acum 14 ani

Prefectul de Dolj cere liber la eutanasiere

Prefectul de Dolj a anunţat ieri că va propune Executivului fie modificarea unor articole din Legea de protecţie a animalelor, fie introducerea unui moratoriu de suspendare a aplicării actului normativ, până la “rezolvarea” problemei câinilor comunitari. Rezolvare prin care Eugen Georgescu înţelege inclusiv eutanasierea maidanezilor: “Dacă devin un pericol social, trebuie eliminaţi. Care-i problema?”

Eugen Georgescu a precizat, la conferinţa de presă de ieri, că Legea 205/2004, privind protecţia animalelor, este deja studiată în detaliu de departamentul de specialitate al Prefecturii, în vederea identificării prevederilor problematice.

“Am dat ca temă de cercetare juriştilor noştri, pentru a vedea care sunt modalităţile şi articolele din Legea de protecţie a animalelor ce contravin realităţii, astfel încât, dacă nu reuşim să propunem Guvernului modificarea unor articole din actul normativ, atunci să propunem un moratoriu de suspendare a legii până rezolvăm problema câinilor comunitari”,

a declarat Georgescu.

Colecţie de date despre victime

Prefectul a declarat că a cerut o serie întreagă de date cu care să-şi argumenteze solicitarea pe care urmează s-o înainteze către Guvern.

“Am dispus în acest sens să mi se prezinte puncte de vedere, să mi se aducă informaţii privind numărul de persoane atacate de câini, numărul de muşcături, de tratamente, costurile acestor tratamente, pentru a putea trage o concluzie şi pentru a putea argumenta o hotărâre de Guvern, fie de moratoriu pentru suspendare, fie pentru modificarea articolelor de lege”,

a menţionat Georgescu.

Întrebat care sunt modalităţile de rezolvare a problemei câinilor comunitari, prefectul a arătat că ia în calcul inclusiv eutanasierea.

“Bani de investiţii nu există. Eu cred că, dacă îşi asumă cineva responsabilitatea de a creşte un câine, atunci trebuie să-l crească şi să nu-l lase liber. Nu există decât două variante: fie îi ia cineva şi-i creşte, fie, dacă nu şi devin un pericol social, trebuie eliminaţi. Care e problema?!”

a declarat prefectul.

Georgescu: Atacurile, chestiune de feromoni

Eugen Georgescu susţine că a decis să ia atitudine pentru rezolvarea problemei câinilor maidanezi, întrucât “toată lumea vorbeşte”, dar “nimeni nu face nimic”.

“Fiind o problemă de interes comunitar, trebuie să ne implicăm să vedem dacă putem îmbunătăţi ceva. Chiar Guvernul ne-a cerut în mai multe rânduri să facem solicitări de modificare a actelor normative care impietează viaţa societăţii”,

a spus prefectul.

El a apreciat că, în ciuda eforturilor făcute de asociaţiile de protecţie a animalelor, problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată.

“Animalul rămâne tot animal. Are manifestări imprevizibile. Eu am văzut un animal care a stat cuminte permanent, până a trecut o fată pe lângă el şi a sărit şi a muşcat-o, rupându-i pantalonii. Animalele sunt sensibile la feromoni. Feromonii sunt substanţe eliberate de corpul omenesc în anumite situaţii: de frică, de tratament şi aşa mai departe. Din această cauză, unii sunt atacaţi, iar alţii nu”,

a conchis Eugen Georgescu.

Solomon: La eutanasiere şi la revedere!

La sfârşitul lui ianuarie, primarul Craiovei, Antonie Solomon, afirma, în cadrul unei conferinţe de presă, că parlamentarii de Dolj l-ar ajuta dacă ar propune modificarea Legii privind protecţia animalelor, astfel încât să fie permisă eutanasierea câinilor comunitari.

“Să vină cu o iniţiativă, să aibă curaj şi să schimbe legea! Problema care se pune acum în Craiova nu mai este nici strada, nici curăţenia, ci câinii comunitari. În Europa vedeţi undeva câini pe stradă? Domn’e, îi vezi fără stăpân, direct la eutanasiat şi la revedere!”

spunea la acea vreme Antonie Solomon.

Şarjă PD-L, respinsă la Senat

Interdicţia privind eutanasierea a fost inclusă în Legea privind protecţia animalelor odată cu modificarea şi completarea ei prin Legea 9/2008. Cu această ocazie, a fost introdus un nou articol, 71, potrivit căruia “este interzisă eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia animalelor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar”. Trebuie menţionat că o iniţiativă menită să redeschidă posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân există de anul trecut. Cinci senatori PD-L – Gheorghe David, Augustin Daniel Humelnicu, Traian Constantin Igaş, Orest Onofrei şi Iulian Urban – au formulat o propunere legislativă ce vizează chiar abrogarea Legii 9/2008, respinsă însă pe 25 noiembrie de Senat şi aflată acum la comisiile Camerei Deputaţilor, forul decizional.

2 comentarii

Stimati edili ..inainte de a ridica problema cainilor comunitari v-ati gandit si la oamenii strazii care sunt adevaratul pericol ? Cati caini ati vazut dvs care sa distruga ,sa faca rau, mizerie (excptand materiile fecale care sunt biodegrabile oricum)? Nu este vina lor ca se nasc pe strada si intr-un fel din vina noastra se intampla ce se intampla..Daca am dona 1 leu le-ar fi mai bine si daca nu ar fi haituti sunt convinsa ca nu ar mai exista oameni muscati si atacati . Cu respect !

problema nu trebuie pusa in felul asta pt ca nu animalele sunt de vina ca au ajuns in strada ci nenorocitii care nu au stiut sa aibagrije de ei. daca nu stiati la noi la romani se aplica zicala “bataia e rupta din rai” asa ca romanii nostri nu stiu sa faca legea decat cu pumnii si picioarele cand vad ca acestte fiinte necuvantatoare nu asculta de ei. as avea multe exemple de dat dar nu are niciun rost. mult noroc voua celor de la adoptiicaini.ro