acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , ,

Primăria Gura Humorului nu-şi mai permite strângerea câinilor comunitari

Marius Ursaciuc: “Nu mai avea cine să aibă grijă de câini pentru că nu am mai avut bani să ţinem personalul”

Marius Ursaciuc: “Nu mai avea cine să aibă grijă de câini pentru că nu am mai avut bani să ţinem personalul”

Adăpostul cu 24 de locuri pentru câinii comunitari din oraşul-staţiune Gura Humorului a fost închis şi animalele au fost lăsate libere pe străzi. Primarul Marius Ursaciuc ne-a declarat că motivul pentru care a luat această decizie a fost acela că muncitorii care se ocupau de câinii comunitari erau încadraţi în baza unei convenţii civile încheiate cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Şomaj (AJOFM), iar aceasta a expirat în noiembrie 2009 şi nu mai există fonduri pentru plata angajaţilor.
“Nu mai avea cine să aibă grijă de câini pentru că nu am mai avut bani să ţinem personalul. Noroc că în Gura Humorului sunt foarte mulţi oameni care îi înfiază şi nu rămân atât de mulţi pe străzi”, a spus primarul. Potrivit estimărilor sale, în oraşul cu circa 15.000 de locuitori ar fi aproximativ 50 de câini comunitari.
Ursaciuc şi-a exprimat speranţa că, după ce va fi primit bugetul pentru anul 2010, AJOFM va continua programul de subvenţionare a locurilor de muncă şi îşi va putea permite să-i reangajeze pe cei pe care i-a pus pe liber la sfârşitul anului trecut, mai ales că majoritatea celor care au beneficiat de astfel de slujbe fac parte din categoria persoanelor defavorizate.
Anul trecut, în baza convenţiei încheiate de Primăria Gura Humorului cu AJOFM pentru perioada 10 august – 31 noiembrie au fost subvenţionate lucrările eligibile ca lucrări publice de interes comunitar. “Pentru anul 2010 subvenţiile se vor acorda după aprobarea bugetului şi alocarea sumelor pentru această filă”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava, Capverde Anca.

AJOFM va subvenţiona şi în acest an angajarea temporară a şomerilor

Din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenţiona cheltuielile cu forţa de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale. Pot fi subvenţionate, în principal, servicii publice de refacere şi întreţinere a infrastructurii, de ecologizare şi de realizare a unor lucrări edilitare, organizate de autorităţile publice locale, de firme private sau organizaţii neguvernamentale, cu avizul administraţiei publice locale, precum şi servicii sociale care cuprind activităţi de îngrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autorităţile publice locale, organizaţii neguvernamentale şi alte organisme, în condiţiile legii.
Subvenţiile se acordă angajatorilor pe o perioadă de cel mult 12 luni, la solicitarea autorităţilor publice locale, pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă, din rândul şomerilor. Anul trecut, cuantumul lunar al subvenţiei acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul şomerilor a fost de 500 de lei în perioada 1 noiembrie – 31 martie şi 70 la sută din această sumă în perioada 1 aprilie-31octombrie, la care se adaugă contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajator, aferente acestuia. Anul trecut, la nivelul întregului judeţ Suceava, AJOFM a subvenţionat 415 locuri de muncă temporare pentru şomeri.