acum 14 ani

Pneumonia la câini, cauze şi efecte

Drs. Foster & Personalul Educational Smith

Pneumonia

O infecţie sau o iritaţie a plămânilor care cauzează inflamaţie se numeşte pneumonitis. Daca se acumulează şi lichid în ţesutul pulmonar atunci afecţiunea poartă numele de pneumonie. Pneumonia poate să apară în urma unei infecţii, a unei iritaţii din cauza fumului,  a aspiraţiei unui lichid în plămâni sau poate fi o complicaţie din cauza altor probleme, mai ales la inimă. Infecţia la plămâni poate fi cauzată de bacterii, virusuri sau ciuperci, toate fiind periculoase.

Care sunt simptomele ?

Cea mai  frecventă şi mai semnificativă manifestare a infecţiei la plămâni este dispneea (dificultatea în respiraţie, mai ales la inspiraţie). Dificultatea constă într-o respiraţie  rapidă şi superficială. Câinele inspiră cu greu cantitatea necesară de oxigen, în timp ce ţesutul pulmonar  se umple cu lichid, ceea ce determină reducerea numărului de alveole funcţionale (spaţii unde au loc schimburile gazoase la nivelul plămânilor). Limba şi buzele pot deveni albastrui sau gri. Această colorare albăstruie/gri este cunoscută sub numele de cianoza şi este determinată de lipsa oxigenului din sânge. De obicei temperatura creşte semnificativ, adesea peste 40º C. În cazul în care congestia plămânilor este cauzată de probleme la inima, este posibil ca temperatura să rămână în limite normale (38,3 la 38,8º C).

Care sunt riscurile?

Infecţiile la plămâni sunt întotdeauna periculoase; totuşi, dacă sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp, majoritatea câinilor sunt vindecaţi. În opinia noastră, bolile provocate de ciuperci, cum este blastomicoza, sunt cele mai periculoase. Depistarea la timp şi acurateţea diagnosticului sunt foarte importante. Veterinarul trebuie să decidă dacă problemele la plămâni au apărut din cauza complicaţiilor la inima sau pur şi simplu este vorba de o infecţie primară pulmonară.

Cum se procedează?

Daca suspectaţi o problemă la plămâni, trebuie să apelaţi urgent la un veterinar. În mod normal sunt folosite o mulţime de tehnici de diagnosticare, cum ar fi radiografiile sau ultrasunetele. Dacă se suspectează acumulare de fluide în plămâni, se poate extrage o probă de fluid pentru a fi analizată. În acest fel se face diferenţa între problemele apărute la plămâni din cauza ciupercilor de cele cauzate de alţi factori. Dacă este suspectată o infecţie bacteriană, se efectuează un set complet de analize pentru a se identifica tipul bacteriei şi pentru alegerea corectă a antibioticelor. Diureticele precum Lasix sunt administrate ocazional pentru a ajuta la eliminarea excesului de fluide din plămâni.