10 Noi 2010

Pet shopurile: Realitatea din spatele vitrinei

Animale bolnave, chinuite sau crescute în condiţii oribile, vândute în magazine de prezentare moderne, strălucitoare. O realitate despre care se vorbeşte tot mai des pe forumurile de pe internet, dar la care autorităţile preferă să închidă ochii.

Reporterii incognito demonstrează că multe dintre pet shopurile din România sunt dispuse să vândă câini sau pisici despre care nu ştiu nimic, cu acte de sănătate falsificate.

Am cheltuit, în total, 20.000 de lei pe spitalizare şi medicamente

pentru căţelul cumpărat bolnav dintr-un pet-shop”, îşi face bilanţul Mihaela Melenciuc, una dintre victimele magazinelor de animale de companie din Bucureşti. Necazurile fetei au început cu un cadou care ar fi trebuit să-i aducă o mare bucurie: prietenii i-au oferit o femelă de buldog francez alb, pe care ea a numit-o Noah. „Puiul a fost achiziţionat de la un magazin de animale. Avea două luni şi o săptămână. Am văzut imediat că are mucozităţi şi abdomenul foarte umflat.

Când prietenii mei l-au cumpărat, li s-a spus că nu pot primi carnetul de sănătate imediat, să vină a doua zi”, ne-a explicat Mihaela. Tânăra a luat legătura cu medicul veterinar al magazinului, care a asigurat-o că nu are de ce să îşi facă griji. „Ne-a spus că abdomenul umflat e o caracteristică normală a rasei. Apoi ne-a acuzat că am ţinut câinele în aer condiţionat, de asta ar fi avut acele mucozităţi.” Neîncrezătoare, a decis să consulte un specialist neutru şi diagnosticul real a fost necruţător. „Noah avea tuse de canisă şi parvoviroză, semn că fie nu a fost vaccinat deloc, fie nu i s-au făcut vaccinurile la timp.” Tratamentul

a durat opt luni.

Mihaela Melenciuc a mers în tot acest timp de mai multe ori la magazinul de animale din care fusese cumpărat câinele. Proprietarul i-a râs de fiecare dată în nas. A făcut o reclamaţie şi la Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), fără nici un rezultat. „Patronul mi-a spus că nu am acte prin care să dovedesc în justiţie că acel căţel a fost cumpărat bolnav. Iar comisia de anchetă de la DSV nu a găsit nimic în neregulă la magazin.”

Cazul Mihaelei Melenciuc nu e unic. Foarte mulţi români se plâng pe forumurile de specialitate de pe internet că au cumpărat din magazinele de animale pui bolnavi. De altfel, Patronatul Medicilor Veterinari Privaţi din România, prin vocea vicepreşedintelui Constantin Ifteme, afirmă că peste jumătate din patrupedele vândute la canise şi pet shopuri au probleme de sănătate. Plecând de la aceste date, am încercat să vedem care sunt cauzele acestui fenomen. După o investigaţie cu camera ascunsă am descoperit că patronii de pet shop nu sunt aproape deloc interesaţi de provenienţa animalelor pe care le vând, şi cu atât mai puţin dacă acestea sunt sau nu sănătoase. Singura preocupare a acestor comercianţi este profitul. Asta, chiar dacă, în acest domeniu, „marfa” are, potrivit legii şi moralei, dreptul la un tratament decent.

„Un buletin de identitate… doar dacă vine un control”

Am mers mai întâi la pet shopurile unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine de animale din Bucureşti, Animax. Am pretins că avem de vânzare câţiva pui de bichon maltez, la un preţ foarte bun. La primul magazin vizitat, angajatul ne-a explicat că are nevoie doar de buletinul nostru de identitate.

Reporter: Am nişte pui de bichon maltez, de vreo două luni, şi vroiam să-i vindem. Îi dăm mai ieftin, că nu avem toate actele.

Vânzător: În principiu, trebuie să aveţi un buletin de identitate de pe care să se facă o factură de intrare. Adică dumneavoastră sunteţi crescător sau ce scrie acolo… Dacă vine un control, să avem şi noi o dovadă că l-am luat de la cineva, nu de pe stradă.

Am făcut o nouă încercare, la o altă unitate Animax din Capitală. Aici singura problemă a angajatelor era legată doar de faptul că au deja pe stoc câţiva bichoni şi nu ar mai putea să se încarce şi cu marfa noastră.

Reporter: Am şi eu nişte căţei de vânzare.

Vânzător: Ce căţei?

R.: Un pui de dog de bordeaux şi de bichon.

V.: Noi aici nu avem nevoie, că mai avem unu’. Nu s-a dat ăla, e de o lună aici.

R.: Al meu îl daţi după, dacă e.

V.: Da, după, vorbim atunci.

R.: Bichonul la 50 de euro e ok, nu?

V.: Da.

R.: Dacă îl vindeţi pe ăla, pot să îl aduc pe al meu, nu?

V.: Da, da, da.


„Şi dacă-l cumpără şi dă colţu’?”

Cea mai mare surpriză ne-a rezervat-o însă pet shopul Terradom, amplasat pe Calea Moşilor din Capitală. I-am explicat angajatei, care s-a recomandat cu numele Oana, că avem cinci pui de bichon maltez nevaccinaţi şi pentru care nu garantăm că sunt sănătoşi. Deşi a văzut animalele doar în poze, Oana a fost extrem de încântată de preţul mic pe care îl ceream şi a acceptat să intermedieze vânzarea lor prin magazinul pe care îl reprezintă.

Reporter: Am nişte pui de bichon maltez şi am vrea să-i dăm. Albi, de vreo două luni. Singura chestie e că nu prea avem acte pentru câini şi îi dăm ieftin, 50 de euro pe unu’, din cauza asta.

Vânzător: Sunt vaccinaţi?

R.: Nu.

V.: Păi, aduceţi nişte poze, să-i vedem.

Cum puii nu existau în realitate, am căutat pe internet o fotografie cât mai realistă cu bichoni, am ales una la întâmplare şi a doua zi am mers din nou la pet shopul de pe Calea Moşilor.

Reporter: Am vorbit ieri despre nişte bichoni şi mi-aţi spus să vă aduc poze. Nu-s chiar de cea mai bună calitate, că le-am făcut cu telefonul.

Vânzător: Şi cum aveţi, băieţi, fetiţe?

R.: Doi băieţi şi trei fetiţe. Sunt cinci.

V.: Care e preţul dumneavoastră?

R.: 50 de euro, am zis eu. Tocmai din cauza asta, că n-am nici un act pentru ei. Sunt ai prietenei mele, dar nu prea s-a ocupat să scoată acte şi chestii din astea.

V: Lăsaţi-mi numărul dumneavoastră de telefon şi cum apare un client, vă sun.

Ulterior, am decis să verificăm dacă vânzătoarea chiar are de gând să intermedieze vânzarea bichonilor fără acte. Un alt reporter al României Libere s-a prezentat la magazin pentru a cumpăra, chipurile, un căţel. Oana i-a recomandat chiar puii din pozele pe care le-am adus noi, ba chiar a garantat pentru sănătatea lor.

Reporter: Căţeluşi nu aveţi?

Vânzător: Am de la cineva nişte puiuţi de bichon, dar vrea 100 de euro fiecare.

R.: Şi ăştia au carnet de sănătate, au ceva?

V.: Au primul vaccin.

R.: Deci au carnet de sănătate.

V.: Da, au carnet.

R: Dar dumneavoastră ce-mi recomandaţi, dincolo de preţ? Să iau de la canisă sau de la proprietar?

V.: Sincer, de la domnul ăsta (n.r.- jurnalistul sub acoperire), nu de la canisă.

R.: De ce?

V.: Pentru că vine cu câinele, ştiţi ce are şi mai ales că puteţi vedea mămica puilor. Pe când la canisă… Trăim în România.

R.: Nu-s hrăniţi cum trebuie?

V.: Nu. Se pot face foarte multe, se pot aranja foarte multe.

După ce l-a convins pe reporterul deghizat în potenţial client că puii sunt sănătoşi, Oana ne-a sunat pentru a ne înştiinţa că ne-a găsit un cumpărător şi că trebuie să încropim rapid un carnet de sănătate. Practic, vânzătoarea alesese să-şi mintă cu neruşinare clientul, în favoarea noastră, deşi nu ne văzuse decât de două ori în viaţă.

Vânzătoare: Vezi că a venit tipa asta şi vrea o fetiţă. Dar
ţi-am zis, fă-i vaccin, fă-i ceva.

Reporter: Am înţeles, da, da. Eventual vin la tine mai devreme.

V.: Păi, dar tu nu le-ai făcut nimic până acum?

R.: Păi, n-am mai făcut nimic de atunci, am zis să aştept.

V.: Cât au?

R.: Două luni.

V.: Două luni? Aoleu. Şi dacă-l ia tipa şi dă colţu’?

R.: Dacă au rezistat două luni la mine, bănuiesc că nu sunt bolnavi. Nu prea m-am preocupat, ce-i drept.

V.: Nu poţi să le faci vaccin la noi. Du-te pe acolo, pe unde stai tu, şi fă-i un vaccin. Şi aşa e cam târziu.

R.: Mă ocup mâine dimineaţă de chestia asta.

V.: Eu zic că în seara asta, măcar să nu vadă aceeaşi dată cu aceea a vânzării.

Autorităţile sunt depăşite

În ciuda evidenţelor, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) spune că până acum nu a descoperit nici un pet shop care să vândă animale bolnave, potrivit unui comunicat al acestei instituţii trimis redacţiei noastre. „Nu au fost identificate asemenea aspecte”, ne-a precizat şeful Direcţiei de Inspecţie şi Control, Dan Şerban.

„O întâmplare nefericită”

Daniela Grigore şi-a dorit foarte mult un căţel şi a decis să cumpere o căţeluşă chihuahua de pe internet. Bucuria că şi-a îndeplinit dorinţa a fost scurtă. „Căţeluşa s-a dovedit a fi ieşită cu mult din standardele de înălţime şi are şi o boală psihică. După multe investigaţii şi sute de lei cheltuiţi pe tratamente, am ajuns la diagnosticul de sindrom Cushing”, ne-a declarat femeia. Acest sindrom este o anomalie care apare atunci când organismul

este expus la o cantitate prea mare a hormonului numit cortizol. Boala duce, printre altele, la tulburări de comportament. „Faptul că această boală nu poate fi practic tratată la rasa chihuahua, întrucât este foarte sensibilă, ne-a terminat”, afirmă Daniela Grigore. Ea susţine că a luat legătura cu proprietarii canisei care i-au răspuns în bătaie de joc. „Mi-au spus că nu sunt de vină, că nu este responsabilă în nici un fel şi că este doar o întâmplare nefericită. Întâmplare nefericită pe banii mei şi pe implicarea mea emoţională pentru acest căţel”.

Preţul, primul motiv de suspiciune?

Majoritatea câinilor care ajung în pet shopuri nu sunt de rasă pură, afirmă Constantin Ifteme, vicepreşedintele Patronatului Medicilor

Veterinari Privaţi din România (PMVPR). „Mai mult, ajung animale bolnave. Chiar şi atunci când sunt sănătoşi, puii se îmbolnăvesc în magazin, în primul rând din cauza spaţiului de prezentare. Într-un astfel de ţarc sunt ţinute şi şapte animale. Vin doi dintr-un loc, trei din alt loc şi tot aşa. În momentul în care sunt puşi împreună, chiar dacă ei nu manifestă clinic probleme de sănătate, riscă să se îmbolnăvească unii de la alţii. Puii nu sunt scoşi deloc afară, nu sunt ţinuţi la razele soarelui, e umezeală, microclimatul e necorespunzător. Chiar dacă ajung acolo sănătoşi, într-o săptămână se vor îmbolnăvi”, explică medicul veterinar.

Acesta susţine că preţul mic al animalelor vândute în astfel de unităţi ar trebui să dea de gândit potenţialilor cumpărători. „La o canisă adevărată, nu iei un câine cu 200-300 de euro. Ei au o tradiţie, au câştigat nişte concursuri, au nişte diplome. Un căţel din acela costă minimum 500 de euro. Ştiu canise din România care respectă toate legile şi dau câinii cu peste 1.000 de euro, chiar până la 2.500 de euro”, menţionează vicepreşedintele PMVPR. Cei care transformă animalele într-o marfă nu se sfiesc să falsifice documentele acestora, pentru a le vinde mai repede. Iar practica e tot mai răspândită. „De multe ori puii vin din Ungaria şi Polonia cu carnete de sănătate false, în care nu scrie clar rasa, nu scrie vârsta. Şi în România se practică chestia asta, cu carnete false. Majoritatea consideră animalele ca pe o marfă perisabilă, ca pe o piersică.”

Mulţumim www.microbest.ro pentru furnizarea echipamentelor cu care s-a realizat materialul video.

Sursa: Romania Libera


8 comentarii

Desi strazile si azilele sunt pline de animale, de toate felurile, marimile si gusturile, snobismul in aceasta tara e la cote megalomanice. Cateva generatii vor trebuii sa treaca pentru a ne debarasa de mentalitatile astea inapoiate cu iz d…e sclavagism !
Am mai zis eu o data … ca om, daca nu poti sa ai copii ce faci ? Cumperi unu copil de pe piata neagra, la bucata, la kg ? Sau adopti legal, frumos si decent ?

Numai prostia si snobismul indeamnă acesti oameni să arunce cu banii pentru niste vietăți pe care le găsesc la orice colț de stradă…
Care o fi jmecheria daca plătesc 2-300 de euro,sau 1000,sau 2500?
Nu cumva doar faptul că pot produce la rândul lor sume frumușele,din puii rezultați?
DECI DOAR O AFACERE!
Daca are părinți campioni,crezi ca un caine te poate iubi mai mult decat oricare altul?
Sau daca atunci când il cumperi are fundiță la gât?Sau ochii albastri?
Nebunia asta cu rasele,cu campionatele,etc,mie imi pare o mare prostie.
Caini frumoși,deștepți,care vă oferă dragostea lor necondiționat de rasa,sex,arbore ganealogic veți găsi la fiecare pas.
TREBUIE DOAR SA DESCHIDEȚI OCHII SI SUFLETUL!
Nu mai incurajați afacerile cu vietăți,ele au viață,ca și voi,și nu ar trebui vândute…poate doar oferite cadou!
Cautati pe site-urile de specialitate,in ziare,la fiecare pas pe care il faceți,veți găsi animale spre adopție,veți găsi ceea ce vă doriți!

bietele animale de la pet shop-uri! de multe ori mi-a fost mila de ele, in special de caini. sunt atat de tristi…….

Buna,
La fel am aflat si eu cu stupoare despre puiutii de caini din petshop-ul de la parterul Iulius Mall Cluj Napoca.
Un westie jucaus, dar bolnavior rau era la pretul de 1200 RON.
In trecut am aflat ca unii puiuti aveau raie.
Groaznic!
Patronilor nu le pasa, si mai mult, fac rost de acte false de la medici veterinari (care ar trebui sa iubeasca animalele).
Totul e o afacere in care profitul e cel mai important.

Sa le fie rusine! Trateaza bietele fiinte ca pe niste obiecte. Nu urmaresc decat profitul si nu au pic de constiinta.

Foarte urat ce se intampla…am primit cadou o pisicuta persana cumparata din pet-shopul CARREFOUR ORHIDEEA si mi-a trait decat 3 luni.La inceput ii curgea nasucu, apoi dupa tratamente de tot felul a facut bocaj renal si a murit. Cei de acolo cand le-am spus ca e bolnavioara si stranuta mi-au spus ca e normal la tipul acesta de pisica iar doctorul la care am fost cu ea mi-a spus ca e racita…

Un caz asemanator cunosc si eu. Exista un pet shop in cartierul in care stau, in care sunt crescute animalute intr-un beci mic si intundecat. Animalele puse la vanzare sunt tinute in cuti prea mici si in propria mizerie.

Mi-e groaza de ce se intampla. Nu inteleg de unde exista atata barbarie.

Poi da ce sa zici? ramai socat si nu doar atat ,la gol plaza baia mare este un petshop animax.foarte curat elegant dar insa imaginativa ca m-am dus sa vad acvariile ,si eau pesti morti lasati acolo sa putrezeasca,la rozatoare purcelusi de guineea bolnavi,un hamster mort,caini la preturi de 1600 lei si se vede ca nu sunt de rasa ,perusi bolnavi,marele alexandru pe care cer 1800 lei stresat sii isi scoate penele fiinfca e tinut intro cusculita ca nici nu se poate intoarce si vanzatoarea are curaj sa zica ca nu e stresat.mai auzi si cate una la caini ca intrebi daca au vaccin ,carnet de sanatate si au curajul sa minta de carnet si sa zica ca pedigree ul se poate obtine daca mergi la 2 concursuri cu cainele !!!poi au adus 2 yorkshire si unuln tremura si avea frisoane era f mic,si chiar am auzit ca era bolnav f grav si/sau chiar a murit!ce sa mai zici ?iti vine sa te muti in honolulu macar acolo e mult mai civilizat fiindca tine de america :)))))

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.