acum 14 ani

Poliţiştii pe patru picioare sfâşie infractorii

„Animalele legii”, cei 25 de câini lupi, ce au contract de muncă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, sunt gata să dea de urma infractorilor, sau chiar să-i pună la pământ dacă infractorii pe care îi urmăresc devin violenţi. Fără să aibă grade, patrupedele cu rang de poliţist pot fi văzute şi în patrulă prin judeţ, fiind folosite îndeosebi în zonele cu risc infracţional

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj numără printre poliţiştii cu vechime şi 25 de poliţişti pe patru picioare. Fără să se declare nemulţumiţi de reducerea salariului cu 25%, lupii poliţişti prind infractori indiferent dacă e criză sau nu. Pentru a demonstra cât de agili şi profesionişti sunt câinii, inspectorul şef Viorel Caragea, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, a trasat sarcină conductorilor să scoată câinii la raport. La acest moment au fost chemaţi şi oficialii judeţului, onorând invitaţia prefectul Liviu Andrei şi primarul Florin Cârciumaru care s-au arătat încântaţi de patrupedele cu rang de poliţişti.

Infractorii puşi la pământ

Pentru a nu exista dubii că patrupedele ar da rateuri, oamenii legii au făcut şi o mică demonstraţie. Astfel, agentul de poliţie Eugen Băleanu a fost momeala, acesta având rolul de a se lăsa muşcat de câine. După un moment în care au fost întărâtaţi, lupii au primit comanda să atace şi au atacat, punându-l la pământ pe omul legii care juca rolul infractorului. Într-un caz real, un infractor nu ar fi avut nici cea mai mică şansă de a scăpa de colţii lupilor, fiind puşi la pământ fără drept de apel de animalul dresat să nu-i ierte pe oamenii răi. După acest episod, poliţiştii au făcut şi o mică demonstraţie în care un „câine de urmă” a dat de urma unui obiect ascuns de către unul dintre oamenii legii.

În astfel de cazuri, agentul şef Daniel Doroghiţoiu explică faptul că, înainte de a se purcede la descoperirea infractorului, „conductorul câinelui va forma o vatră, locul pe unde infractorul intră sau iese din câmpul infracţional”. Subofiţerul preciza că „adrenalina pe care o lasă infractorul este foarte puternică şi este simţită de câine”, aceasta fiind practic o busolă care îl ajută pe patruped să ajungă la cel a cărui urmă i-a fost dată.

Patrulă pe străzile din Târgu-Jiu

Din cei 25 de câini aflaţi în inventarul IPJ Gorj, o parte dintre aceştia pot fi văzuţi de ceva vreme la pas, alături de poliţiştii care fac de patrulă prin câteva localităţi gorjene. Aceştia sunt folosiţi îndeosebi în cartierele din Târgu-Jiu unde locuiesc cetăţeni de etnie rromă, fiind cunoscut faptul că în aceste zone izbucnesc uneori conflicte din varii motive. Numai că de când şi-au făcut apariţia şi poliţiştii pe patru labe s-a făcut mai multă linişte, după cum spuneau oamenii legii. Per total, cei 25 de câini, susţine inspectorul principal Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj, „sunt folosiţi în activităţile curente, de patrulare şi însoţire, sunt folosiţi la prelucrarea urmei, dar vor fi folosiţi şi pentru mobilizarea persoanelor cu un comportament violent”. De precizat însă că lupii pot fi văzuţi nu doar la Târgu-Jiu, ci şi în oraşele Târgu-Cărbuneşti şi Motru, dar şi la ţară, în speţă la Teleşti şi Ţânţăreni, câinii lupi fiind pentru poliţiştii gorjeni un partener de încredere în depistarea şi capturarea infractorilor.

Un comentariu

salut daca va va deranja aceasta precizare sa imi spuneti pe email.acesti caini nu sunt lupi si ciobanesti germani.numele de caine lup este o proasta PORECLA a acestor caini