutul acestui an Foto: Adevărul

La sfârşitul lunii ianuarie, pe strada 9 Mai din Ploieşti, un bărbat de 38 de ani a bătut cu bestialitate un cal pe motiv că a căzut pe gheaţă. Răpus de lovituri, animalul a rămas întins pe asfalt. “Am venit să strâng nişte peturi, iar calul meu a căzut pe gheaţă. Nu i-am dat decât două nuiele pe spinare ca să se ridice”, a explicat Marin Ion, stăpânul animalului.

Marin Ion, stăpânul calului

Martorii spun însă că animalul a fost bătut cu picioarele şi o bâtă până i-a ieşit sânge pe gură. Oamenilor li s-a făcut milă de cabalină şi au acoperit-o cu o pătură, i-au dat de mâncare pâine şi mere şi i-au făcut masaj ca să se încălzească. „Ne-am speriat când am văzut cu câtă putere îl loveşte”, a spus Georgiana Tudor, unul dintre martorii incidentului. „Potrivit legii, un animal supus la rele tratamente nu poate fi confiscat decât dacă fapta se repetă de trei ori în 24 de luni”, a declarat Daniel Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova.

Pentru fapta sa, ploieşteanul este cercetat penal şi a primit o amendă de 1.000 de lei. Poliţia Animalelor a obţinut pe 17 februarie ordonanţă preşedinţială care-i dă dreptul să preia calul bătut.