acum 14 ani

Pneumotoraxul la caini

Afectiunea apare din cauza traumelor de la nivelul toracelui

Pneumotoraxul reprezinta prezenta aerului in cavitatea toracica, insa in afara plamanilor.
Spatiul din jurul plamanilor este un gol (vacuum) ce permite expansiunea plamanilor la inspiratie. Aerul nedorit poate partunde in acest gol in doua feluri: din cauza unei rani ce penetreaza peretele cavitatii toracice, pielea permitind aerului sa fie absorbit in vacuum si din cauza unor leziuni de la nivelul plamanului. Coastele rupte pot cauza leziuni tesutului plamanilor, permitand aerului sa patrunda in vacuum. Indiferent care e cauza, odata ce aerul a patruns in spatiul din cavitatea toracica, plamanii nu mai sunt sustinuti de vacuum, ceea ce duce la colapsul plamanului (colabare).

Care sunt simptomele?

In general, pneumotoraxul apare in urma traumelor la nivelul toracelui, rani ce cauzeaza strapungerea peretelui toracic, sau in urma fisurarii tesutului plamanului. Cele mai frecvente cauze sunt ranile provocare de muscaturi sau accidente de masina. De obicei, se produce colabare (turtire) numai la plamanul stang sau drept. Colapsul ambilor plamani se produce numai in cazul in care ambele cavitati sunt strapunse.

Cainele va avea dificultati in respiratie, mai ales la inspiratie. Se va observa o respiratie dificila, rapida si superficiala. Daca respiratia este sever afectata (limitata), limba si buzele vor capata o nuanta de albastrui. In cazul ranilor severe, plamanii pot fi expusi exteriorului. Indiferent de gravitarea ranii, un caine cu pneumotorax va fi nelinistit si va incerca sa se aseze intr-o pozitie perpendiculara pe stern (sta intins pe burta, nu se poate intinde pe o parte). Aceasta pozitie il ajuta pe caine sa inspire, moment in care se mareste volumul plamanului.

Care sunt riscurile?

Riscurile care apar in cazul pneumotoraxului sunt in functie de dimensiunea ranii. O rana mica (intepatura de dinte) cauzata de o muscatura, nu este grava, in timp ce ranile complicate pot pune in pericol viata cainelui.

Sa nu presupuneti ca ranile mici precum intepaturile nu pot fi periculoase. Adesea, muschii de dedesubt sunt afectati si pot exista coaste rupte. In mod frecvent ranile la piept sunt contaminate, ceea ce duce la infectii grave ale plamanilor si pieptului. Este bine sa mergeti la veterinar pentru verificarea ranilor la nivelul pieptului, oricat de mici ar fi ele, doarece pot pune in pericol viata cainelui.

Cum se procedeaza?

Simptomele nu se amelioreaza pana cand rana din peretele toracic nu este inchisa. Odata ce rana este inchisa, surplusul de aer se scoate din cavitatea toracica cu un ac si o seringa cu o valva speciala. In general, se administreaza si antibiotice pentru combaterea infectiilor bacteriene.