acum 13 ani

Peste 4.000 de câini şi pisici fără adăpost au fost sterilizaţi gratuit în Sectorul 1

Peste 4.000 de câini şi pisici fără adăpost au fost sterilizaţi gratuit în Sectorul 1

Peste 4.000 de câini şi pisici de rasă comună din Sectorul 1 au fost sterilizaţi gratuit de către Serviciul Poliţia Animalelor, în cadrul unui amplu program iniţiat de Primăria Sectorului 1 încă din iunie 2008.

Programul de sterilizare gratuită a câinilor şi pisicilor din Sectorul 1 care nu sunt de rasă pură îşi propune prevenirea înmulţirii numărului de animale abandonate pe domeniul public. Pentru proprietarii de animale, persoane vârstnice sau nedeplasabile, Serviciul Poliţia Animalelor asigură transportul gratuit al animalelor.

Locuitorii Sectorului 1 care deţin animale de companie şi care doresc să-şi sterilizeze câinii sau pisicile se pot programa telefonic la unul dintre cele două Centre de Asistenţă Sanitar-Veterinară Socială: centrul situat în str. Pajurei nr.13 – tel. 021/668.36.47 şi centrul din str. Gârlei nr.2 – tel. 021/233.05.27 – după cum urmează: luni şi miercuri între orele 08.00-16.30, marţi şi joi 10.00-18.30, vineri 08.00-14.00. De asemenea, se mai pot face programări şi la sediul Serviciului Poliţia Animalelor din şos. Odăi, nr. 3-5, la tel. 021/490.40.07.

Prin cele două centre, Primăria Sectorului 1 oferă şi servicii de asistenţă sanitar-veterinară la tarife reduse. Cabinetele veterinare oferă astfel de servicii pentru animale de companie ai căror proprietari au domiciliul stabil în Sectorul 1. Serviciile oferite de aceste centre sunt: consultaţii şi tratamente, deparazitări interne şi externe, vaccinări câini şi pisici la cerere, sterilizări/castrări, diverse intervenţii chirurgicale etc. Prin intermediul cabinetelor au fost acordate peste 2000 de consultaţii şi tratamente.

Totodată, pentru a împiedica abandonul animalelor pe domeniul public şi pentru a responsabiliza deţinătorii de animale de rasă comună cu privire la obligaţiile ce le revin, Sectorul 1 al Municipiului Bucureşti a demarat în luna octombrie 2009 campania de identificare a câinilor şi pisicilor. Câinii şi pisicile din Sectorul 1 sunt monitorizaţi de poliţiştii locali prin microcipuri şi crotalii pentru o identificare mai uşoară a proprietarilor, în cazul în care aceştia se pierd de stăpâni. Până în prezent, peste jumătate dintre străzile din Sectorul 1 au fost inventariate de către agenţii locali, fiind luate în evidenţă peste 7.000 de animale.

Tot pentru posesorii de animale de companie, Primăria Sectorului 1 a amenajat sute de puncte de distribuţie (cutii metalice, inscripţionate cu mesaje de atenţionare, de unde pot fi procurate, gratuit, pungi şi mănuşi din plastic) pe aleile din jurul parcurilor Regina Maria, Kiseleff, Herăstrău şi în zonele Şoseaua Nordului, DN1 (Bucureşti-Ploieşti), Elena Văcărescu, Arcul de Triumf, necesarul de pungi fiind completat zilnic. Persoanele care îşi plimbă animalele de companie în zonele în care administraţia locală a amenajat puncte de distribuţie a pungilor din plastic şi nu au asupra lor materialele necesare pentru curăţarea dejecţiilor fiziologice, riscă amenzi.

Începând cu această primăvară, campaniile de adopţie a câinilor fără stăpân au revenit în parcurile din Sectorul 1. Zeci de câini, adunaţi de pe străzile Sectorului 1 şi adăpostiţi la Centrul ‘Odăi’, îşi aşteaptă nerăbdători noii stăpâni. Câinii oferiţi spre adopţie sunt vaccinaţi, sterilizaţi, le-au fost montate microcipuri şi au carnete care dovedesc că sunt clinic sănătoşi. Actele de adopţie sunt întocmite pe loc, câinii putând fi preluaţi de potenţialii proprietari chiar din parc. Până în prezent, în cele peste 20 de ediţii ale campaniei de adopţie, peste 700 de câini maidanezi au început o viaţă nouă alături de familiile adoptive. Bucureştenii care vor să adopte un câine maidanez o pot face şi direct de la adăpostul din Şos. Odăi de luni până vineri între orele 09°°-14°°.

Primăria Sectorului 1 este prima administraţie din ţară care a înfiinţat, la începutul anului 2008, Serviciul Poliţia Animalelor. Acest serviciu a fost conceput ca o structură nouă care să vină în întâmpinarea cetăţenilor pe linie de prevenire a relelor tratamente aplicate animalelor şi protecţia acestora, cuprinzând structuri vizând prevenirea maltratării, intervenţii operative şi medicină veterinară.