acum 14 ani

Politie paralela tolerata de autoritati

Initiativa Comisariatului pentru Societatea Civila (CSC) de a infiinta Inspectoratul General de Politie pentru Protectia Animalelor (IGPPA) nu a atras reactia autoritatilor.

Desi exista o lege adoptata in 2008 care interzice utilizarea in denumirea ONG-urilor a unor sintagme susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati, nici Inspectoratul Judetean de Politie (IJP), nici Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si nici Tribunalul Bucuresti, instanta care a avizat infiintarea acestei structuri, nu considera ca ar trebui sa intervina. Asta desi, potrivit legii privind protectia animalelor, singurele institutii abilitate sa constate si sa aplice sanctiuni pentru rele tratamente aplicate animalelor sunt MAI si Autoritatea National Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Astfel, reprezentantii IJP au considerat ca nu ei sunt cei care ar trebui sa intervina, in timp ce Directia Informare si Relatii Publice a MAI, Serviciul Comunicare, a considerat ca aspectele semnalate vizeaza mai mult probleme legate de constituirea unor asociatii.

De cealalta parte, judecatorul Laura Andrei, vicepresedintele Tribunalului Bucuresti, sustine ca “nu au putut fi retinute elemente care sa atraga competenta de verificare si solutionare a instantei”. Reactia este oarecum surprinzatoare, in contextul in care, in urma cu aproape doua saptamani, doi tineri de la o asociatie pentru protectia consumatorilor s-au dat drept inspectori de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor si au pretins sume de bani de la administratorii unor firme din Bucuresti pentru a nu-i “sanctiona”.

IGPPA a fost infiintat anul trecut in baza unei hotarari a Tribunalului Bucuresti prin care a fost modificat statutul CSC. Tot in baza hotararii, CSC a trecut la organizarea unor examene pentru atribuirea functiilor de inspectori de politie pentru protectia animalelor contra unei taxe de 1.000 de lei. CSC s-a infiintat la nivel central in 1 octombrie 2003, comisar general fiind Grigore Ioan Prodan de 34 de ani, din Cluj, avocat in Baroul Bucuresti si doctor in parapsihologie.

Un comentariu

Daca s-a infiintat aceasta institutie poate vor avea o evidenta a crescatorilor de animale,o evidenta a plangerilor cetatenilor muscati de cainii fara stapan, masuri de tratament si de siguranta a cetatenilor.In UE nu sunt cainii pe strada lasati in libertate ci ingrijiti in adaposturi speciale.De ce sunt readusi cainii in strada si mutati din cartier in cartier? Nu cred ca nu se gasesc solutii pentru crearea unui climat social citadin corespunzator.Intelegti cetatenii sunt stresati de cainii maidanezi!