3 Mar 2010

Primaria Ramnicului, acuzata pentru cruzime fata de animale si infractiuni economico-financiare

În urma sutelor de sesizări primite din partea reprezentanţilor unei asociaţii de protecţie a animalelor şi a locuitorilor din Râmnicu Vâlcea, reprezentantul Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, Mircea Şerbănoiu, s-a aflat pentru o zi în municipiu, pentru a evalua situaţia de la adăpostul de câini de la Feţeni şi pentru a găsi, împreună cu autorităţile locale, o soluţie pentru rezolvarea problemei câinilor fără adăpost. Din păcate, reprezentantul FRPCA a fost nevoit să anunţe faptul că federaţia va înainta plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicu Vâlcea pentru cruzime faţă de animale, infracţiuni economico-financiare şi gestiune frauduloasă a fondurilor publice. Primăria Râmnicului va avea astfel patru plângeri penale înaintate de două ONG-uri după ce, în urmă cu câteva săptămâni, Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor a recurs la aceeaşi metodă.

Activităţi dubioase la Feţeni

Din informaţiile primite în timpul vizitei, Mircea Şerbănoiu a tras o concluzie îngrijorătoare, care plasează din nou activitatea Primăriei Râmnicului într-un con de umbră. Potrivit reprezentantului FRPCA, în decursul anilor 2008-2009, la Râmnicu Vâlcea au fost eutanasiaţi peste 2000 de câini comunitari, faptă care încalcă flagrant legislaţia în vigoare. Articolul 71 din Legea 9/2008 interzice eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile constatate de medicul veterinar. Reprezentantul FRPCA face acuzaţii grave la adresa administratorilor adăpostului pentru câinii fără stăpân de la Feţeni, care sunt vinovaţi, în concepţia sa, de cruzime faţă de animale, infracţiuni economico-financiare şi gestiune frauduloasă, pe care acesta este dispus să le probeze în instanţă. „Primăria Râmnicului şi administratorii adăpostului nu cred că pot aduce probe pentru a demonstra că cei 2.000 de câini eutanasiaţi au avut boli incurabile, iar acest lucru este grav.”, spune reprezentantul FRPCA. Mircea Şerbănoiu incriminează şi atitudinea inexplicabilă a administratorilor, care nu permit accesul în adăpost al cetăţenilor şi, mai mult decât atât, al poliţiei. „Este inadmisibil să pui lacătul pe uşă şi să interzici accesul cetăţenilor, reprezentanţilor unei organizaţii pentru protecţia animalelor şi, cu atât mai mult, poliţiei. Adăpostul este un obiectiv public, alimentat şi susţinut cu bani publici şi toată lumea este îndreptăţită să observe în ce mod sunt cheltuite aceste fonduri. Faptul că accesul este interzis în adăpost nu face decât să întărească bănuiala că acolo se întâmplă lucruri dubioase.”, a declarat Mircea Şerbănoiu în cadrul unei conferinţe de presă organizată vineri, 26 februarie 2010.

Gestionare frauduloasă a banilor publici

Acesta a mai declarat faptul că, la rândul lor, reprezentanţii DSVSA Vâlcea au o atitudine inexplicabilă atunci când trebuie să ofere informaţii cu privire la adăpostul de la Feţeni şi că refuzul de a verifica amănunţit activitatea lucrătorilor de acolo este, de asemenea, de neconceput. „Am fost la adăpost împreună cu un echipaj al Poliţiei Râmnicu Vâlcea şi nu ni s-a permis accesul. Mai mult, administratorii adăpostului au chemat rapid un alt echipaj al Poliţiei Comunitare, care ţine de Primărie, pentru a ne interzice, la rândul lor, accesul. Aşa ceva este inimaginabil, nicăieri în lume nu se întâmplă. Probabil, un control amănunţit la adăpost ar scoate la iveală o serie întreagă de nereguli care frizează penalul. Cei care se ocupă cu gestionarea adăpostului nu pot justifica banii pe care i-au primit de la Primărie, de aceea nu permit accesul presei şi societăţii civile.”, continuă Mircea Şerbănoiu, care este decis să ia măsuri drastice împotriva reprezentanţilor Primăriei Râmnicu Vâlcea, instituţia sub a cărei oblăduire se află adăpostul de la Feţeni. El a decis deja ca următoarea acţiune a Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor să fie depunerea a două plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicului, pentru cruzime faţă de animale şi pentru gestionare frauduloasă şi infracţiuni economico-financiare.

Consilieri mai presus de lege

FRPCA a luat deja în considerare înaintarea unei alte plângeri penale împotriva Primăriei Râmnicu Vâlcea (Consiliului Local), pentru abuz în serviciu şi complicitate la cruzime faţă de animale. „Vâlcenii vor vedea că banii lor nu se regăsesc în activitatea propriu-zisă de adăpostire, îngrijire şi gestionare a câinilor comunitari. Raportând la ceea ce se întâmplă şi în alte părţi din ţară unde se regăsesc situaţii similare, se pare că la Râmnicu Vâlcea au fost cheltuite, fără a fi justificate, zeci de miliarde de lei.”, afirmă Mircea Şerbănoiu. Hotărârea de Consiliu Local prin care se dispunea achitarea unei sume pentru predarea la adăpost a câinilor comunitari este o altă practică ilegală în concepţia reprezentantului FRPCA. „Atâta timp cât ai un serviciu de gestionare pentru care plăteşti o dată, nu este permis de lege să mai plăteşti şi persoane fizice pentru un lucru pe care trebuie să-l faci singur. La nivelul Consiliului Local există persoane care se cred mai presus de lege, ceea ce este inadmisibil!”- este de părere Mircea Şerbănoiu. Acesta spune că trecerea unor hotărâri de genul celei care vizează eutanasierea câinilor fără adăpost după şapte zile de la prinderea lor instigă practic la uciderea animalelor şi încalcă conştient legislaţia privind protecţia animalelor.

Sterilizarea câinilor, soluţia ideală

Mircea Şerbănoiu crede că problema câinilor comunitari ar putea fi rezolvată fără prea mari bătăi de cap, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană şi chiar în unele judeţe din România. Potrivit acestuia, costurile pentru sterilizarea şi returnarea câinilor fără adăpost sunt mult mai mici decât cele pentru eutanasierea acestora. Mai mult, operaţiunea de sterilizare nu mai trebuie făcută neapărat de autorităţile locale care cheltuiesc astfel bani publici, ci de organizaţiile pentru protecţia animalelor, care se oferă să presteze aceste servicii cu propriile fonduri. Administraţiei locale nu-i mai revine astfel decât sarcina de a pune la dispoziţia respectivelor asociaţii un spaţiu pentru adăpostirea temporară şi tratarea animalelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine această metodă şi asigură suport tehnic şi financiar oricărei organizaţii care acceptă să ofere aceste servicii. „Eutanasierea câinilor este mai mult decât o metodă crudă, este o metodă absolut ineficientă, iar acest lucru a fost demonstrat de atâtea ori în ţara noastră. În locul celor 5-6 câini luaţi din faţa blocului şi eutanasiaţi, în câteva luni apar alţi 10-12, pentru că autorităţile se fac că nu văd care este într-adevăr problema patrupedelor care se înmulţesc necontrolat. Eutanasierea acestor animale nu este decât o altă metodă de a cheltui aiurea bani publici. Suntem dispuşi să oferim însă consiliere cu privire la rezolvarea problemei câinilor fără adăpost din Râmnicu Vâlcea, aşa încât astfel de probleme să nu se mai repete.”, a încheiat Mircea Şerbănoiu.

• Adi BĂDESCU

Sursa: Impactreal


2 comentarii

Acelasi lucru se intampla si la Tg Neamt,de ani de zile. Va rugam ajutati-ne!Veniti si aici!Sa spunem o data pentru totdeauna STOP TORTURII ANIMALELOR!

eu impreuna cu familia mea de cand ne stim am iubit animalele,dar din pacte regret ca traiesc in aceasta tara de oamnei fara suflet,o tara de barbari.unde vad cum omara pe strada animale,cum le schlodesc,cum le otarvesc…….este inadmisibil cruzimea oamneilor fata de animalute.stau si ma intreb daca pe ei i ra chinui asa……dar din pacet santem prea putini cei care iubim animalele.eu de ex. am niste vecinii de la tar,oamen jegosi si infecti,ma refer la carcter,care urasc animalele,care le ar omor,iar daca ai un animal in casa esti dusmanul lor si iti fac numai probelme.eu asa cum sant saraca,din ce bani aveam salvam animalute bolnave si le ingrijeam si le duceam pe la tar la amici,ca sa nu le mai las pe la bloc sa le omoare.am si eu 2 caini si 2 pisici,dar vecinii imi fac atatea probleme incat va jur ca in momentul cand voi termina fcaultatea de drept,voi avea grija sa le apra pe animalute de rautatea tuturor oamneilor si tarnilor….ca din pacate am fcaut un sondaj si cam toti sant tarni care nu vor animale in apartament.

 
Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017
Sambata, 25 martie, echipa Plantam fapte bune in Romania a dat startul actiunilor de impadurire din 2017, la Silistea Gumesti, un loc deja cunoscut si indragit de catre voluntarii plantatori. 5.000 de puieti forestieri – cer, artar si sanger – au fost plantati pe o suprafata de 1 hectar, in continuarea celor 13.000 de puieti […]

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea
In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.