acum 12 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , ,

Prietena canina a catelului meu a murit astazi din cauza e-coli, catelul meu este in pericol?

Am un metis de brac-pointer, in vartsta de doi ani.
Acum 7 zile a varsat sia a avut scaune diareice in cursul diminetii motiv pentru care i-am administrat enrofloxacina 50, 200 mg/zi, timp de 5 zile.
Varsaturile si scaunele diareice au disparut, catelul are tonus foarte bun:bea apa, mananca, face miscare ca-n zilele lui bune(2-3 ore/zi).
Un singur scaun insa a fost insotit de putin sange roziu si materia fecala era infasurata parca intr-o mica pielita, firisoare mici de sange.
Va scriu pt. ca astazi,la 10 zile dupa simptomele catelului meu, una dintre prietene lui canine a murit se pare din cauza microbului e-coli.
Ce trebuie sa fac si daca suntem in pericol(catelul si stapanii pt. ca doarme in pat cu noi)?
Multumesc anticipat!

Un raspuns

E. coli este o bacterie care exista in tubul digestiv al omului si al cainilor deopotriva, dar nu intotdeauna da simptome. Altfel spus, o persoana sau un animal pot avea E. coli fara sa manifeste vreun semn de boala. Unele tulpini mai virulente insa pot produce colibaciloza, care intr-adevar poate fi periculoasa. Din studiile pe care le-am avut la indemana, reiese ca doar 10% dintre oamenii care au caini au aceleasi tulpini de E. coli, iar cei care dorm in pat cu cainii lor sau ii lasa sa ii linga pe fata nu sunt mai expusi la E. Coli decat cei care nu dorm in acelasi pat cu cainii lor si nu ii lasa sa ii linga pe fata. Masurile generale de igienizare a casei, spalatul pe maini dupa contactul cu cainele, inainte de masa sau inainte de a gati sunt in general suficiente. Daca simptomele cainelui tau se datoreaza sau nu E. coli, daca e vorba de aceeasi tulpina care a dus la decesul catelusei si daca e necesara continuarea tratamentului, este un lucru care trebuie stabilit de medicul veterinar.