acum 14 ani

Perioada de valabilitate a produselor alimentare pentru animalele de companie

În selectarea unor produse alimentare de calitate pentru animalele de companie, nu uitaţi că manipularea şi depozitarea trebuie sa fie adecvata pentru a se menţine un gust optim şi valoarea nutriţională.

Cât timp mă pot aştepta ca hrană pentru animale de companie să dureze?

Mai întâi de toate, înainte de a cumpăra o punga sau o cutie de hrană pentru animale de companie, verificaţi perioada de valabilitate. Alimentele de calitate vor avea specificat acest lucru, iar formatul ar trebui să fie uşor de citit. Cele mai multe alimente uscate au o durată de depozitare de un an, în timp ce produsele conservate sunt de obicei bune pentru doi ani de la data fabricaţiei. Asiguraţi-vă că produsele alimentare cumpărate sunt în perioada recomandată de utilizare.

Tipurile de conservanţi utilizaţi fac vreo diferenţă?

Ţineţi minte că tipul de conservant utilizat poate afecta termenul de valabilitate. Conservanţi naturali (cum ar fi vitamina E) au tendinţa de a descompune mai rapid decât conservanţii artificiali (cum ar fi Etoxiquină, BHT şi BHA). Nu fiţi surprinşi dacă durata de depozitare a produselor utilizând conservanţi naturali este cu câteva luni mai scurtă decât a acelora care au conservanţi artificiali. Pentru a compensa acest lucru, ar putea fi necesară cumpărarea produselor alimentare pentru animale de companie în pachete mai mici sau cumpărarea mai frecventă.

Cum ar trebui să fie depozitate produsele alimentare pentru animalele de companie?

Amintiţi-vă că sursele majore de deteriorare a alimentelor sunt oxigenul, căldura, umiditatea şi lumina. Expunerea la oxigen şi căldură duce la oxidarea de grăsimi în produsele alimentare. Oxidarea este un proces chimic care face ca produsele alimentare să aibă gust rânced, epuizează vitamine şi alte elemente nutritive, ceea ce, în cele din urmă, poate duce la boli grave. Stocarea adecvata ar trebui să limiteze expunerea produselor alimentare la aceşti factori de mediu.

Păstraţi alimentele la temperaturi adecvate. Temperatura camerei este ideală atât pentru conserve şi alimente uscate, însă aceasta nu trebuie să depăşească 32.2 °C. Stocarea conservelor la temperaturi sub 10 °C pentru perioade lungi de timp poate duce la unele modificări în aparenţă, textură, precum şi modificarea gustului, dar nu ar trebui să modifice valoarea nutritivă. Odată ce conserva este deschisa, acesta ar trebui să fie acoperite cu un capac strâns, păstrată la rece şi utilizată în termen de 3 zile.

Evitaţi depozitarea hranei uscate în subsoluri umede, bai sau camere de rufe, deoarece umiditatea încurajează creşterea de mucegai. Dacă este posibil, să păstreze hrana uscată în punga sa originală, în interiorul unui recipient curat şi uscat, cu capac, pentru a nu permite intrarea luminii, aerului, rozătoarelor şi insectelor.