30 Ian 2011

Pozitia asociatiei GIA cu privire la tragicul eveniment care s-a soldat cu decesul doamnei Taniusa Stanchievici

Pozitia asociatiei GIA cu privire la tragicul eveniment care s-a soldat cu decesul doamnei Taniusa Stanchievici

Asociatia GIA – Group Initiative for Animals isi exprima pozitia cu privire la tragicul eveniment petrecut in data de 26 ianuarie 2011, in sediul cladirii ADP sector 5, care s-a soldat cu decesul doamnei Taniusa Stanchievici.

Suntem alaturi de cei care sufera aceasta pierdere si transmitem cele mai sincere condoleante tuturor celor care au cunoscut-o. Este regretabil ceea ce s-a intamplat, este o pierdere umana cumplita pe care absolut nimeni nu si-a dorit-o si speram ca astfel de lucruri tragice sa nu mai aiba loc in tara noastra.

Este nevoie totusi de cateva precizari:
Situatia de fata nu este un incident produs de caini maidanezi care au atacat din senin. Cainii in chestiune sunt caini fara rasa (sau de rasa comuna) care traiesc pe un teritoriu bine definit (inchis), unde oamenii le asigura resurse de hrana, apa si adapost; rolul acestor caini este tocmai cel de a pazi teritoriul, de a impiedica accesul persoanelor necunoscute.

Prin caini maidanezi intelegem caini care se plimba liber pe un teritoriu nedefinit. Insa, in cazul de fata, nu putem spune ca este vorba despre caini maidanezi, ci despre caini fara rasa, care se aflau intr-o curte inchisa, unde aveau spatii amenajate pentru a se adaposti si erau hraniti zilnic. Dupa cum se stie, cainii sunt animale teritoriale, de aici expresia folosita curent: “caine de paza”. Un caine isi va apara curtea / apartamentul in care traieste, asa cum va apara si persoanele care il ingrijesc.

De aceea, in cazul incidentului petrecut la ADP sector 5, este evident ca animalele aparau teritoriul: conform informatiilor date de reprezentantii ADP sector 5, accesul doamnei Stanchievici nu a fost facut pe poarta normala de acces, ci prin spatele curtii, doamna nu era insotita de catre paznicii locului respectiv sau de catre orice persoana avizata din cadrul ADP sector 5. Ca atare, cainii au perceput-o pe doamna Stanchievici ca pe un intrus si au actionat pentru apararea spatiului. A considera incidentul “un atac al cainilor maidanezi” este o deformare voita a realitatii, sau in cel mai bun caz, neintelegerea faptelor care s-au produs.

Conform Legii 60/2003 OUG 55/2002, privind situatia cainilor periculosi si agresivi, Art. 2: Nu intra in categoria cainilor agresivi: orice caine care ataca sau musca o persoana care a patruns fara drept, in orice mod, intr-o proprietate privata sau publica protejata de acel caine”.

A intra pe o proprietate privata fara a fi insotit de catre o persoana avizata este un risc pe care nimeni nu ar trebui sa si-l asume, acest fapt putand avea consecinte tragice.

Consideram ca modul in care a fost prezentat acest caz de catre mass-media din Romania este denaturat, reprezentantii presei dovedind o atitudine agresiva si instigatoare. Rolul mass-mediei este acela de a avea o viziune impartiala, exacta si verificabila asupra evenimentelor, fara denaturarea adevarului. Nu au fost prezentate toate punctele de vedere si, de asemenea, s-a recurs la exagerare, generalizandu-se un eveniment izolat. O astfel de atitudine nu va face decat sa incurajeze tendintele agresive si violente, abuzurile asupra animalelor cu si fara stapan, fara sa duca la rezolvarea problemei cainilor fara stapan intr-un mod uman, prin tratarea cauzelor si nu a efectelor.

Speram ca autoritatile din Romania sa colaboreze cu reprezentantii societatii civile pentru a adopta toate masurile necesare pentru o rezolvare eficienta si pe termen lung a situatiei cainilor fara stapan, si speram, de asemenea, ca mass-media va purta un rol educativ in societate si nu unul de instigare la violenta.

http://gia.org.ro/despre.html
Sursa: Asociatia GIA


24 comentarii

In sfarsit un articol care sa clarifice situatia!
rusine celor care nu fac altceva decat sa denatureze faptele si sa instige la violenta si comportamente nedemne de o societate civilizata!

este regretabil ceea ce s-a intimplat cu doamna Taniusa Stanchievici si mai regretabil in momentul se fata este atitudinea mass media,de fapt nici nu ma mira rolul lor este tocmai de a instiga.pacat ca sigur vor avea de suferit multi ciini in urmatoarea perioada.ar trebui voi ca fundatie sa apareti pe posturi gen „realitatea tv”si sa militati pentru drepturile acestor ciini.

Un accident regretabil. Stirile PRO TV sunt pline de astfel de stiri violente, accidente tragice, sinucideri, violuri, incaieri, talharii, abuzuri, incesturi, etc. Aceste accidente au loc oriunde in lume si nu in mod deosebit la noi in tara. Cu atat mai mult, accidentele provocate de animale nu au preponderanta cea mai mare. Cu siguranta, numarul sinuciderilor sau deceselor provocate de accidente rutiere sunt incomparabil mai multe si cu toate astea presa nu instiga la masuri agresive si irationale. In unele cazuri le prezinta ca pe un dat cotidian fara a se precupa de vreo solutionare. Subiectele sociale grave trebuiesc tratate si rezolvate in mod rational, in ordinea de prioritate dictata de frecventa in timp si incidenta sociala. Casunam din nou asupra unor fiinte fara aparare care au ajuns in situatii de nedorit din cauza iresponsabilitatii si comoditatii noastre a tuturor?

pentru fiecare om omorat de caini sunt sute de mii, poate milioane de caini ucisi de oameni, asa ca… ! si inca ceva: guvernantii ne paraziteaza si ne ucid lent, unde este opinia publica vi-a-vis de acest fapt? eu una prefer sa ma ucida cainii, nu pensia.

CNA-ul ce parere are despre atitudinea televiziunilor?

Pozitie corecta, de bun simt. Comparati cu pozitia ONG-ului POlitia animale al carui sef Prodan a intors toata presa impotriva cainilor prin declaratia mincinoasa ca femeia se afla pe proprietatea ADP in interes de serviciu, declansand isteria nationala, afirmatie infirmata de seful ADP, proprietarul terenului, care spune ca femeia nu avea ce cauta acolo, intre firma la care lucra femeia si ADP nefiind nici o relatie contractuala. Mai mult, Prodan neprecizandu-si statulul legal de ONG, prin impostura s-a erijat in politie de stat, opinia publica percepandu-l ca atare si acordand credit afirmatiilor lui mincinoase si iresponsabile. Rusine ONG Politia animale! Bravo GIA! Comunicatul trebuie TRimis la CNA, la toate televiziunile, la institutiile de stat care fac cercetarile.
Inconstientul de Prodan sa-si reconsidere declaratiile, deoarece cercetarile nu s-au terminat si el a facut declaratii presei in timpul anchetei, halal „politist”, halal avocat-Nu stie meserie sau serveste alte interese, nicidecum interesul animalelor si nici ADEVARUL.

de acord cu Iulia

Daca pentru un om ucis de caini,(si bineinteles,omul nu avea ce cauta acolo) omoram toti cainii,de ce nu omoram toti oamenii ,cand un om omoara alt om?

@Sorina
Ieri am completat o sesizare la CNA, cu toate datele .. ca la carte, vorbit decent ….
Pana acum nici un raspuns, ma asteptam sa primesc pe mail un email de confirmare, cu un numar e inregistrare a reclamatiei … !

http://anima-sos.ro/index.php?petitieID=11865

Rusine nenorocitilor care nu iubesc animalele. Cainii sunt cele mai curate suflete de pe planeta. Ar trebui sa nu mai arunce oamenii mancare la gunoi, totul sa fie strans si sa hranim cainii de pe strada, pentru a fi cat mai multi. Propun sa se interzica castrarea cainilor. Este dreptul lor sa faca pui. Copii nostri trebuie sa se joace in fata blocului cu puii de catel. Tot aud comentarii ca fecalele cainilor murdaresc orasul. Nu este adevarat. Este ingrasamant natural pentru iarba si flori. Nenorocita care a intrat sa fure de la adp s5 merita sa moara. Toti ar trebui sa avem caini cat mai agresivi pentru a ne apara domeniul, asa o sa scapam de hoti si infractori. Cainii ne salveaza de mafia talharilor. Toti pensionarii ar trebui sa se stranga in grupuri care sa apere sufletele nevinovate de nenorocitii care le doresc raul. Sa fie eutanasiati cei care nu iubesc cainii. Succes d-na Davidescu si stimate domn Vadim Corneliu Tudor. Sa vorbiti la Parlamentul European despre problema cainilor in Romania. Spitalele unde nu mai sunt doctori sa fie transformate in spitale pentru caini. Sunt multi studenti la medicina veterinara care nu gasesc un loc de munca. Protv si Realitatea sa fie desfiintate. Am facut cerere la CNA sa ii amendeze , de banii respectivi sa hraneasca cat mai multi caini. Daca se poate sa emita emisiuni la TV pentru caini, pentru ca si ei se uita la televizor. Firmele si fabricile care intretin cel putin 10 caini sa fie scutite de la impozite. Succes celor care iubesc animalele si cainii!

Tarile in care au fost ucisi cainii trebuie sa fie scoase din UE si amendate!!!!!!! Criminalilor!!!!!!!Talharilor!!!!!!!!

Paznicii de la ADP s5 trebuie sa primeasca o prima de la primarie. Datorita lor acei caini care au uciso pe criminala aia venita la furat. Multumim celor ce hranesc cateii ca ne scapa de criminali si hoti si talhari.

Stop crimelor impotriva cainilor. Chiar nu se face nimic in tara asta? Pana unde o sa ajungem hotia si mafia? Lasati cainii in pace, pedepsiti pe hoti si pe talhari!!!!!

http://en.wikipedia.org/wiki/Dog_meat

nu pot sa nu-mi amintesc cum, in octombrie 2005, Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan, a impuscat in cap un tanar care le intrase in casa prin efractie. Nu zic ca a facut rau, insa asa ceva in mod normal este pedepsit prin lege, ceea ce nu s-a prea intamplat in cazul respectiv. Ma intreb unde erau pe vremea aceea persoanele care se inflameaza acum si instiga la masacru, revoltate ca s-a stins o viata de om. (in niste conditii discutabile)

ca de obicei nimeni nu are nici o vina
caini aia nu aveau stapan, asa ca nimeni nu raspunde ptr ei
degeaba tot se spune ca ei pazeau acolo
dar asa este la noi peste tot sunt maidanezi agresivi
si trebuie sa traim cu ei

pentru un om omorat de caini se face valva mare si trebuie(in varianta lor omorati cainii) de ce nu se omoara si oamenii care omoara alti oameni.aia stau in puscarie ,se dau pentru ei 2400 lei pe luna si totul este ok.mai bine ar da banii aia pentru un caine.de unde erau caini maidanezi daca stateau pe o proprietate?daca nu era hoata cine a trimis-o frate sa intre prin spate si nu prin intrarea principala unde era paza si-o putea ajuta.prostii si minciuni ale mass-media.de asta nu mai citesc ziarele si nici stirile nu le urmaresc.prefer sa ma uit la ANIMAL PLANET.si asa sunt cretini oamenii(unii) si urasc animalele,acum va fii si mai rau pentru ele saracutele.

Eu personal nu am fost muscata sau latrata in viata mea de vreun caine..un caine nu ataca daca nu se simte in pericol.Daca nu dai in caine el nu o sa te muste asa ca vrea el.Mi-e mila de ei ca din cauza unui tragic accident trebuie sa plateasca toti.Nu au ei nici o vina ca si-au aparat ce ei considera a lor(respectiva cladire).Nu a pus-o nimeni pe doamna aceea sa sara gradul,de aia avem usi sau porti sa intram pe ele.Prin ce chinuri trec saracii la hingheri nici nu va imaginati.Sunt udati cu furtune cu apa si apoi electrocutati(cel putin asa se intampla la noi in judetul Constanta)..Ce inima sa ai sa poti face asa ceva?..Rusine celor care ne conduc tara si celor care fac rau animalelor..

Sa fie udati si electrocutati toti cei care nu iubesc animalele si in special cateii de pe strada. Trebuie sa fie o lege care sa oblige pe toata lumea sa infieze un caine de pe strada si sa aiba grija de el. Trebuie asemena sa fie verificari periodice a starii de sanatate a cainelui. Daca nu ii este bine sa fie pedepsiti crunt cei ce isi bat joc de saracele animale. Gata cu crimele! Cainii sunt cele mai importante fiinte de pe planeta. D-nul Vadim sa fie presedinte iar d-na Davidescu sa fie prim ministru. Sunt cele mai bune persoane de pe planeta pentru ca iubesc cainii.

asa eeeeste,f reusit articol si reflecta realitateaaa

Seful Adp in declaratia data presei a recunoscut ca nu o cunostea pe femeie, ca intre institutia lui si firma unde lucra femeia nu exista nici un fel de contract si chiar daca nu ar fi fost asa, de ce aceea femeie a trebuit SA INTRE FURISANDU-SE PRIN SPATELE CURTII, ce avea de ascuns, ce interese avea? De ce nu a intrat pe poarta principala ?
Si inca ceva femeia aia a ZACUT ACOLO O ORA SI 30 MINUTE PANA A SOSIT AMBULANTA IN GER CUMPLIT !!! Asta de ce nu va amintiti dragi semeni cu ganduri insiropate de sange?
Cainii isi aparau teritoriul, cainii nu au gresit cu nimic si este de ajuns ca platesc acum cu varf si indesat nevinovati, ei si-au facut datoria, ei au aparat locul, FEMEIA INDIFERENT DE MOTIV S-A FURISAT IN CURTEA INSTITUTIEI.
Media si cei de la putere au prezentat cazul cu multe informatii gresite pentru a atrage gandurile populatiei de la celelalte evenimente mult mai ingrijoratare care se petrec in Romania, pentru a face raiting,pentru a prosti o categorie de oameni ce nu au creier si nici puterea de a gandi.
Acest caz este o tragedie, dar ultimii vinovati sunt cainii. Cainii fara stapan sunt pe strada datorita oamenilor iresponsabili carora nu la pasa de nimic si care isi mai doresc si ei niste varsare de sange. Orice om cu judecata si destul de inteligent poate sa descopere adevarul si poate intelege ca acest caz singular petrecut in 20 de ani nu trebuie sa determine manjirea cu sangele unor animale ce nu se pot apara in fata cruzimii oamenilor.Sunt lucruri de mii si mii de ori mai grave, sunt criminali lasati in libertate, sunt tigani si violatori care au mituit si isi vad linistiti de viata lor si se comit sute de crime pe luna savarsite de oameni. Aici este problema, cainii liberi sunt raul cel mai mic dintr-o tara unde rata criminalitatii, a traficului cu carne vie si a drogurilor este in crestere. Oamneii care sustin ca sunt muscati de caini sunt invaati sa spuna lucrurile astea pentru a beneficia gratuit de tratament sustinut de statul roman, s-au facut multe reportaje cu camera ascunsa in care ei recunosteau ca sunt muscati de cainii cu stapan, dar ca sunt sfatuiti sa dea vina pe maidanezi, pentru ca altfel ar trebui sa plateasca stapanul cainelui pe care sa fim seriosi nu il poate obliga nimeni, decat sa-l dea in judecata si deh este mai usor sa arunci vina pe niste suflete ce nu pot vorbi si nu se pot apara.
Asa ca mai priviti atent in sufletele voastre si incercati sa intelegeti ca totul este o minciuna, o intriga rusinoasa si ca aceste animale , de multe ori mult mai sufletiste si curate ca omul , nu trebuiesc chinuite.
Cainii au fost de cand lumea alaturi de oameni, i-au servit, i-au ajutat, i-au aparat, cainii sunt niste suflete curate si doar bestiile cu chip de om nu vor sa accepte acest lucru.
D-zeu ne indeamna la bunatate, la dragoste si la iertare, orice om cu credinta nu ar cere comiterea de crime. Dar cum multi si-au pierdut credinta si au ales sa serveasca raului exista si multe sufletele fara aparare ce trebuie sa suporte frustrarea, ura si rautatea lor.
Este dovedit si sustinut de pshihologi si cercetatori ca CINE AZI UCIDE UN CAINE, MAINE CU SIGURANTA VA UCIDE SI UN OM.
FERITI-VA DE CEI CE NU IUBESC CAINII, IN SUFLETUL LOR NEGRU SI PLIN DE URA VA VOR FACE RAU FARA REGRETE, CACI EI SI-AU PIERDUT CONSTIINTA, MILA SI CREDINTA.
NU EXISTA OM INTREG LA MINTE, CU RATIUNE SI CREDINTA CARE SA COMITA CRIMA IMPOTRIVA UNUI CAINE CE NU SE POATE APARA. ASTFEL DE OAMENI TREBUIE EVITATI, ACESTI OAMENI REPREZINTA UN PERICOL AL SOCIETATII SI AR TREBUI PEDEPSITI CRUNT!!!
VARSAREA DE SANGE NEVINOVAT O VOR PLATI CU TOTII MAI DEVREME SAU MAI TARZIU, CACI EXISTA UN D-ZEU CARE I-A DARUIT OMULUI RATIUNE SI GANDIRE SUPERIOARA, DAR PENTRU A FACE BINE SI A AJUTA, NICIDECUM PENTRU A UCIDE FARA MILA SI A DISTRUGE ORICE SUFLET CREAT DE D-ZEU PENTRU SIMPLA LUI PLACERE SI PENTRU URA DIABOLICA CARE II INVEDEAZA SUFLETUL.

CEI CE URASC CAINII, CEI CE II MALTRATEAZA SI CHUNUIESC SUNT ADEVARATE REBUTURI UMANE, SUNT FRUSTRATI SI PRMITIVI, OAMENI CU O EDUCATIE PRECARA, LIPSITI DE ORICE URMA DE UMANITATE, OAMENI CE REFUZA ORICE FORMA DE VIATA INFERIOARA LOR, OAMENI CE AU RENUNTAT LA CREDINTA IN D-ZEU SI TRAIESC PE ACEST PAMANT PENTRU A FACE RAU.

ESte o mare diferenta intre ANIMALUL NE-UMAN SI ANIMALUL UMAN, cel din urma fiind SINGURUL ANIMAL CE UCIDE DIN PLACERE !!!!

FERITI-VA DE „OMUL” CE NU IUBESTE ANIMALUL, ESTE CEL MAI PERFID SI PERICULOS !

Ma asociez si eu celor ce vedeti realitatea cruda din tara asta , unde se arunca foarte repede vina pe niste biete suflete care isi fac datoria de a pazi .Din pacate sunt mai multi”oameni” asa cum s-a mai precizat,care fac crime(isi omoara parinti, copii) , violuri(isi violeaza mame , copii ), talharii, etc , si au pretentii ca sunt superiori prin discernamant si inteligenta animalelor.Dragii mei , cainii vad aura fiecarui om din preajma sa , si nu o spun eu ci specialistii.De ce aceasta doamna nu si-a luat masuri , stiind ca intra in incinta unei institutii si nu exista personal pentru a o proteja .Este simplu , nu avea ganduri dintre cele mai bune .Cainele este cel mai credincios si iubitor,este singura fiinta in afara de mama , care ma iubeste neconditionat , ma asteapta si ma intampina in fiecare seara cand ma intorc acasa .
La serviciu am grija de 10 caini , le asigur hrana in fiecare zi din salariul meu modest , si ma recompenseaza cu dragostea lor, ma intampina in fiecare dimineata cand ajung la birou.
Se face foarte mult caz pe acest subiect,cainii maidanezi sunt pasnici, ceilalti isi fac datoria de paza , iar noi oamenii sa fim mai buni , din putinul nostru sa le dam si lor , pentru ca Dumnezeu ne va darui inzecit.

Buna ziua tutror.
Subscriu la cele spuse mai sus. Sunt de aceeasi parere cu GIA. Oamenii nu conteaza, cainii sunt cei mai importanti. Propun ca sa se stranga bani pentru caini din alocatiile copiilor si pensiile batranilor. Ei au familii si are cineva grija de ei, dar de caini cine se ingrijeste? Asemenea propun ca noua pedeapsa pentru furt sa fie inchiderea hotului intr-o celula cu caini flamanzi. Poate asa o sa se termine cu hotia si cu mafia din tara asta domne, ca e prea multi hoti!

Doresc sa o denunt pe matusa mea din comuna Gratia, jud Teleorman. In decursul anilor a omorat prin inecare zeci de pui de pisica si alte zeci de pui de caine in garla satului. De fapt este o practica generala in acea comuna. Rog sa se sesizeze autoritatile si sa se ia masuri crunte impotriva acestor fapte criminale.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.