3 Mar 2010

Primaria Ramnicului, acuzata pentru cruzime fata de animale si infractiuni economico-financiare

În urma sutelor de sesizări primite din partea reprezentanţilor unei asociaţii de protecţie a animalelor şi a locuitorilor din Râmnicu Vâlcea, reprezentantul Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, Mircea Şerbănoiu, s-a aflat pentru o zi în municipiu, pentru a evalua situaţia de la adăpostul de câini de la Feţeni şi pentru a găsi, împreună cu autorităţile locale, o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără adăpost. Din păcate, reprezentantul FRPCA a fost nevoit să anunţe faptul că federaţia va înainta plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru cruzime faţă de animale, infracţiuni economico-financiare şi gestiune frauduloasă a fondurilor publice. Primăria Râmnicului va avea astfel patru plângeri penale înaintate de două ONG-uri după ce, în urmă cu câteva săptămâni, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a recurs la aceeaşi metodă.

Activităţi dubioase la Feţeni

Din informaţiile primite în timpul vizitei, Mircea Şerbănoiu a tras o concluzie îngrijorătoare, care plasează din nou activitatea Primăriei Râmnicului într-un con de umbră. Potrivit reprezentantului FRPCA, în decursul anilor 2008-2009, la Râmnicu Vâlcea au fost eutanasiaţi peste 2000 de câini comunitari, faptă care încalcă flagrant legislaţia în vigoare. Articolul 71 din Legea 9/2008 interzice eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Reprezentantul FRPCA face acuzaţii grave la adresa administratorilor adăpostului pentru câinii fără stăpân de la Feţeni, care sunt vinovaţi, în concepţia sa, de cruzime faţă de animale, infracţiuni economico-financiare şi gestiune frauduloasă, pe care acesta este dispus să le probeze în instanţă. „Primăria Râmnicului şi administratorii adăpostului nu cred că pot aduce probe pentru a demonstra că cei 2.000 de câini eutanasiaţi au avut boli incurabile, iar acest lucru este grav.”, spune reprezentantul FRPCA. Mircea Şerbănoiu incriminează şi atitudinea inexplicabilă a administratorilor, care nu permit accesul în adăpost al cetăţenilor şi, mai mult decât atât, al poliţiei. „Este inadmisibil să pui lacătul pe uşă şi să interzici accesul cetăţenilor, reprezentanţilor unei organizaţii pentru protecţia animalelor şi, cu atât mai mult, poliţiei. Adăpostul este un obiectiv public, alimentat şi susţinut cu bani publici şi toată lumea este îndreptăţită să observe în ce mod sunt cheltuite aceste fonduri. Faptul că accesul este interzis în adăpost nu face decât să întărească bănuiala că acolo se întâmplă lucruri dubioase.”, a declarat Mircea Şerbănoiu în cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, 26 februarie 2010.

Gestionare frauduloasă a banilor publici

Acesta a mai declarat faptul că, la rândul lor, reprezentanţii DSVSA Vâlcea au o atitudine inexplicabilă atunci când trebuie să ofere informaţii cu privire la adăpostul de la Feţeni şi că refuzul de a verifica amănunţit activitatea lucrătorilor de acolo este, de asemenea, de neconceput. „Am fost la adăpost împreună cu un echipaj al Poliţiei Râmnicu Vâlcea şi nu ni s-a permis accesul. Mai mult, administratorii adăpostului au chemat rapid un alt echipaj al Poliţiei Comunitare, care ţine de Primărie, pentru a ne interzice, la rândul lor, accesul. Aşa ceva este inimaginabil, nicăieri în lume nu se întâmplă. Probabil, un control amănunţit la adăpost ar scoate la iveală o serie întreagă de nereguli care frizează penalul. Cei care se ocupă cu gestionarea adăpostului nu pot justifica banii pe care i-au primit de la Primărie, de aceea nu permit accesul presei şi societăţii civile.”, continuă Mircea Şerbănoiu, care este decis să ia măsuri drastice împotriva reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea, instituţia sub a cărei oblăduire se află adăpostul de la Feţeni. El a decis deja ca următoarea acţiune a Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor să fie depunerea a două plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicului, pentru cruzime faţă de animale şi pentru gestionare frauduloasă şi infracţiuni economico-financiare.

Consilieri mai presus de lege

FRPCA a luat deja în considerare înaintarea unei alte plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicu Vâlcea (Consiliului Local), pentru abuz în serviciu şi complicitate la cruzime faţă de animale. „Vâlcenii vor vedea că banii lor nu se regăsesc în activitatea propriu-zisă de adăpostire, îngrijire şi gestionare a câinilor comunitari. Raportând la ceea ce se întâmplă şi în alte părţi din ţară unde se regăsesc situaţii similare, se pare că la Râmnicu Vâlcea au fost cheltuite, fără a fi justificate, zeci de miliarde de lei.”, afirmă Mircea Şerbănoiu. Hotărârea de Consiliu Local prin care se dispunea achitarea unei sume pentru predarea la adăpost a câinilor comunitari este o altă practică ilegală în concepţia reprezentantului FRPCA. „Atâta timp cât ai un serviciu de gestionare pentru care plăteşti o dată, nu este permis de lege să mai plăteşti şi persoane fizice pentru un lucru pe care trebuie să-l faci singur. La nivelul Consiliului Local există persoane care se cred mai presus de lege, ceea ce este inadmisibil!”- este de părere Mircea Şerbănoiu. Acesta spune că trecerea unor hotărâri de genul celei care vizează eutanasierea câinilor fără adăpost după şapte zile de la prinderea lor instigă practic la uciderea animalelor şi încalcă conştient legislaţia privind protecţia animalelor.

Sterilizarea câinilor, soluţia ideală

Mircea Şerbănoiu crede că problema câinilor comunitari ar putea fi rezolvată fără prea mari bătăi de cap, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană şi chiar în unele judeţe din România. Potrivit acestuia, costurile pentru sterilizarea şi returnarea câinilor fără adăpost sunt mult mai mici decât cele pentru eutanasierea acestora. Mai mult, operaţiunea de sterilizare nu mai trebuie făcută neapărat de autorităţile locale care cheltuiesc astfel bani publici, ci de organizaţiile pentru protecţia animalelor, care se oferă să presteze aceste servicii cu propriile fonduri. Administraţiei locale nu-i mai revine astfel decât sarcina de a pune la dispoziţia respectivelor asociaţii un spaţiu pentru adăpostirea temporară şi tratarea animalelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine această metodă şi asigură suport tehnic şi financiar oricărei organizaţii care acceptă să ofere aceste servicii. „Eutanasierea câinilor este mai mult decât o metodă crudă, este o metodă absolut ineficientă, iar acest lucru a fost demonstrat de atâtea ori în ţara noastră. În locul celor 5-6 câini luaţi din faţa blocului şi eutanasiaţi, în câteva luni apar alţi 10-12, pentru că autorităţile se fac că nu văd care este într-adevăr problema patrupedelor care se înmulţesc necontrolat. Eutanasierea acestor animale nu este decât o altă metodă de a cheltui aiurea bani publici. Suntem dispuşi să oferim însă consiliere cu privire la rezolvarea problemei câinilor fără adăpost din Râmnicu Vâlcea, aşa încât astfel de probleme să nu se mai repete.”, a încheiat Mircea Şerbănoiu.

• Adi BĂDESCU

Sursa: Impactreal


2 comentarii

Acelasi lucru se intampla si la Tg Neamt,de ani de zile. Va rugam ajutati-ne!Veniti si aici!Sa spunem o data pentru totdeauna STOP TORTURII ANIMALELOR!

eu impreuna cu familia mea de cand ne stim am iubit animalele,dar din pacte regret ca traiesc in aceasta tara de oamnei fara suflet,o tara de barbari.unde vad cum omara pe strada animale,cum le schlodesc,cum le otarvesc…….este inadmisibil cruzimea oamneilor fata de animalute.stau si ma intreb daca pe ei i ra chinui asa……dar din pacet santem prea putini cei care iubim animalele.eu de ex. am niste vecinii de la tar,oamen jegosi si infecti,ma refer la carcter,care urasc animalele,care le ar omor,iar daca ai un animal in casa esti dusmanul lor si iti fac numai probelme.eu asa cum sant saraca,din ce bani aveam salvam animalute bolnave si le ingrijeam si le duceam pe la tar la amici,ca sa nu le mai las pe la bloc sa le omoare.am si eu 2 caini si 2 pisici,dar vecinii imi fac atatea probleme incat va jur ca in momentul cand voi termina fcaultatea de drept,voi avea grija sa le apra pe animalute de rautatea tuturor oamneilor si tarnilor….ca din pacate am fcaut un sondaj si cam toti sant tarni care nu vor animale in apartament.

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.